Остеохондроза на гръдния отдел на гръбначния стълб

Симптомите на остеохондроза на гърдата се проявяват по един или друг начин при голям брой хора, тъй като това заболяване е много често. Противно на убеждението, че ставни проблеми могат да се появят само в напреднала възраст, признаци на заболяването могат да се появят при млади пациенти, а до 40-годишна възраст почти всички страдат от болестта. Трябва да знаете кога да се притеснявате за състоянието си и да се консултирате с лекар, за да не пропуснете първите прояви на остеохондроза, които ще бъдат по-лесни за премахване на ранен етап.

остеохондроза на гръдния отдел на гръбначния стълб

Какво трябва да знаете за остеохондрозата на гръдния отдел на гръбначния стълб?

Остеохондрозата е състояние, когато дисковете между прешлените започват да се отделят в гръдната област. Поради това разстоянието между гръбначните тела намалява и това е последвано от нарушаване на нервната тъкан, което води до силна болка. Струва си да се знае, че гръдният отдел на гръбначния стълб е най-малко изложен на риск от развитие на остеохондроза поради факта, че е твърдо фиксиран от ребрата. Но ако подобно заболяване въпреки това се развие, горната част на гърба, а именно 12 гръдни прешлени, участва в патологичния процес. Най-често симптомите на остеохондроза на гръдния кош се появяват от факта, че възпалението се появява в горните прешлени. Нивото на увреждане на междупрешленните дискове може да бъде напълно различно.

Симптоми на остеохондроза на гърдата

Какви ще бъдат проявите на остеохондроза зависи от много фактори. Те включват:

 • стадият на заболяването - дали е в остър стадий, или е в ремисия;
 • на колко години е пациентът;
 • колко е засегнат гръбначният стълб.

Но в същото време можем да кажем, че заболяването се характеризира с основните клинични прояви, според които лекарят започва да подозира болестта. А именно:

 1. Дорсаго - болезненост в областта на гърдите.
 2. Увреждане на нервните окончания, поява на парестезии.
 3. Промени в сърдечния мускул, които предотвратяват изчезването на болката след употребата на нитроглицерин.
 4. Белодробна конгестия и хипоксия.
 5. Коремен синдром.

Струва си да се разгледат по-подробно симптомите на остеохондроза на гръдната област, което ще позволи да се идентифицират причините за дискомфорт навреме и да се отървете от тях.

Налягане в гърба или гърдите, което пречи на дишането

Компресията се усеща както в гърдите, така и в гърба, а самата патология не позволява на човек да поеме дълбоко въздух. В противен случай при дълбоко вдишване човек изпитва силна болка, което го кара да спре да опитва.

Трудност при завъртане (накланяне) на багажника

Поради факта, че болестта се проявява в силна болка, човек изпитва значителен дискомфорт от обичайните движения. Невъзможно е да обърнете торса и да се наведете, трябва да се обърнете с цялото тяло, а човекът също има проблеми с вдигането на ръката нагоре.

Повтарящи се усещания за изтръпване на тялото

Ако не знаете какви симптоми и усещания възникват при остеохондроза в гърдите, трябва да знаете, че заболяването често се придружава от парестезии. Те се проявяват под формата на изтръпване на кожни участъци, изтръпване, намалена чувствителност, както и усещане, сякаш кожата "пълзи". Това се дължи на компресията на нервните окончания.

Понижена температура на долните крайници

Поради заболяване като остеохондроза, нивото на кръвоснабдяване на крайниците може да намалее. Това ще предизвика постоянно усещане за студ в крайниците, което лекарят ще отбележи по време на прегледа.

Причини за възникване

Появява се остеохондроза на гръдния отдел на гръбначния стълб, чиито симптоми и лечение са описани на този сайт поради различни причини. Струва си да знаете кой е изложен на риск, за да бъдете особено внимателни към вашето здраве.

Наследствено предразположение

Човек, чието семейство е имало случаи на остеохондроза, е по-вероятно да се разболее. Но наличието на остеохондроза при близки роднини не е задължително да причини такова заболяване.

Вдигнати тежести

Големите натоварвания на гръбначния стълб причиняват повишено износване на структурите на опорно-двигателния апарат. В резултат на това се увеличават рисковете от нараняване на гръбначния стълб и различните му заболявания, включително остеохондроза на гръдната област.

Бездействие, водещо до физическо бездействие

Липсата на движение води до отслабване на мускулите и структурите на опорно-двигателния апарат, което може да доведе до остеохондроза. Следователно хората със заседнал начин на живот, заседнала работа, например в офиса, са по-податливи на болестта. За да избегнете остеохондроза в този случай, е достатъчно да правите упражнения и да не пренебрегвате разходките на чист въздух.

Изкривяване на гръбначния стълб поради лоша стойка

Хората, които не са разработили правилната стойка, може да се наложи да научат за симптомите и лечението на остеохондроза на гръдния кош. Това може да доведе до факта, че гръбначният стълб започва да се огъва и възникват различни видове възпаления, включително остеохондроза.

Травма

Човек, който получава наранявания, може да доведе до различни последици, всичко ще зависи от това колко сериозно са наранени структурите на гръбначния стълб. Остеохондрозата в бъдеще може да доведе до:

 • дислокации;
 • фрактури;
 • пукнатини;
 • увреждане на меките тъкани на гърба в гръдната област;
 • и т. н . .

Ако сте ранени, не се колебайте да посетите болницата, тъй като нараняванията, които не са излекувани своевременно, вероятно ще предизвикат сериозни последици.

Как да лекуваме гръдната остеохондроза?

Лечението при диагностициране на остеохондроза на гръдния отдел на гръбначния стълб трябва да се предписва от опитен невролог. Компетентният подход задължително включва интегриран подход за избавяне от болестта. Трябва да се лекувате с лекарства, специални упражнения и гимнастика, а посещението в кабинета на масажиста също ще бъде ефективно.

Наркотици

Ако сте изправени пред прояви на остеохондроза, ще ви бъдат предписани лекарства за:

 • отпускане на напрегнати мускули - мускулни релаксанти;
 • облекчаване на възпалението - нестероидно противовъзпалително;
 • укрепване на междупрешленните дискове и подобряване на качеството на хрущялната тъкан - хондропротектори.

Лекарят определя времето за прием и дозировката индивидуално, тъй като само в този случай лечението на остеохондроза в гърдите у дома ще бъде ефективно.

Упражняваща терапия

Упражненията започват на етап, когато възпалението и острата болка отстъпват. Те са насочени към разтягане на мускулите на гърба, облекчаване на напрежението, укрепване на мускулния корсет и връщане на структурите към предишната им подвижност. Комплексът от упражнения ще бъде избран от лекаря в зависимост от общото здравословно състояние, както и от стадия на заболяването и вида му.

Масаж

Масажите са един от най-ефективните методи за премахване на остеохондрозата. Те не могат да действат като самостоятелен вид лечение, тъй като не са в състояние да облекчат възпалението, но могат значително да подобрят благосъстоянието в комбинация с лекарства и упражнения. За да постигнете максимален резултат, най-добре е да посетите професионален масажист. Той знае всичко за симптомите и лечението на остеохондроза в гръдния кош и ще може, въз основа на предписанията на лекаря, да избере оптималните движения и възможности за въздействие върху меките тъкани, което ще подобри състоянието ви. Масажът подобрява кръвния и лимфния поток в тъканите, отпуска напрегнатите мускули и тонизира мускулите, които са по-малко стресирани от другите.

Предотвратяване

За да не мислите какви са признаците за появата на остеохондроза в гърдите, най-добре е да предотвратите подобно състояние. Следните съвети ще ви помогнат с това:

 • вземете си много упражнения - джогинг сутрин, плуване в басейна, загрявки и разходки;
 • ако работата е свързана с дълъг престой в една позиция, изправете гърба си и отпуснете раменете си, като същевременно не забравяйте да се затопляте периодично;
 • за седене изберете стол с анатомичен гръб;
 • за спане е най-добре да изберете ортопедичен матрак и специална възглавница;
 • не вдигайте много тежки товари, по-добре е да носите тежък товар на части, отколкото наведнъж;
 • правете упражнения за корема;
 • предпочитат удобни обувки;
 • балансирайте диетата си - тя трябва да съдържа максимум микроелементи и витамини.

Всичко това ще помогне да се предотврати появата на остеохондроза, а вие - да поддържате добро здраве в напреднала възраст. Ако обаче първите признаци на заболяването вече са налице, не губете време и не се опитвайте да го предотвратите, незабавно се консултирайте с лекар.