Остеохондроза на шийните прешлени: лечение, симптоми

Към днешна дата болестта е станала много „по-млада" и все по-често хората на възраст над 25 години са изложени на нея, въпреки че напоследък възрастта от 30-35 години се смяташе за рискова. Патологиите на цервикалната част са по-чести, така че трябва да можете бързо да разпознаете симптомите на заболяването, за да започнете лечението.

болка в шията с цервикална остеохондроза

И така, какво се нарича остеохондроза на шийните прешлени? Този термин характеризира дегенеративно-дистофилния процес в междупрешленния диск, който действа като вид амортисьор между сегментите на гръбначния стълб. Тази ситуация води до промени в неговата структура и анатомия, сегменти и ставни елементи на шийните прешлени. Остеохондрозата на шията се характеризира с остри болкови симптоми, които изискват своевременно лечение.

Причини за остеохондроза на шийните прешлени

Откъде идва цервикалната остеохондроза? Малко по-долу изброяваме факторите, чието хронично или рязко действие води до повишен стрес във врата. В резултат на това тялото компенсира повишените натоварвания с работата на мускулите, но поради постоянно напрежение в тях възникват спазми с нарушена циркулация на кръвта. Заедно тези фактори водят до дегенеративни промени в гръбначния стълб, промени в неговата структура, проблеми с храненето на кръвта и метаболизма. Следва ред на промените в междупрешленните стави, има свръхрастеж на костната тъкан на сегментите на гръбначния стълб.

Нека изброим факторите, допринасящи за развитието на болестта:

 • Сколиоза и лоша стойка.
 • Наднормено тегло.
 • Дълго стойте в грешни и неестествени позиции.
 • Редовно пренапрежение на гърба и шийния отдел на гръбначния стълб, например, поради особеностите на работата.
 • Ниска подвижност, заседнало физическо бездействие.
 • Травма на гръбначния стълб в миналото.
 • Метаболитни проблеми.
 • Прекомерна физическа активност.
 • Пренапрежение на стреса, продължителна податливост на депресия.
 • Факторът на наследствеността.
 • Ненормално развитие на прешлените.

Степени на цервикална остеохондроза

Необходимо е да може да се прави разлика между понятията „етап" и „степен", които характеризират остеохондрозата на шийните прешлени. Ще разгледаме етапите малко по-късно, сега ще говорим за степени, които зависят от общото клинично състояние и оплакванията на пациента, имат различни симптоми и съответно изискват различно лечение.

 • Първа степен - 1. . . Цервикалната остеохондроза се характеризира с незначителни прояви на заболяването, основните симптоми са болка в областта на шията, която не се появява често, усилвайки се, ако завъртите главата си. Те могат да бъдат придружени от леко напрегнати мускули.
 • Втора степен - 2. . . Тежестта на болката и симптомите са много по-силни и те могат да отдадат на областта на раменете. Това се дължи на факта, че междупрешленният диск стана по-нисък на височина, което доведе до притискане на нервите. Болковият синдром има тенденция да се увеличава с движение, чувството за слабост и главоболие водят до намалена работоспособност.
 • Трета степен - 3. . . Това развитие на остеохондроза на шийните прешлени се характеризира с образуването на хернии в междупрешленното пространство. Разликите от предишните степени са в симптомите, които са още по-изразени и болезнени - дава по-интензивно на рамото и ръката, при тях е възможно усещане за скованост и слабост. Болестта се придружава от същото главоболие, слабост, подвижността на врата е ограничена и при палпиране се открива отчетлив синдром на болката.
 • Четвърта степен - 4. . . Тази степен се характеризира с пълно разрушаване на тъканите на междупрешленния диск. Проблеми с кръвоснабдяването на мозъка са вероятни, по-специално, през гръбначната артерия, която доставя кръв до малкия мозък и задната част на главата. На този фон има затруднения с координацията, световъртеж, звънене в ушите.

Симптоми на остеохондроза на шийните прешлени

Цервикалната остеохондроза има някои разлики от остеохондрозата в други области. Те възникват поради по-близкото разположение на сегментите един спрямо друг, по-сложната структура на първите два сегмента - атлас и ос. Освен това между елементите на гръбначния стълб има по-малко амортисьори и съответно те се износват и разграждат по-бързо. В допълнение, именно цервикалната остеохондроза често води до компресия на нервите на гръбначния мозък.

Цервикална остеохондроза - най-честите симптоми:

 • Болезнени усещания. . . Те се характеризират с различна локализация - в задната част на главата, рамото и цервикалните области. Появата на болка в раменната става показва натиск върху нерва, отговорен за предаването на болкови импулси в това място. Болката в тила отразява наличието на спазъм на мускулите на шията поради затруднения с притока на кръв в тази област. Може би усещане за болка в прешлените, наличие на хрущене.
 • Слабост в ръката. . . Проявява се поради увреждане на нерва, отговорен за двигателната активност на горните крайници.
 • Лоша чувствителност в ръката. . . Нервът, който инервира кожата на ръката, е повреден.
 • Ограничено движение, криза. . . Това е следствие от ниската височина на междупрешленния диск, растежа на костите в сегментите на гръбначния стълб, наличието на малки засегнати структури.
 • Проблеми с координацията, чувство на слабост и замаяност. . . Поради развитието на патологията се образува фиброзна тъкан. Частично води до свиване на гръбначната артерия, която има собствен канал в елементите на гръбначния стълб. Това намалява лумена на съда, създавайки кръвен дефицит в тила и малкия мозък.
 • Проблеми със слуха, зрението, говора. . . Те са по-нататъшно развитие на свиването на съда, захранващ церебеларната и тилната зона.

Диагностика

Диагностиката се извършва при наличие на характерни симптоми и оплаквания на човек. Остеохондрозата на шийните прешлени се диагностицира чрез различни методи, насочени главно към визуализиране на състоянието на увредената част. Най-често използвани:

 • Рентгенография. Не е много информативен, показва само наличие на отклонения, подходящ е предимно за ранна диагностика.
 • Компютърна томография. В сравнение с рентгенографията, показанието на патологиите на сегментите на шийните прешлени се подобрява, но не определя точно наличието на херния, какъв размер е. Освен това тази процедура не може да определи ‘свиването’ на канала с гръбначния мозък.
 • Магнитен резонанс. Такава диагноза е най-модерната, тя се характеризира с повишено информационно съдържание, позволява ви да оцените в детайли дефектите на костната структура, състоянието на междупрешленните дискове, наличието на херния, техния размер и посока на растеж.
 • Ако има съмнение за влошаване на тока в гръбначните артерии, се извършва допълнителна диагностика с помощта на процедурата за ултразвуково дуплексно сканиране. Такова проучване точно определя наличието на препятствия, които намаляват скоростта на притока на кръв.

Въз основа на данните, получени по време на диагнозата, можем да говорим за различни етапи:

 • Етап 1, характеризиращо се с леки нарушения на анатомията на прешлените.
 • Етап 2. . . Вероятно неспазване на положението на прешлените един спрямо друг, изместване, въртене спрямо оста на гръбначния стълб, междупрешленният диск може да има леко намалена височина.
 • Етап 3. . . Дискът намалява на височина с една четвърт, ставите се сменят, има израстъци от костна тъкан, стягане на междупрешленния отвор и гръбначния канал.
 • Етап 4. . . Все още е по-влошено от предишното. Дискът е силно намален на височина, отзад има дълбоки ставни патологии и обширни костни израстъци, гръбначният канал и пасажите под гръбначния мозък са силно компресирани.

Лечение на остеохондроза на шийните прешлени

Основните методи на такова лечение са: медикаментозна терапия, физиотерапия, използване на масаж на засегнатата област, терапевтична гимнастика. Нека разгледаме по-отблизо някои от методите.

Медикаментозно лечение

Предписването на което и да е лекарство трябва да се извършва само от компетентен специалист.

 • Противовъзпалителни лекарства от нестероиден произход. Тяхното действие е ефективно премахване на синдрома на болката, възпалителния и оточен процес на притиснатите нервни окончания.
 • Витамин В се приема за подобряване на метаболитните процеси в прешлените и нервите.
 • Лекарства, които увеличават притока на кръв. Използва се за подхранване на променени нервни окончания и подобряване на притока на кръв към мозъка.
 • Хондропротектори, използвани за възстановяване на тъканта на хрущяла и междупрешленните дискове.
 • Мускулни релаксанти, антиспазми.

Физиотерапия

 • Електрофореза. . . Доставка на лекарствени йони до желаната част от патологията с помощта на действието на електрическо поле. Преди процедурата се извършва новокаинова анестезия и също се използва аминофилин, който подобрява притока на кръв.
 • Чрез ултразвук. . . Облекчава възпалението, болката, насърчава метаболизма на мястото на приложение.
 • Магнитотерапия. . . Има аналгетичен ефект, облекчава подуването.
 • Лазерна терапия. . . Лечението се извършва чрез излагане на светлинни вълни със специална честота. Той облекчава добре възпалението и насърчава кръвообращението.

Физиотерапия

Физиотерапията е разрешена само при липса на обостряния на заболяването. Техниките ще бъдат ефективни при липса на болка и дискомфорт по време на изпълнение, освен това са много ефективни като средство за превенция. Ето няколко основни упражнения:

 1. Легнете по корем и отпуснете свити ръце на пода. Извършвайте повдигане на главата и торса за 60-90 секунди, като държите гърба си изправен и след това плавно се върнете в първоначалното си положение. Направете 2-3 повторения.
 2. Легнете по корем с ръце, протегнати надолу по протежение на торса. Обърнете главата си наляво, надясно, на свой ред, опитвайки се да достигнете пода с ухото си. Направете 5-7 повторения с всяка страна.
 3. В седнало положение, вдишвайки, наведете се напред, опитвайки се да достигнете до гърдите с глава. След това, на издишване, напротив, наклонете назад, хвърляйки главата си назад. Направете 12 повторения.
 4. В седнало положение сложете длани на челото си. Приложете взаимен натиск на челото върху дланта и обратно. Продължете до половин минута, повтаряйки 3 пъти.
 5. Чисто небързано въртене на главите в страни, по 5-7 завъртания. Ако ви се завие свят, намалете броя на повторенията или забавете скоростта.

Остеохондроза на шийните прешлени: въпрос - отговор

Случва ли се остеохондрозата на шийните прешлени да се лекува с операция?

Това се случва, но в онези редки случаи, когато консервативното лечение не дава ефект половин година след началото му. В такива ситуации обикновено присъстват хронична болка и стягане на нервните окончания.

Колко дълго можете да приемате нестероидни противовъзпалителни лекарства?

Повечето от тези лекарства засягат състоянието на стомашната лигавица, така че тяхната честа и редовна употреба не се препоръчва. Точната продължителност на приема на лекарства се определя от лекуващия лекар, който разполага с информация за стадия на остеохондроза при пациента, както и дали има съпътстващи патологии.

Ефективни ли са хондропротективните лекарства за възстановяване на тъканта на увредените междупрешленни дискове?

Не е доказано потвърждение на ефекта от приема на такива лекарства, в резултат на което лекарите рядко ги препоръчват.

Какво да правите у дома, когато няма обостряне, за да избегнете обостряне в бъдеще?

За превантивни цели най-доброто ще бъде използването на физиотерапевтични упражнения, масаж на цервикалната зона, отхвърляне на значителна физическа активност.