Как и как да се лекува остеохондроза на гръбначния стълб

Лечението на остеохондроза (радикулит, междупрешленна херния) днес не е особено трудно, важно е само правилно да се установи причината за патологията и наличието на съпътстващи заболявания. Въпреки това, всеки специалист, който се занимава професионално с лечение на заболявания на гърба или на гръбначния стълб като цяло, с хода на практиката, кристализира свои собствени, бързо помагащи техники, които са оптимални за повечето пациенти.

болка в шията с остеохондроза

За лечение на остеохондроза е важно правилно да се установи причината за патологията и наличието на съпътстващи заболявания.

Неправилно е да се използва само един метод за лечение на остеохондроза, като правило поликлиничните терапевти "грешат" с това, предписвайки на пациентите болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства, които премахват неприятните симптоми и задвижват проблема с гръбначния стълб дълбоко вътре, без да се засяга причината. В резултат на това човек, без да изпитва болка, продължава да натоварва увредените прешлени, патологията се влошава и след известно време със следващата силна атака „изплува" букет от проблеми, които не могат да бъдат отстранени.

Коренът на проблема и известна критика

Преди да започнете лечението, ще бъде полезно да си спомните какво е остеохондроза. По принцип това са дегенеративни промени, засягащи тъканите на гръбначния стълб! Всички проблеми, свързани с гърба обаче, не трябва да се наричат „остеохондроза", както не бива да се бъркат две понятия: остеохондроза и ишиас. В първия случай това е заболяване, във втория - процес, който протича в тялото на пациента с остеохондроза. Освен това болката в гърба е само симптом, а не болест.

Методите за лечение на остеохондроза остават стандартни от десетилетия, но с наличието на съвременни методи за изследване на пациента в „старите" техники се разкриват все повече „пукнатини и чипове". Повечето от методите са насочени към премахване на клиничните признаци, а не към въздействие върху причините за патологията.

Използването на лекарства

За съжаление, това е метод, целящ да гарантира, че пациентът „бързо си отива здрав". Освен това страдащите сами се обръщат към специалист и започват да лекуват болестта, дори когато патологичният процес цъфти мощно и главно, а болката разкъсва всичко наоколо, предотвратявайки нормалното му движение. Болкоуспокояващите и противовъзпалителните лекарства премахват всички негативни симптоми, правейки изцелението илюзорно, а причината за болестта остава непокътната. В клиниките този процес се поставя на конвейер и в резултат на такова лечение:

 1. Причината, която се превърна в отправна точка за остеохондроза, не е елиминирана.
 2. Травматичният фактор върху прешлените се засилва, тъй като човекът, без да изпитва болка, започва да натоварва гърба изцяло.
 3. НСПВС нарушават функционирането на панкреаса и стомаха.
таблетки и капсули за лечение на остеохондроза

Болкоуспокояващите и противовъзпалителните лекарства не лекуват болестта, а само облекчават болката.

Мануална терапия

Този метод се застъпва по-често от лекарите от старата школа, вярвайки, че ако поставите повредените прешлени на място, проблемът ще изчезне. Изречението "всички заболявания от гръбначния стълб" не е напълно вярно, тъй като гръбначният стълб се адаптира към обстоятелствата, не напразно е толкова гъвкав. Въпреки това, правилното хранене на междупрешленните дискове и прешлените е възможно само когато те стоят изправени. Въпреки това, зададените прешлени, ако човек продължава да седи криво или има силно възпаление на междупрешленните дискове, с течение на времето отново ще се "плъзнат", връщайки всички признаци. Също така, не бъркайте мануалната терапия и остеопатията.

Масаж, класика на жанра

Този метод се състои в въздействие върху мускулите и съединителната тъкан на пациента, е в състояние да облекчи симптомите на заболяването и да донесе облекчение на пациента за няколко месеца. Ефективността на такова лечение на остеохондроза директно зависи от квалификацията на лицето, което прави масажа. Но в 95% от случаите не е възможно ръчно да се отстрани причината за остеохондрозата, както и да се излекува болестта, ако специалистът работи само със зоната на болка и възпаление.

Остеопатия

Този метод за лечение на остеохондроза е фин и нежен, но добрият остеопат трябва да има чувствителни ръце, питащ ум и спокоен ум. Той, хващайки пациента за ръка, може да усети всички процеси, протичащи в тялото. Не всеки лекар е способен да притежава чувство на свръхсетивност, така че добрите остеопати си струват теглото в злато. В идеалния случай остеопатите трябва да лекуват всички проблеми, които пациентът има, но в действителност те премахват само болката. Самите пациенти отчасти са виновни за това, изисквайки само да ги облекчат от болката, тъй като сесията с остеопат струва около три пъти повече от тази на масажиста. Спестявайки пари, те премахват симптомите, но се лишават от възможността да се излекуват възможно най -пълно. Поради своята мекота, остеопатията е показана дори при деца.

остеопатия като метод за лечение на остеохондроза

Остеопатията е нежен и нежен метод, който е подходящ дори за деца.

китайска медицина

Подводните камъни тук се крият в отсъствието на предварителна медицинска диагностика на пациента, всички манипулации, като правило, се основават на предположенията на лекаря, които не винаги са точни. Преди да извършите висококачествен акупунктурен процес, трябва да направите:

 1. Електропунктурна диагностика.
 2. Пулсова диагностика.
 3. Диагностика по метода Акабане.

Пациент, който се представя с болки в гърба, получава много игли върху него, болката ще бъде облекчена, симптомите ще изчезнат, но ще се върнат отново след няколко часа. Повтаряща се акупунктура, релеф - и кръгът се затваря. Добрият специалист не поставя игли, само въз основа на външния преглед на пациента и неговата история. Той работи само с 1-4 игли на дълбоки нива, опитвайки се да премахне първопричината за остеохондрозата, а не само симптомите.

Висцерална терапия

Лечението на остеохондрозата тук е работа с вътрешните органи. Това се дължи на факта, че често причината за патологичното състояние на гръбначния стълб е или неправилно подреждане на органите, или нарушение в тяхната работа. С това лечение болките в гърба изчезват за дълго време.

Гимнастика, йога, чигонг

Източните техники за лечение на остеохондроза набират популярност. Класическата йога е добре координиран, дълбоко обмислен метод за работа с тялото, който влияе на ума. Този метод е подходящ за дома, където в спокойна обстановка човек може да усети всички нужди на тялото. Въпреки това, много експерти съветват да се спрем на старите насоки за лечение на остеохондроза. И, разбира се, важно е да си намерите специалист, не трябва да се свързвате с онези, които са научили няколко трудни движения и „са отворили собствен офис".

Днес тези техники са най -прогресивните, в много отношения помагат на хората да се отърват от неприятностите, свързани с остеохондрозата. Но е важно да се помни за психологическия аспект: болестта няма да изчезне, ако човек упорито игнорира причината, поради която се е развила остеохондрозата, не иска да промени начина си на живот и мисленето си. Не трябва да обвинявате здравословните проблеми само за лекаря, без да му помагате при лечението.

занимания по йога за лечение на остеохондроза

Гимнастика, йога, чигонг - насочени към работа с тялото и спомагащи за отстраняване на проблеми с гръбначния стълб.

Основните етапи на терапията

Как да се лекува остеохондроза? Има много възможности за терапия: рефлексотерапия, магнитостимулация, водни процедури, физиотерапевтични методи. Специалистът трябва да реши коя опция е подходяща за пациента въз основа на резултатите от анамнезата и прегледа. Лечението у дома е възможно, например, физиотерапевтични упражнения, той е в състояние перфектно да възстанови подвижността на гръбначния стълб, да премахне симптомите и да предотврати бързото развитие на заболяването.

Важно! Ако лечението се провежда у дома, тогава трябва да бъдете особено внимателни с всякакви лекарства, те се предписват изключително от лекаря. Това се обяснява с факта, че при медикаментозно лечение на остеохондроза има натоварване на други органи и такова лечение може да бъде изпълнено с неприятни усложнения или обостряния на хронични заболявания.

Взимаме лекарства

Основата на медикаментозното лечение е приемът на вазодилататори и противовъзпалителни лекарства. Такава терапия перфектно облекчава симптомите и е предназначена да реши следните проблеми:

 1. Спрете възпалителните процеси.
 2. Облекчете болката и мускулния спазъм.
 3. Стимулират регенерацията на хрущялната тъкан.

По-безопасно е да се използват локални продукти (кремове, мехлеми или гелове) при лечение у дома. Такова лечение протича без странични ефекти, необходимо е само да се съгласува с лекаря и стриктно да се следват инструкциите.

Народни средства за защита

Често „бабини рецепти" са по-ефективни при лечението на остеохондроза, отколкото всички съвременни и новомодни методи. Традиционното лечение у дома включва: загряване на възпалено място с речен пясък или сол, използване на мехлеми на основата на пилешки яйца, оцет или използване на билкови компреси.

 1. Масаж с бутилки. Напълнете „един и половина" с топла вода и разточете всички мускули на гърба за 15 минути, особено като спрете в проблемната зона.
 2. Масаж с тенис топка. Вкъщи можете да използвате топка за тенис, за да масажирате гърба си, за това просто трябва да легнете върху него и да "яздите". Повтаряйте ежедневно.
лекарства за лечение на остеохондроза

Медикаментозното лечение в комплексната терапия облекчава болката, облекчава спазмите.

Физиотерапия

Най -популярната днес е авторската терапевтична техника, която може да се използва у дома. Това лечение се основава на това, че клетките на гръбначния мозък не могат да умрат и мускулната тъкан да атрофира. Терапевтичната гимнастика се състои от поредица от упражнения, които работят върху всички стави и мускули на човешкото тяло, като възстановяват загубените двигателни функции и облекчават неприятните симптоми.

Възможности за лечение без лекарства

Санаториумното лечение, може би, може да се нарече най-пълното в процеса на лечение на заболяване, то се основава на ефекта върху причината за заболяването. По време на престоя си в санаториума можете да получите следните процедури:

 1. Акупунктура.
 2. Лечебни душове.
 3. Ултразвукова и електротерапия.
 4. Диетична терапия и масаж.
 5. Балнеотерапия и кална терапия.
 6. Апитерапия и солени пещери.

Разбира се, тази опция за лечение не се предлага у дома. За всеки пациент, страдащ от остеохондроза, лекарите на санаториума ще разработят индивидуален терапевтичен план, който ще позволи не само да възстанови двигателните функции, но и да забрави за обостряния за дълго време.

Точково въздействие

Лечението с електрофореза е показано на всеки етап от остеохондроза, с изключение на острата. Излагането на токов ток има своите предимства: ефектът от лекарството, прилагано чрез електрофореза, се простира стриктно върху зоната на възпаление. Това ви позволява бързо да подобрите състоянието на пациента, да облекчите отока и болката.

Физиотерапия

Той се съчетава добре с други възможности за лечение на остеохондроза, когато е направен правилно от опитен специалист, той показва висока ефективност и има минимум странични ефекти:

 1. Масаж. Подобрява кръвообращението и лимфния поток, облекчава болката и подуването, укрепва мускулите. Показва се в курсове от 10-15 процедури, 2-3 пъти годишно.
 2. Мануална терапия.
 3. Гръбначна тракция.
 4. Рефлексотерапия.

Как да се лекува остеохондроза, за да се избегнат усложнения? Първо, трябва да разберете защо патологията се е развила, колко са повредени прешлените. Ще трябва да се подложите на пълен преглед и едва след това да започнете лечение. Освен това правилното ежедневие, здравословният начин на живот са важни, трябва да се откажете от тежките физически натоварвания, да се опитате да не настинете и да поддържате правилната стойка. Ако е възможно, всеки стрес у дома и на работното място трябва да бъде премахнат, тъй като при негативни емоции възниква неконтролиран мускулен спазъм, което допълнително изостря проблема.

Остеохондрозата е дългосрочно текущо заболяване, което се основава на много причини, поради което по време на лечението не може да се спре на нито един метод. Много зависи от самия пациент, не бива да чакате едно „магическо хапче" да сложи край на проблема наведнъж, за да се разделите с остеохондроза ще трябва да съберете цялата си воля в юмрук, да бъдете упорити в желанието да станете здрави завинаги . Това е единственият начин за възстановяване на гъвкавостта и подвижността на гръбначния стълб в продължение на много години.