Болки в кръста: причини за поява, методи за диагностика и лечение

Болката в кръста от епизодичен или постоянен характер често показва, че в тялото постепенно се образува възпалително или дегенеративно-дистрофично заболяване. Ранното диагностициране на това заболяване може да увеличи шансовете за пълно възстановяване. Болката в лумбосакралната област на гръбначния стълб може да показва остеохондроза, херния, изпъкналости, инфекция или проблеми с вътрешните органи.

Защо боли кръста

Ако човек се оплаква от болезнени прояви в лумбалната част на гръбначния стълб, първоначално лекарят изразява подозрения относно проблемите на пациента с опорно-двигателния апарат. И само след като такива заболявания се изключат, се извършва задълбочен преглед, за да се оцени състоянието на вътрешните органи.

болки в гърба в лумбалната област

Това е така, защото има обща инервация на лумбалните прешлени и междупрешленните дискове с стволовете на нервната тъкан. Поради тази причина появата на болка, например в храносмилателните органи, може да се отдаде точно на лумбалната област. Нека се запознаем подробно с някои от причините за болки в кръста.

Прекомерни натоварвания

Това е относително естествен източник на болки в гърба. При тежък физически труд или активни спортни тренировки мускулната тъкан е изложена на прекомерен стрес. Той натрупва млечна киселина, която дразни тъканите на скелетните мускули. В резултат на това, освен болка, човек отбелязва появата на достатъчно силно усещане за парене. Всеки дискомфорт изчезва след кратка почивка, тъй като млечната киселина се отделя от мускулите.

В случай на болки в кръста всеки път по време на тренировка, ако интензивността им остане непроменена в продължение на няколко часа, трябва да се консултирате с лекар. Прекомерните тренировки, повдигането на тежки предмети често провокират появата на микротравми в дисковете и прешлените, образуването на заболявания с дегенеративно-дистрофичен характер.

Остеохондроза и междупрешленна херния

Лумбалната остеохондроза на I, II и III етап е основната причина за болки в гърба. На ранен етап пациентът се притеснява от лек дискомфорт, което показва леко разрушаване на междупрешленните дискове.

остеохондроза на гръбначния стълб като причина за болки в гърба

В случай, че пациентът в този период се е обърнал за помощ към невролог, е възможно пълно излекуване на заболяването, както и частично възстановяване на разрушени тъкани. Острата, силна болка, която се увеличава по време на огъване или усукване на багажника, показва сериозно увреждане на структурата на гръбначния стълб.

На фона на II или III рентгенологична степен на остеохондроза често се наблюдава образуването на херния или издатини. Поради това се появява пронизваща болка и също така е възможно да се развият сериозни усложнения - радикуларен синдром, дискогенна миелопатия.

Гинекологични заболявания

Дискомфортът в лумбалния гръбначен стълб често притеснява жените, които са диагностицирани с аднексит, възпаление, което едновременно засяга яйчниците и фалопиевите тръби (придатъци на матката). В допълнение към синдрома на болката, пациентите отбелязват появата на отделяне от гениталиите, появата на проблеми със зачеването и нередности в менструалния цикъл.

Подобна симптоматика се наблюдава при възпаление на маточните придатъци, образуване на киста в яйчниците и образуване на полипи в матката.

Заболяване на бъбреците

Тъй като бъбреците са разположени непосредствено до лумбалната област, когато функционалността им намалее, човек може да почувства болка в долната част на гърба. Фактът, че тези двойни органи с форма на боб са засегнати, се посочва от нарушение на пикочната функция, появата на гнойни или кървави примеси в урината и влошаване на благосъстоянието като цяло.

Болката в лумбалната част на гръбначния стълб често е обезпокоителна при наличие на такива заболявания: цистит (включително хеморагичен), гломерунонефрит, пиелонефрит, остра и хронична бъбречна недостатъчност.

Носене на бебе

бременност като причина за болки в гърба

Това е един от естествените фактори, който води до дискомфортни прояви в лумбалната част на гръбначния стълб. Когато една жена роди бъдещо бебе, матката и плодът се увеличават по размер, поради което се нарушават разположените отдолу нервни рецептори.

През последния триместър тялото на бъдещата майка започва да произвежда специален хормон - релаксин. Това води до отпускане на връзките, сухожилията, за да се улесни преминаването на плода през родовия канал. Поради това интензивността на болката може да се увеличи драстично.

Ендометриоза

Това е често срещано гинекологично заболяване, на фона на което вътрешната маточна тъкан нараства извън нейните граници. Ендометриоидната тъкан има повишена чувствителност към синтезирани от организма хормони, поради което ендометриозата се проявява като месечно кървене. Поради това се развива възпаление, един от признаците на който е болковият синдром, излъчващ се към лумбосакралната област на гръбначния стълб.

Мензис

Болезнени прояви с дърпащ характер с умерена тежест се появяват при половината жени преди менструация или по време на кървене. Тази болка е съвсем естествена и изчезва веднага след края на менструацията. Дискомфорт може да се почувства и в долната част на гърба.

болки в гърба в лумбалната област

Патологичната етиология на болките в кръста по време на менструация се показва от наличието на диспептични разстройства, диария или запек, чести главоболия и световъртеж. В подобна ситуация жената може да бъде диагностицирана с алгоменорея или менструална дисфункция.

Размери на гърдите

Гръбначният стълб при жени с големи гърди е силно натоварен. Ако млечните жлези не са разпределени правилно, рискът от образуване на дегенеративно-разрушителни процеси се увеличава. Жените с големи гърди често прегърбват, което допринася за влошаване на гръбначния стълб.

Неудобни обувки

Болезнените усещания в лумбалния гръбначен стълб, които се появяват в края на работния ден, са често срещано състояние за жените, които ходят в тесни обувки на висок ток. Това води до нарушаване на кръвоносните съдове, нарушения в кръвообращението в долните крайници и тазовите органи. В резултат на това храненето на междупрешленните дискове в лумбалната област се влошава, поради което те се унищожават. Ситуацията се влошава поради повишения стрес върху гръбначния стълб.

Менопауза

По време на менопаузата в тялото на жената се наблюдава намаляване на производството на естрогени, участващи в регулирането на възстановителните процеси в опорно -двигателния апарат. Костната структура губи способността да асимилира напълно микроелементите, необходими за нейното възстановяване. Той става крехък, което може да доведе до чести фрактури. Болезнените прояви в лумбалната част на гръбначния стълб по време на менопаузата могат да показват костна резорбция, образуване на остеопороза.

наднормено тегло

упражнения за стол за лечение на болки в кръста

Наднорменото тегло е една от причините за лумбосакралната остеохондроза. Наднорменото тегло увеличава натоварването на междупрешленните дискове, което води до повишен риск от микротравми с по -нататъшно разрушаване на гръбначните тъкани.

Човек с наднормено тегло обикновено не се храни добре. Диетата му е богата на висококалорични храни, а пресните зеленчуци и плодове, съдържащи основни микроелементи и витамини, не се консумират в достатъчни количества. При повишени натоварвания в комбинация с липса на полезни вещества има тенденция да се образува остеохондроза на лумбалната област.

Онкология

Промените в генетичната структура на клетките водят до нарушаване на регулацията на техния растеж и размножаване. В резултат на това има патологична пролиферация на тъкани, образуване на тумор с доброкачествен или злокачествен характер.

Болката в лумбалния гръбначен стълб може да се прояви на фона на туморно нарушение на чувствителните нервни рецептори, гръбначния стълб, меките тъкани и кръвоносната система. Калцият се абсорбира в големи количества от неоплазмата, поради което се развива дефицит на това вещество в костната тъкан, което води до изтъняване на костите.

Хипотермия

Мускулите на скелета в лумбосакралната област често са възпалени поради влиянието на ниските температури. Това става причина за образуването на миозит - заболяване, което се проявява като локален болков синдром в увредената мускулатура. Интензивността му се увеличава значително по време на движение и палпация. На фона на възпалителния процес се наблюдава повишаване на мускулния тонус, което прави долната част на гърба по -малко подвижна.

Разновидности на болката

болка в кръста

Първоначалната диагноза може да бъде поставена въз основа на подробно описание на тревожната симптоматика. При всяко заболяване болката се проявява с различна тежест, честота, състояние, предшестващо нейното възникване.

Силна болка

Този синдром на болката е типичен за стадии II и III на лумбалната остеохондроза. На този етап настъпиха значителни разрушения в междупрешленните дискове и техните амортизационни характеристики бяха загубени. Те не са в състояние да омекотят товара по време на движение, което прави вертебралната структура нестабилна.

Това води до компресия на меките тъкани. Силната болка започва да притеснява дори в неподвижно състояние, нараства на фона на завои, силен смях, кашлица и кихане. Освен това има усещане за „настръхване" и слабост в мускулите.

Остра болка

Причината за появата на синдром на остра болка е изстискването на рецепторите в гръбначния канал от остеофити или дискове. Това е типично за пристъп на лумбаго, често се проявява при ревматични заболявания, лумбосакрална остеохондроза, радикулопатии.

Болезнените усещания са толкова изразени, пронизващи, парещи, че пациентът не може да се движи. Често човек не може да изправи гърба си поради страха, че ще се появи болка.

Това е тъпа болка

Болката в лумбалния гръбначен стълб с тъп, болезнен и притискащ характер е характерна за заболявания на вътрешните системи, включително пикочно -половите и репродуктивните органи. Такъв дискомфорт може да показва развитието на остеохондроза, спондилоартроза, спондилоартрит.

Болката не е локализирана, но може да се излъчва към бедрата, задните части и глезените. Често болката в болката е доказателство за разрушителен процес в гръбначния стълб или възпаление във вътрешната система.

Хронична болка

упражнения за болки в гърба

Болката с постоянен характер в долната част на гърба показва трансформацията на болестта в хронична. Той е остър, силен по време на рецидив, излъчващ до близките области на тялото. По време на периода на ремисия се появява лек дискомфорт по време на хипотермия, физическо натоварване, обостряне на други заболявания, остри респираторни вирусни инфекции.

Синдромът на болката се увеличава на фона на огъване, завъртане на торса, ходене нагоре по стълбите и продължително ходене.

Диагностични мерки

Заболяването се диагностицира въз основа на оплакванията на пациента, неговия визуален преглед, анамнестични данни, резултатите от инструменталната и лабораторна диагностика. Най-информативното при идентифициране на проблеми с опорно-двигателния апарат е рентгеновото изследване. В полученото изображение можете да видите променените прешлени, образувани остеофити (костни образувания).

Ако лекарят подозира развитието на херния, изпъкналост, заболявания на вътрешните системи, се предписват ултразвук, ЯМР и КТ. Благодарение на тези диагностични методи е възможно да се установи къде е локализирана болестта, да се оцени степента на прогресия на възпалението.

Клиничното изследване на кръв и урина е задължително. Ако има съмнение за наличие на системно заболяване (подагра, ревматоиден артрит), се извършва биохимично, серологично изследване.

Към кой лекар да се обърнете

Често болката в гърба се появява след нараняване - сублуксация на прешлените, тежки синини, лезии на гръбначния канал. В такава ситуация ще ви е необходима помощта на травматолог.

Можете също да посетите терапевт. Такъв лекар може да диагностицира заболявания на гръбначния стълб, вътрешни системи. След като проучи резултатите от диагностиката, той ще определи кой тесен консултант на специалист е необходим (ревматолог, невропатолог или ортопед), за да предпише по-нататъшно лечение.

преглед на пациента от лекар за болки в гърба

Първа помощ

Ако има силна остра болка, жертвата трябва да бъде поставена на твърда повърхност в положение, при което дискомфортът става по-слабо изразен. Можете да легнете с леко свити колене и да сложите навито одеяло под тях. За бързо облекчаване на болката можете да приемате всяко нестероидно противовъзпалително лекарство.

Терапевтични действия

Аналгетиците могат да помогнат да се отървете от болките в гърба. Ефектът им няма да продължи дълго, ако не лекувате правилно основното заболяване. Някои патологии на вътрешните системи се лекуват добре, включително онкологията. Но пълното възстановяване на разрушени междупрешленни дискове и деформирани прешлени на фона на остеохондроза е невъзможно. Целта на терапията е постигане на стабилна ремисия, по време на която болката в лумбалната част на гръбначния стълб не притеснява.

Медикаментозна терапия

На първо място, за болки в гърба се предписва прием на нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) под формата на таблетки или капсули.

В случай на онкологични заболявания те прибягват до помощта на наркотични аналгетици. Ако болката възникне поради спазъм на скелетните мускули, са показани мускулни релаксанти.

При лечението на заболявания на вътрешните системи се предписват и аналгетици.

Лечение с мехлеми и гелове

Мехлеми и гелове се използват за облекчаване на лек до умерен дискомфорт в лумбалната област. Лекарствата за външна употреба също са включени в терапевтичните схеми за намаляване на дозата на инжекции и таблетни лекарства, за намаляване на фармакологичното натоварване на тялото.

При болки в гърба може да се предпише използването на външни средства от следните групи:

  1. НСПВС - имат противовъзпалително, аналгетично и деконгестантно действие.
  2. Затоплящи гелове и мехлеми - имат аналгетичен, локално дразнещ и разсейващ ефект.
  3. Хондропротектори на фона на остеохондроза - имат аналгетични и противовъзпалителни ефекти, стимулират възстановяването на диска.

Инжекции

Избирайки болкоуспокояващи, лекарят се основава на вида на заболяването, неговия ход, тежестта на синдрома на болката. За да елиминират острата болка, те често прибягват до помощта на лекарствени блокади с използването на глюкокортикостероиди и анестетици. Използването на хормонални агенти е доста вредно за организма, така че такива процедури могат да се извършват максимум 1 път за 1-3 месеца.

За да се премахне силната болка, се предписват НСПВС под формата на инжекции в мускула.

Физиотерапия

гимнастика за болки в гърба

Ако заболяването вече е диагностицирано или за да се предотврати развитието му, експертите съветват пациентите да изпълняват терапевтични гимнастически упражнения всеки ден. Това ще помогне:

  • подобряване на кръвообращението в лумбалната област;
  • укрепват мускулната рамка на гърба;
  • намаляване на интензивността на болката.

Гимнастическият комплекс е разработен от лекуващия лекар въз основа на вида на заболяването, наличните усложнения и физическото състояние на пациента.

Масажно лечение

За да се подобри доставката на кръв и хранителни вещества към тъканите, да се нормализира тонусът на скелетните и гладките мускули, да се укрепят мускулите, се препоръчва да се извърши масаж:

  • класически;
  • точка;
  • сегментарен;
  • консервирани.

Масажът се предписва както за терапевтични цели, така и за предотвратяване на развитието на обостряне в хроничния ход на патологията.

масаж като начин за лечение на болки в кръста

Топлинна и студена обработка

Ефектът върху лумбалния гръбначен стълб с топлина спомага за премахване на болката, но само след спиране на острия възпалителен процес. За тези цели е подходяща подгряваща подложка, затоплящ мехлем или гел, баня.

Под влияние на криотерапията (студено лечение) се активират адаптационните системи. В основата на тази физиотерапевтична процедура отговорът на тялото не е хипотермия на външните слоеве на кожата.

Превантивни действия

Възможно е да се предотврати появата на болка в лумбалната част на гръбначния стълб, като се изключат фактори, които могат да провокират появата на проблема. Необходимо е да спрете да ходите с обувки на висок ток, за да сведете до минимум консумацията на много висококалорични храни. Редовните спортове, плуване и йога са добра профилактика.