Съвременни методи за лечение на цервикална остеохондроза

остеохондроза на шийните прешлени

Съвременният заседнал начин на живот е причината такова често заболяване като цервикална остеохондроза активно да става по-младо. От него все повече се оплакват „ИТ хора", шофьори и други представители на „заседнали" професии. Според лекарите дори 17-годишни тийнейджъри се оплакват от цервикална остеохондроза. По правило това са тези, които активно използват смартфон.

Факт е, че в зависимост от наклона над джаджата, човешкият гръбначен стълб изпитва натоварване от 12 до 27 кг. Колкото повече време човек прекарва в това положение, толкова по-бързо се износват междупрешленните дискове, възниква болка във врата и гърба и след това остеохондроза. Лекарите силно препоръчват да започнете лечението незабавно, когато се появят първите симптоми, в противен случай последствията от пренебрегването на здравето могат да бъдат необратими.

Какво е това заболяване - цервикална остеохондроза?

Най-подвижната сред всички части на гръбначния стълб е шийният. Има седем прешлена, които са свързани с еластични междупрешленни дискове. Всеки диск има фиброзен анулус с пулпозно ядро вътре.

Метаболитно нарушение в него може да показва появата на остеохондроза, при която междупрешленният диск губи своята здравина и еластичност. В бъдеще, под въздействието на натоварвания, влакнестият пръстен изпъква, върху него се появяват пукнатини.

Шийната област има много нервни канали и кръвоносни съдове, които осигуряват хранене на мозъка, а прешлените са плътно долепени един до друг. Така дори умерена деформация на един от прешлените води до притискане на нервните структури и кръвоносните съдове.

Какви са симптомите на цервикалната остеохондроза и каква е тяхната опасност?

Първите признаци на заболяването се проявяват под формата на напрежение и изтръпване в мускулите на шията, болка, която може да се излъчва към тила, лопатките и ръцете. Когато мозъчното кръвообращение е нарушено поради остеохондроза, се появяват мигрени, вегетосъдови заболявания и хипертония. Също така, заболяването има лош ефект върху сърдечно-съдовата и дихателната система, общата координация, слухът и зрението се влошават.

Ако лечението не започне навреме, цервикалната остеохондроза може да причини междупрешленна протрузия, херния и синдром на вертебралната артерия.

Диагностика на цервикална остеохондроза

Диагностика и лечение на остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб се извършват от високоспециализирани специалисти - ортопедични травматолози и невролози, специализирани в областта на вертебрологията. На първо място, лекарят определя тежестта на симптомите на заболяването. Определят се и възможните причини за появата - вредни условия на труд, навици на пациента, наличие на наранявания.

Ако това е необходимо, на пациента се препоръчва допълнителен преглед:

  • Рентгеновата снимка показва степента на нестабилност на телата на шийните прешлени.
  • ЯМР може да открие образуването на издатини, дискова херния и състоянието на меките тъкани.
  • Ултразвук на съдовете на главата и цервикалната област (доплерография) се препоръчва при мозъчно-съдови инциденти, мигрена. Това изследване ви позволява да определите състоянието на гръбначните артерии, вени, както и наличието на патологична извито и съдови бримки. Ултразвукът също ви позволява да видите нарушения на проходимостта на кръвоносните съдове. Всички тези изследвания заедно ви позволяват да видите цялостната картина на състоянието на шийните прешлени, за да поставите правилно диагнозата и да предпише най-ефективното лечение и по-нататъшна рехабилитация, за да осигурите дългосрочен резултат.

Характеристики на лечението на остеохондроза на шийните прешлени

Лечението е насочено към подобряване на кръвоснабдяването на мозъка и тъканите около шийния отдел на гръбначния стълб, увеличаване на подвижността на блокираните сегменти на шийните прешлени и намаляване на болката и миотоничния синдром.

За постигането на тези цели се използват различни методи:

  • Масажи в комбинация с леки ортопедични корекции за подобряване на притока на кръв в шийните прешлени.
  • Метод с къс лост за корекция на гръбначния стълб. Този нетравматичен метод ви позволява ефективно да премахнете функционалните блокове и да възстановите мобилността на сегментите.
  • Терапия с ударни вълни за подобряване на метаболитните процеси, обновяване на клетките и засегнатите тъканни зони и премахване на мускулни спазми.
  • Карбокситерапия (терапевтичен ефект на въглероден диоксид върху тъканите на гръбначния стълб и ставите).
  • Физиотерапевтични методи на лечение (електротерапия и магнитотерапия).
  • Медикаментозно лечение (блокади, мултизонални и други инжекции) в комбинация с горните методи. Медикаментите се използват само в някои случаи за облекчаване на остро състояние с миотоничен (оток на меките тъкани) и болков синдром.

Упражнение за лечение на остеохондроза на шийните прешлени

При лечението на заболявания физиотерапевтичните упражнения стават все по-популярни. Използва се не само в състояние на ремисия, но и като профилактика на цервикална остеохондроза. Физическите упражнения подобряват кръвообращението, укрепват мускулния корсет, премахват ограниченията върху подвижността на прешлените, увеличават обхвата на движение и ви позволяват да възстановите нервно-мускулните връзки.

Ефективни резултати се постигат чрез терапия по финландско-германския метод на David, която се провежда в Института по вертебрология и рехабилитация. В хода на комплексно компютърно тестване се определят уязвимостта на шийния отдел на гръбначния стълб, мускулната асиметрия в цервикалната област, преобладаването или липсата на развитие на мускулната система. Въз основа на тези показатели се изчислява възможното натоварване и се формира индивидуална тренировъчна програма на иновативни медицински симулатори. За лечение и консолидиране на резултата трябва да се провежда курс от 24 сесии два пъти годишно. Резултатите от обучението на симулатори обикновено се виждат след 5-6 сесии.

Самолечението не е опция

Признаците на цервикална остеохондроза често се игнорират или се самолекуват. Междувременно това може да доведе до сериозни усложнения. Човек е особено застрашен в случай на самолечение или използване на травматични мануални техники и физически манипулации, които не само не лекуват, но дори могат да влошат заболяването. По-добре е да поверите лечението на цервикална остеохондроза на квалифицирани специалисти, които ще изберат за вас нежни, модерни и ефективни методи, които изключват възможността от нараняване на засегнатия шиен гръбначен стълб.