Артрит и артроза: как се различават

терапевтични упражнения за артрит и артроза

Болестите на артрит и артроза често се бъркат поради сходството на имената. Да, и двете заболявания са засегнати от ставите (например има артрит и артроза на колянната става). Засегнатите стави се възпаляват, подуват и болят. В противен случай това са напълно различни заболявания. Нека се опитаме да разберем как артритът се различава от артрозата?

Разлика между артрит и артроза

Артритът е придружен от възпаление на ставните стави, което от своя страна води до нарушени двигателни функции. Пациентът изпитва дискомфорт, има остра или болезнена болка, както по време на физическа активност, така и по време на почивка, особено сутрин. Кожата около ставата се подува, зачервява се и става опъната. Телесната температура често се повишава. Артрозата е заболяване, при което в ставния хрущял протичат дегенеративни процеси. Смененият хрущял престава да се справя с падащия върху тях товар и постепенно се унищожава. Болката, причинена от усилие, обикновено изчезва в покой. Тъканите около ставата се подуват и възпаляват. Прогресиращото заболяване води до разрушаване на хрущяла и тежка деформация на ставите. Разликата между артроза и артрит се крие в причините за заболяванията. Артроза се случва:

 • първичен, обикновено свързан със старостта;
 • вторични, произтичащи от други заболявания или генетично обусловени.

Предразполагащите фактори за развитието на артроза са:

 • прекомерно тегло;
 • прекомерна физическа активност (най-често при спортисти) или много ниска физическа активност;
 • наранявания в миналото;
 • ендокринни заболявания.

Артритът е възпалителен. Има такива причини за заболяването като:

 • различни инфекции;
 • увреждане на ставите и повтарящи се леки наранявания;
 • метаболитни нарушения;
 • алергия;
 • дефицит на микроелементи и витамини.

Анализи за артрит и артроза

За ранната диагностика на заболявания, засягащи опорния апарат, специалистът трябва да събере пълна анамнеза. Пациентът е поканен да премине следните тестове и да проведе посочените изследвания:

 1. Клиничен кръвен тест за определяне на нивото на СУЕ (при артрит скоростта на утаяване на еритроцитите се увеличава значително, при артроза е близо до нормалното).
 2. Биохимичен кръвен тест за идентифициране на липсата на макро- и микроелементи, характерни за артрита.
 3. Рентгенова снимка, която помага да се открие костна деформация, присъща на артрозата и да се определи ширината на ставното пространство.
 4. ЯМР (магнитен резонанс), който ви позволява да идентифицирате промени в хрущялната тъкан в ранните стадии на заболяването.

Причина за заболяване

Основната разлика между артрит и артроза е произходът на болестите. Артритът е инфекциозно заболяване, което причинява възпаление на ставите. Артрозата е дегенеративен процес, който се появява в организма в резултат на естествено износване на ставите и стареене, които причиняват разрушаването на хрущялния слой в ставата. Следователно, артрозата е характерна главно за възрастните хора и артритът може да се зарази на всяка възраст, дори в детска възраст. Жените са по-склонни да имат артрит. Артрозата засяга както жените, така и мъжете, които са достигнали напреднала възраст. Най-често артритът се причинява от:

 • различни инфекции;
 • алергични реакции;
 • увреждане на ставите;
 • чести леки наранявания;
 • физически стрес;
 • метаболитни нарушения;
 • дефицит на витамини и минерали;
 • автоимунни нарушения;
 • заболявания на нервната система.

Освен това артритът често се развива като усложнение на артрозата, но не и обратно. Артрозата се дължи главно на:

 • генетично предразположение;
 • недостатъчно кръвоснабдяване и хранене на костите;
 • прекомерен стрес върху ставите;
 • наранявания на ставите;
 • хипотермия.

Симптоми на ставни заболявания

Въпреки факта, че и двете заболявания са придружени от болезнени усещания, тези усещания възникват при различни условия. При артрит болката се появява както по време на физическо натоварване, така и по време на сън и сутрин. При артроза болката притеснява човек само по време на физическо натоварване.

Друга характерна разлика между артрит и артроза е естеството на болката. Артритът се характеризира с остри, силни и потрепващи болки, а артрозата е тъпа и болезнена, придружена от хрущене.

Артритът засяга най-често малки стави, а артрозата - големи стави (особено коляното и тазобедрената става). Артрозата засяга само ставите. При артрит възпалението може да се разпространи в няколко стави, както и в други органи. Освен това артритът е придружен от треска, подуване и зачервяване в засегнатата област. Понякога при артрит се появяват подкожни ревматични възли. С течение на времето артрозата води до деформации на ставите, които могат да изтънят и да придобият странни форми.

Диагностика

За диагностика се използват подобни методи (рентгенови лъчи, компютърна томография, лабораторни изследвания), но резултатите от тях ще се различават. При артрит пълната кръвна картина ще покаже повишаване на скоростта на утаяване на еритроцитите и висока концентрация на С-реактивен протеин, левкоцити и серомукоиди. При артроза такъв анализ няма да открие никакви отклонения.

Лечение на артрит и артроза

Различни специалисти са ангажирани в лечението на заболявания. Артрозата се лекува от ортопедичен травматолог, а при артрит първо се установява причината за заболяването и след това в зависимост от него се избира специалист. Болестите се лекуват с идентични методи, като се използват медикаменти и физиотерапия. Ако болестта е отишла твърде далеч, тогава се използва операция - ендопротезиране или заместване на ставите. Но има и някои разлики в лечението на болестите. Артритът изисква незабавна и активна терапия, а артрозата изисква продължително и задълбочено лечение. Лечението на артрит започва с промени в диетата и начина на живот. След това на пациента се предписват противовъзпалителни лекарства и антибиотици, както и физиотерапевтични процедури. Артрозата се лекува с хормонални, противовъзпалителни и аналгетични лекарства. По принцип артритът е напълно излекуван, а артрозата, която е хронично заболяване, причинява необратими последици в ставите, които не могат да бъдат лекувани - възможно е само да се забавят дегенеративните процеси.

Тези две заболявания със съгласни имена си приличат по това, че са симптоми на ревматизъм. Не се бъркайте обаче: артрозата е механично заболяване, а при артрит ставите се възпаляват. По-просто казано, ако възпалените стави са подути, пациентът има артрит. Ако болката в ставите е слаба, това е артроза. В тази статия ще се опитаме да обясним на достъпен език как се различават. За тези, които не са запознати с медицината, е трудно да се направи разлика между двете. Тъй като и двете заболявания са пряко свързани с ревматизма. И двете заболявания причиняват болка и дискомфорт на ставите, които стават неподвижни. Симптомите на тези заболявания, както и начините за тяхното лечение са много различни.

Каква е разликата между артрит и артроза?

лекарят изследва ставите на ръцете с артроза и артрит

Разликата между артрит и артроза е, че при артрит ставите се възпаляват. В резултат на това се освобождават ензимите, което води до тяхното унищожаване. Те образуват протеини, които ги слепват. Това е една от причините за болката. Най-често това се случва, когато човек спи. При физическо натоварване то отшумява малко. Слабост се усеща сутрин. Това заболяване засяга ставите на краката и ръцете.

Артритът може да има различни причини. Например септичният артрит се причинява от инфекция, а ревматоидният артрит се причинява от намален имунитет. Подаграта се развива поради метаболитни нарушения.

Промените в ставите се случват заедно с физиологичните промени. В резултат на това кожата може да се затопли или зачерви.

Как се лекува артритът?

За да се излекува, е необходимо да се облекчат симптомите и да се възстанови подвижността на ставите. За да направите това, препоръчително е да опитате различни методи. Те могат да се комбинират, ако е необходимо. Това ще помогне да се определи кой работи най-добре. Също така при тези заболявания резултатите от кръвен тест се различават. При артроза нивата на протеин се увеличават. Ако пациентът има артрит, няма промени в състава на кръвта. Когато избирате средство, използвано, за да се отървете от подобни проблеми, трябва да се вземе предвид вида на това заболяване. Най-често използвани за лечение:

 • кортикостероиди;
 • биологични и противовъзпалителни лекарства;
 • аналгетици;
 • лекарства против дразнене;
 • антиревматични лекарства;
 • терапевтични методи.

За излекуване е необходима физическа активност. Със специализирани упражнения можете да укрепите ставите си и да поддържате мускулите си в тонус. Понякога за тази цел се използват скоби или шини. Ако други методи на терапия не помогнат, лекарите предлагат премахване на увредените стави. Те се заменят с изкуствени. Най-често коленете се третират по този начин. Такава операция се прави за облекчаване на дискомфорта и възстановяване на тяхната активност. След тази процедура разрушаването на ставите става по-бавно. Освен това при хирургичните методи е обичайно да се извършва операция за изрязване на ставната тъкан. В същото време чужди частици се отстраняват от черупката им. Пациентите се подлагат на такива операции за изглаждане на грапави повърхности и промяна на ъгъла на натиск.

Как се лекува артрозата?

гимнастика при артрит и артроза

За да излекувате това заболяване, трябва да намалите рисковите фактори. На тези с наднормено тегло се препоръчва да се хранят правилно. Пациентите трябва да следят диетата си. Това важи особено за онези, които са претърпели операция за патология на костната структура.

Ако състоянието на пациента не се подобри, можете да се отървете от проблемите, като използвате противовъзпалителни лекарства и аналгетици. За да не се налага да се използва протеза, на пациента трябва да се предпише хиалуронова киселина. Също така ще помогне за облекчаване на дискомфорта.

Не трябва да намалявате напълно физическата активност. Упражнението трябва да бъде лесно за вашето здраве. Това трябва да предотврати наддаването на тегло. Ако подозирате определено заболяване, не се паникьосвайте и не се опитвайте да се лекувате сами. Навременната диагностика и правилно предписаното лечение увеличават шансовете Ви за бързо възстановяване.

Основните разлики

Както бе споменато по-горе, артрозата е механично заболяване. При него ставният хрущял периодично се свива, докато изчезне. В резултат на това триещите се кости са изложени. Среща се главно при възрастни хора. В този случай пациентите отбелязват някои характерни черти, свързани с външния вид на ставите. Като правило той има следните причини, свързани с наранявания, аномалии в структурата на костите, наднормено тегло. Най-често засяга ставите на таза и коленете. Често уврежда ставите на шията и гръбначния стълб. За разлика от артрита, артрозата може да причини значителен дискомфорт по време на движение. Неудобството изчезва между ходенето, бягането и т. н. Но освен неприятни усещания, той не е в състояние да се прояви под формата на възпаление, поради което често се нарича "студена" болест.