Остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб: симптоми, лечение, упражнения, лекарства

В съвременния свят това заболяване имат почти всички хора, навършили 25 години. Шийната остеохондроза се среща много по-често, отколкото в другите отдели на гръбначния стълб. Актуалността на темата е безценна.

В тази статия ще разгледаме защо възниква това заболяване, да се проявява, как се лекува шийната остеохондроза, какви лекарства са ефективни в лечението на кои не са лекарства методи не съществуват, а също така научаваме отговорите на най-често задаваните въпроси от пациентите с такава диагноза.

Остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб – това е дегенеративно-дистрофическое поражение (прогресивно) на междупрешленните дискове в шийните част на гръбначния стълб. По тази причина се случват промени в самите междупрешленните дискове, така и в самите прешлени и ставите на шийния отдел.

шийната остеохондроза

Причини за появата на остеохондроза на шийния отдел

В резултат на действията на по-долу изброените фактори, възниква повишаване на натоварването на шиен отдел на гръбначния стълб, мускулите на врата се опитват да компенсират ненужната тежест, възниква ги спазми, нарушения на кръвообращението в тази зона, поради което възникват дегенеративни промени. Поради редица фактори възникват промени в междупрешленните дискове на шийния отдел, да се променя тяхната структура, нарушена тяхната храна, се променя в малки ставите между прешлените, се появяват костни израстъци на телата на прешлените, поради увеличаване на натоварването на променените гръбначния дискове.

Фактори, които допринасят за развитието на остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб:

 • Лоша поза и наличието на сколиоза
 • Наднормено тегло
 • Пу, сидячая работа
 • По-рано прехвърлени наранявания на гръбначния стълб
 • Нарушение на обмяната на веществата
 • Големи физически натоварвания
 • Стрес и постоянно напрежение
 • Ниско ниво на физическа подготовка
 • Генетично предразположение
 • Обичайно неправилно положение на тялото, например, задържане на телефонна слушалка на рамото
 • Постоянно напрежение на гърба, врата с оглед на характеристиките на работа (напрегнато състояние в седнало положение) водачите, на офис служителите.
 • Аномалии в развитието на шийните част на гръбначния стълб

Степен на развитие на остеохондроза на шийния

Степента на остеоартрит се определя от клиничната картина и оплаквания на пациента. Не трябва да се понятието степен се бърка със етапи от жизнения остеохондроза. За етапи става дума по-долу.

Първа степен

клиничните прояви са минимални, пациентът може да се оплакват от болки в шийните част на гръбначния стълб с ниска интензивност, тя може да се засили при завъртане на главата. При физикальном проверка може да выявляться малко напрежение в мускулите на шията.

Втора степен на

на пациента се притеснява болката в шийните част на гръбначния стълб, интензивността му значително повече, болката може да бъде иррадиация на рамо, и в ръка. Възниква тя се дължи на намаляване на височината на междупрешленните дискове и ущемления корените на нервите. Болезнените усещания се засилват при навеждане и завои на главата. Пациентът може да се отбележи намаляване на работоспособността, отпадналост, главоболие.

Трета степен

симптомите на остеохондроза на шийния се усилва болката става постоянна с иррадиацией в ръка или на рамо. Появява изтръпване или слабост в мускулите на ръцете си, тъй като се образуват херния на междупрешленните дискове. Притеснява слабост, виене на свят. При разглеждане на разкритите ограничение на подвижността на шийните част на гръбначния стълб, болки при палпация на шийния отдел.

Четвърта степен

случва пълното унищожаване на междупрешленния диск и замяната му съединителна тъкан. Засилва виене на свят, се появява шум в ушите, нарушение на координацията, тъй като в процеса участва дискова артерия, питающая малкия мозък и затылочную дял на мозъка.

Клинична картина на остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб — симптоми, признаци на

Симптомите на остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб се различават от проявите на тази болест в други отдели на гръбначния стълб. Това се дължи на факта, че в шийните част на прешлени са разположени по-близо един на друг, гръбначния дискове имат сравнително малка височина, което води до появата на клиники дори при най-незначителни патологични процеси. Също така в маточната шийка по-често се случва сдавление на нервните корени и гръбначния мозък.

Най-често срещаните симптоми на остеохондроза на шийния отдел — симптоми:

 • Болковият синдром: болка, могат да имат различна локализация, те могат да бъдат в шията, тилната област, в рамото или горната част. Болки в рамото или ръката се появяват тогава, когато в процеса участва гръбначния стълб, нервите, иннервирующего горния крайник. Болки в тилната част на главата обуславливаются спазъм на мускулите на шията, които се прикрепят към тилната кост и нарушение на кръвообращението в тази зона.
 • Слабост в ръцете възниква тогава, когато се повреди гръбначния стълб, в състава на който има двигателните нерви, иннервирующие мускулите на ръката.
 • Намалена чувствителност в ръка възниква тогава, когато се повреди гръбначния стълб, в състава на който има чувствителни нерви, иннервирующие кожата на горната част.
 • Ограничение на движенията в шийните част на гръбначния стълб и изчисления при движението възниква вследствие на намаляване на височината на междупрешленния диск, поява на костни пролиферация на телата на прешлените и поражението на по-малки стават между шийните прешлени.
 • Виене на свят, нарушение на координацията, слабост - всички тези симптоми се дължат на вовлечением в процеса на позвоночной артерия, която минава в собствения си канал, намиращ се на напречни отростках шийните прешлени. В резултат на развитието на остеохондроза на шийния, образуването на фиброзна тъкан, прехода на прешлени-влошава се притока на кръв в тези артерии, което води до влошаване на кръвоснабдяването на тилен лоб на главния мозък и на малкия мозък.
 • Изтръпване на езика, намаляване на слуха и зрението

възникват в тежки случаи при силно влошаване на кръвоснабдяването на тилен лоб на главния мозък, малкия мозък и на багажника.

Симптоми в зависимост от счупени прешлени на гръбнака

Отделно може да се разпредели на корешковые синдроми, които водят към един или друг чувствителен и двигателни нарушения. Те са различни в зависимост от това, кой точно позвонок сдавливает гръбначния гръбначния стълб:

 • C1: води до онемению и нарушена чувствителност в задната част на главата;
 • C2: болка в областта на теменните и задната част на главата;
 • C3: нарушение на речта, чувствителност на езика, болки и намалена чувствителност в една страна, където ущемлен гръбначния нерв;
 • C4: болка в сърцето, ляв подреберье, в рамото, лопатке, дихателни нарушения, намаляване на тонуса на мускулите на шията;
 • C5: болка в рамото в открито пространство;
 • C6: болка, отдающая от лактите до голям изменение и ръцете, както и от врата на лопатката;
 • С7: болка в задната част на рамото, от врата до лопатке, отдава под подлакътника до 2-4 пръста на ръцете;
 • С8: болката от врата до рамо, от ръка до малкия пръст.

Диагностика на остеохондроза на шийния

Основни диагностични методи:

 • Радиография на шийния отдел на гръбначния стълб. Е малоинформативным метод, особено в по-късните етапи на заболяването.
 • Компютърна томография. Най-добре показва промените в прешлени, но е трудно да се определи размера и наличието на междупрешленните херния, а също и наличието на диско-медуллярного конфликт (сдавление грыжей гръбначния мозък).
 • Магнитно-резонансната томография. Най-информативен метод. Отлично се вижда не само костни структури, но и гръбначния дискове, херния, техния размер, посока на техния растеж.
 • При съмнение за нарушаване на кръвотока в гръбначните артерии се използва ултразвук дуплексное сканиране. Този метод позволява да се определи точно дали намаляване на скоростта на притока на кръв, има ли пречки за нормалното кровотоку.

Рентгенологические етап на остеохондроза на шийния.

 • 1 етап – минимални промени в конфигурацията на прешлените, сглаженность удар лордоза (извивката).
 • 2 етап – нестабилност между прешлените, е възможно изместване на един прешлен спрямо друг, торсия (въртене около оста на гръбначния стълб), незначително намаляване на височината на междупрешленния диск.
 • 3 етап – намаляване на височината на междупрешленния диск на ¼ сравнително по-горе намира диск, промени в междупрешленните стави, на задните остеофиты (костни израстъци), стесняване на междупрешленните отвори и стесняване на гръбначния канал, в който се намира гръбначния мозък с неговите обвивки.
 • 4 етап – значително намаляване на височината на междупрешленния диск, значителни промени в междупрешленните стави, огромни задните остеофиты, значително стесняване на междупрешленните отвори и значително стесняване на гръбначния канал, с формирането на миелопатии.
болка в шията

Насоки за лечение на остеохондроза на шийния

Основните методи на лечение на остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб – медикаментозно лечение, физиотерапия, масаж областта на шията-яка област, особено ефективна лечебна гимнастика при шийните остеохондроза. Към основните групи лекарства, използвани при дадено заболяване, включват:

Името на групата Действие
Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) намаляват болковият синдром, допринасят за облекчаване на асептична възпаление и оток на гръбначния стълб повредени нерви.
Витамини от група В подобряване на обменните процеси в нервната тъкан.
Лекарства, които подобряват реологичните свойства на кръвта и притока на кръв подобряване на храненето на повредени нервни корени и подобряват притока на кръв към вашия централен мозъка.
Хондропротекторы лекарства, подмладяващи хрущялната тъкан, включително и в повредената межпозвоночном диск.
Мускулни релаксанти лекарства, които правят спазми на мускулите.

Внимание! Посочените препарати не са за среща, представени са само за запознаване.

Физикална терапия при лечението на остеохондроза на шийния

Електрофореза с лечебни средства. Под действието на електрически ток йони лекарства попадат в желаното място. Се прави с новокаином за облекчаване на болката или с эуфиллином за подобряване на притока на кръв.
Ултразвук има противовъзпалителни, болкоуспокояващи действие, както и подобрява обменните процеси в зоната на въздействие.
Магнитна терапия притежава аналгетичен ефект чрез облекчаване на оток на тъканите.
Лазер чрез светлинно въздействие се постига противовъзпалително действие и подобрява кръвообращението.

Лечебна физкултура

ЛФК при шийните остеохондроза, трябва да се проведе извън остра екзацербация. Най-голямата ефективност на тази методика по време на възстановителния период. По време на изпълнение на комплекса не трябва да има дискомфорт и болка!

Упражнение # 1 Лежеше по корем, упритесь ръце в пода, повдигнете главата и торса, гърба, трябва да бъде изправен. Останете в тази позиция в продължение на 1-2 минути. Бавно падне на пода. Повторете 2-3 пъти.
Упражнение №2 Лежеше по корем, изпънете ръцете по протежение на тялото, завъртете главата наляво, опитайте се да докосне ухото на пода, след това завъртете главата си надясно. Повтаря 6-7 пъти на всяка страна.
Упражнение # 3 В седнало, на вдишване се навеждате напред, а главата се опитайте да докоснете гърдите си, след това издишване, наведете се назад и запрокиньте главата. Повторете 10-15 пъти.
Упражнение # 4 Седи положи длани на челото, осигуряване на налягане дланите на челото, а на чело на дланта си. Продължавайте с това упражнение в продължение на 30 секунди. Повторете 2-3 пъти.
Упражнение №5 Бавно въртете главата първо в едната посока, после в другата посока. 10 завъртания във всяка посока. Внимавайте да не се появи виене на свят. При появата на упражнение се прекратява.

Най-често задаваните въпроси от пациенти с шейным остеохондрозом и отговорите към тях

Може ли да се наложи операция при шийните остеохондроза?

Свидетелство за бърза намеса е липсата на ефективност на консервативно лечение в продължение на 6 месеца, придружена от постоянно болевым разстройство и признаци на увреждане на нервните корени, както и миелопатия. Във всички други случаи, операцията не се извършва.

Колко дълго може да се прилагат нестероидни противовъзпалителни средства?

Тъй като повечето НСПВС имат страничен ефект на стомашната лигавица, след това продължително и често приемане на данни лекарства не се препоръчва. При прием на тази група лекарства трябва да следвате стриктно указанията на лекуващия лекар, продължителността на приема може да бъде индивидуализирана, тя зависи от степента на остеоартрит, оплакванията на пациента и придружаващите го заболявания.

Колко ефективно се вземат хондропротекторы?

В този момент няма доказателства за ефективност и неефективност на тези лекарства. В такива случаи лекарите са на мнение, че лекарството се прилага непрактично.

Как по-добре да получават витамини под формата на таблетки или инъекционно?

Няма разлика в нивото на усвояване на лекарства при тези две начините на въвеждане не. Като се има предвид болезненост инжектиране на въвеждането и честотата на усложнения, се препоръчва да се вземат витамини от групата "В" в таблетированных форми.

Какви мерки трябва да се вземат извън екзацербация?

Най-добре е да се отдадете на лечебни пластика в домашни условия, 2 пъти годишно да посещават масаж областта на шията-яка област и ограничаване на прекомерното натоварване на шиен отдел на гръбначния стълб.