Остеохондроза на шийните прешлени

Остеохондрозата е дегенеративно костно състояние, което най-често засяга гръбначния стълб и коленете. Това преди всичко причинява мъчителна болка и проблеми с движението. Следователно е необходимо да се извърши комплексно лечение.

болка в шията с остеохондроза

Остеохондроза - какво е това?

Тя се основава на нарушение на ендохондралната осификация. Това състояние обаче е резултат от локална исхемия на хиалиновия хрущял в метафизите на растящата кост. Това състояние често се нарича ювенилна остеохондроза именно защото се развива в развиващата се костна система.

При пациенти с остеохондроза хрущялната тъкан е исхемична, изтощена и в резултат на това умира. Хрущялът не се минерализира, а се вкостява и след това се отделя от костта, върху която е образуван, тъй като не е много здрав. Отделянето на хрущяла от костта може да се дължи на механични фактори.

Остеохондрозата може да се прояви в различни форми, но пациентите често имат:

  • Остеохондроза на гръбначния стълб, която в повечето случаи включва лумбалната или шийната част на гръбначния стълб.
  • Остеохондроза на коляното с натоварване на грудка на пищяла, която образува колянната става.

В тази статия ще обърнем специално внимание на остеохондрозата на шийните прешлени (SHO).

Остеохондроза - причини

Остеохондрозата е заболяване, чиито дегенеративно-дистрофични причини до голяма степен зависят от формата на заболяването, протичащо при конкретен пациент. В случай на остеохондроза на шийните прешлени, нейното развитие може да бъде резултат от нарушение на напрежението на структурите, отговорни за стабилизирането на гръбначния стълб. Причината за заболяването може да бъде и постепенна загуба на амортизиращите свойства на междупрешленните дискове. Що се отнася до остеохондрозата на коляното, тя обикновено възниква в резултат на авулсионна фрактура на тибиалната туберкулоза. Това е претоварване, произтичащо от дисбаланс между напречното сечение на мускула, повърхността на неговото закрепване и силите, действащи на твърде малка площ, т. е.

Характеристики на остеохондрозата на цервикалния сегмент

Остеохондрозата на цервикалния сегмент на гръбначния стълб се различава по прояви от остеохондрозата на лумбалните и гръдните сегменти.

Вратът съдържа много кръвоносни съдове и нерви, включително гръбначната артерия, която навлиза в гръбначния канал. Следователно, при остеохондроза на цервикалния сегмент на гръбначния стълб, когато прешлените са изместени, на страничните участъци се появяват нервни образувания (които могат да раздразнят мускулите и зоните около връзките).

Когато вертебралната артерия е компресирана поради стесняване на артерията (стеноза), кръвоснабдяването на мозъчния ствол и малкия мозък намалява.

Симптоми на цервикална остеохондроза

Симптомите на остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб се причиняват от следните фактори: компресия на гръбначните корени (цервикален радикулит), компресия на гръбначния мозък (миелопатия), увреждане на гръбначния мозък поради нарушения на кръвообращението, свързани със стеноза (стесняване) на артериите и вени.

Радикални синдроми (цервикален ишиас)

Симптомите на остеохондроза на шийните прешлени са свързани с компресия (компресия) на нервните корени. Болката може да започне от шията до рамото и да се разпространи до външната повърхност на рамото, предмишницата и пръстите. Това може да повлияе на чувствителността на кожата на предмишницата, ръката и пръстите.

Синдром на гръбначната артерия

Главоболие (пароксизмално, упорито, импулсивно, което се усилва при завъртане на главата), замаяност, замъглено зрение, звънене в ушите.

SHO лечение

В острия стадий, придружен от силна болка, е показано локално приложение на болкоуспокояващи и кортикостероиди за облекчаване на мускулното напрежение в двигателния сегмент на прешлените и намаляване на болката.

Ефективни са комбинациите от нестероидни противовъзпалителни лекарства, спазмолитици, аналгетици и витамини.