Защо възниква остеохондроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб?

Много от нас са запознати с болките в гърба, които нарушават нормалния живот за дълго време. Въпреки че причината може да е травма, неврологични заболявания или малформации на гръбначния стълб, остеохондрозата на лумбалния гръбнак често се превръща в провокатор на неприятни усещания. Това дегенеративно заболяване може да се появи дори в млада възраст, първоначалните му прояви могат да бъдат открити дори при юноши и ученици, но по-голямата част от пациентите са хора след 40 години. Промени в гръбначния стълб, свързани с остеохондроза, могат да възникнат във всяка част, от цервикалната до лумбалната и сакрококцигеалната. Но най-честата форма, която носи на пациентите много неприятни и болезнени усещания, е остеохондрозата на лумбалния отдел на гръбначния стълб. Що за патология е това, какво е типично за него и дали болката в долната част на гърба винаги говори за това заболяване.

Остеохондроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб: каква е същността на патологията?

Остеохондрозата е термин, получен от две думи: гръцки остеон, което означава кост, и хондрон, който е хрущял. По този начин остеохондрозата на лумбалния отдел на гръбначния стълб (и всички останали също) се инициира от промени в хрущяла на дисковете, които са естествената „облицовка" между прешлените и амортисьора по време на движение. Промените в структурата на диска и неговата функционалност са придружени от естествена реакция в тялото на гръбначния стълб. При това заболяване постепенно настъпват дегенеративни промени в тялото на дисковете. Височината на диска намалява, поради което физиологичната му функция се губи, причинявайки нестабилност и промени в гръбначните стави. С напредването на заболяването в крайната плоча на тялото на гръбначния стълб възниква реакция. Тази реакция може да бъде разделена на три етапа: оток поради недохранване и дистрофични промени, мастна дегенерация и на последния етап склероза.

Причини за остеохондроза на гръбначния стълб

Нашите гръбначни дискове започват постепенно да се деформират и променят, когато сме на около 20 години. Постепенното намаляване на течността в тялото на диска води до намаляване на размера на пространството между прешлените (хондроза). Това означава, че дискът вече не може да функционира като амортисьор и напрежението в предните и задните надлъжни връзки на прешлените се променя. В резултат на това върху гръбначните стави се налага много по-голямо натоварване, което се увеличава от година на година. Гръбначните връзки не са позиционирани правилно и са неравномерно опънати, а подвижните сегменти на гръбначния стълб постепенно стават нестабилни. Гръбният сегмент обикновено се състои от две съседни прешленни тела и диск между тях. Горните и долните крайни плочи в тялото на гръбначния стълб са подложени на по-голям стрес, зоните на сгъстяване (склероза) и постепенно се развиват хребети по границите (спондилофити). Поради такива промени в бъдеще се формира цялата клинична картина на заболяването.

Какви са симптомите на остеохондроза на лумбалния гръбнак?

болки в гърба с остеохондроза

Почти всяка форма на заболяването се проявява под формата на мъчителна болка в гърба, която е трудна за контролиране и която засяга определен сегмент на гръбначния стълб (от шията до кръста и кръстната кост). Симптомите на остеохондроза на лумбалния гръбнак могат да останат ограничени само до гръбначния стълб (в лумбалната област) или да се разпространят в краката, ако идват от лумбалния гръбнак, или ръцете, ако идват от шийните прешлени.

Симптомите могат да се появят по време на почивка, усилие или обичайна дейност. Възможно е да има радикуларни симптоми, причинени от компресия, дразнене в областта на нервния корен или псевдорадикулярни симптоми, ако причината е в фасетната става или съседните мускули. Често остеохондрозата на лумбалния отдел на гръбначния стълб се комбинира с лезии в други области - гръдната, шийната част на гръбначния стълб - тогава симптомите ще бъдат по-широки. С други думи, дискомфортът и болката провокират не само един сегмент, който е повреден, но няколко области на остеохондроза наведнъж. Болестта има вълнообразен ход с периоди на обостряния (симптомите могат сериозно да попречат на нормалния живот) и временни ремисии, когато проявите намаляват или почти изчезват. Но всички фактори, физически или психически, могат да доведат до внезапен рецидив.

Как се диагностицира гръбначната остеохондроза?

Диагнозата се основава на проучване на медицинската история и оплаквания на пациента, физически преглед с идентифициране на типични симптоми и неврологичен преглед. Днес лекарите са все по-склонни да извършват инструментална диагностика, тъй като други патологии често са скрити под прикритието на остеохондроза.

Например, сред пациенти, страдащи от постоянни болки в гърба и планиращи операция за облекчаване на болката, здравето на костите е важен фактор. Ако се установи, че пациентът има ниска костна плътност преди операцията, това може да повлияе на плана за лечение на остеохондроза преди, по време и след процедурата. Проучване от болницата за специална хирургия (HSS) в Ню Йорк показа, че компютърната томография на лумбалния отдел на гръбначния стълб преди операцията показва, че значителен брой пациенти имат ниска костна плътност, която не е била диагностицирана преди това.

Почти половината от близо 300 тествани пациенти са диагностицирани с остеопороза или нейният предшественик остеопения. Особено важно е това да се вземе предвид на възраст над 50 години. Преобладаването на ниска минерална плътност на костите в тази група е 44%, а 10, 3% са диагностицирани с остеопороза. Ниската костна плътност е известен рисков фактор за вертебрални фрактури и това състояние може да бъде утежняващ фактор при лечението на остеохондроза.

Лечение на остеохондроза на гръбначния стълб

масаж при лумбална остеохондроза

Възможностите за лечение зависят от тежестта на вашите симптоми. Физическата терапия е основният метод за облекчаване на болката в ранните етапи. Използват се ултразвук, електротерапия, термична обработка. Лечението се допълва от подходящо съчетано управление на болката, като НСПВС, мускулни релаксанти и стероиди. Могат да се използват инжекционни практики - блокади, инжекции с тригерна точка. Показани са мануална терапия, остеопатия, упражнения.

Хирургичното лечение винаги е последната мярка. Има ситуации, когато е необходима операция. Пример за това може да бъде парализа на пикочния мехур или ректума, причинена от стесняване на гръбначния канал или пролабиран диск, голям дискова херния. Опциите за операцията се избират съвместно с лекаря. Но след хирургично лечение проблемът не е напълно елиминиран, необходима е продължителна рехабилитация и поддържащо лечение през целия живот. Това се дължи на факта, че остеохондрозата не изчезва никъде, може да прогресира в други отдели.