Причини за възникване на артрозата

Такова заболяване, като артрит често се среща при възрастните хора. Но с оглед на екологията, начин на живот и хранене на човека тази болест значително помолодела и тук не е до шеги. За да знаете, как да се предотврати или да се предотврати развитието на такава патология, трябва да разберат, е, че тя е от себе си представлява.

става

Артроза — какво е това

Ако в описанието на болестта да се прибегне до просто израз, това може да бъде описан като заболяване на ставния хрущял. Тя води до разрушаването и нарушаване на функционалността, а и до видоизменению. Доста често по време с посочените по-горе процеси, възниква възпаление и в най-ставна чанти. Артроза може да засегне всяка става, но най-често страда тазобедренный и коляно.

Причините за появата на артрит

Остеоартрит, остеоартроза — всички други имена на артрозата. Болестта, както бе споменато по-рано, най-често засяга възрастна част от населението. Това е свързано с такава старост, която води до нарушаване на работата на системите на организма. Но ако човек е все още далеч от побеляване на косата, а артроза разбира го, а причините за това могат да действат следните фактори:

 • щети, травми на опорно-двигателния апарат. Те включват натъртвания, навяхвания, разкъсвания на сухожилия и други видове щети;
 • вродено заболяване, свързано с недоразвитием става. С други думи тя се нарича артритни дисплазия;
 • неправилна обмяна на веществата в организма;
 • употребата на големи количества газирани напитки, които вымывают от костите важни микроелементи;
 • неправилна работа на щитовидната жлеза, повишена захар в кръвта и други смущения в ендокринната система на човека;
 • кръвоизлив в ставната торбичка.

Причини за появата на остеоартроза на гръбначния много голяма. Така че, за да започнете своевременно лечение, най-добре е да се консултирате с лекар, който ще се бори не само със симптомите, но и с причината за болестта.

Симптомите на артрозата

симптомите на артрозата

На първо място, като правило, засегнати от коляното става. След това е тазобедренный, а след това болестта се разпространява по ставите на големите пръсти на долния крайник. Други стави остеоартрит засяга рядко. За да се разбере дали има наличие на точно тази патология, трябва да знаете симптомите на това. В броя на основните симптоми на артрит се състои от четири основни компонента:

 • в началния стадий на заболяването болката се появяват в ставите при интензивно движение или натоварване. Най-често се изразяват свободно, поради това, артроза се стартира. Вторият етап се характеризира с болевыми усещанията, които възникват при малки натоварвания на повредената става. На трети болка притеснява дори в неподвижно състояние. Ако човек има проблеми със сърдечно-съдовата система, болковият синдром може да се появят по време на промяна на времето;
 • в увредените ставни болки от време на време се появява сух и груб криза. Следствие е на триене между истершимеся суставными повърхности. На втория и третия етап такива звуци стават по-ясно в звука. Заслужава да се отбележи, че обичайният криза в ставите, не сопровождающейся болка, не говори за наличието на заболяването и по никакъв начин не се отрази на по-нататъшното поява;
 • се появят мускулни спазми, намалява артритни процепа, се появяват костни израстъци. Поради това амплитудата на движение на засегнатите стави намалява;
 • постепенно неща ... разнообразие на ставите.

Симптоматика на артрозата и артрит в много отношения има подобни моменти. Затова някои хора бъркат тези две понятия, или ги смятат за синонимичными. Но да се мисли така — грешка. Това са различни заболявания. Основната разлика е в това, че при остеоартрозе болка се появява при движение през деня от време на денонощието. При артрит и съща болка не зависят от движението и се появяват през нощта. Те са по-остри и по-интензивен.

Видове артрози

Специфичното разнообразие на болестта се разделя на две категории: по етимология и от характера на протичане на болестта. Във всяка от тях са открити още няколко вида, а след това е специфично деление, което включва в себе си голям брой разновидности.

По етимология

Въз основа на причините за възникване на отделят две групи ставен артрит:

 1. Начална. Предимно възниква при пациенти под 40 години. При това болестта започва да се развива, без подаване на травми или щети;
 2. Вторична. Артрозата възниква по определени причини, сред които са включени възрастови промени в организма, нарушаване на работата на ендокринната система, травма, увреждане и редица други.
болка

Според характера на протичане на болестта

Общо има три етапа на артрозата. При това човек може да се опита незначителни и преходни болки, които не ще му пречат да функционира нормално. В такъв случай за медицинска помощ той може да не се прилага в продължение на няколко години. Други хора могат да се сблъскат с бързо белег заболяване: само за един-два месеца един етап на артрозата се премести в друга.

 • първият етап. Болката е незначителна, се усещат слабо и се проявяват само след интензивно натоварване на ставата. Възниква поради факта, че от вътрешната страна на ставния чанти се променя синовиальная течност и обвивка.
 • вторият етап. Става унищожаване на внутрисуставного на хрущяла, започват първични деформация. Също така на този етап се появяват костни израстъци. Всичко това е придружено с болка дори при незначителни натоварвания върху засегнатата област.
 • третият етап. Последният етап, в който вече става необратим процес промени в ставата. В същото време намалява дължината на сухожилията и още е трудно мускулни контракции. В крайна сметка човек губи ефективност.

Тъй като последиците от движението на артрозата не предвещават нищо приятен, трябва навреме да се започне процедура за лечение.

Лечение на артрозата

За да получите програма за лечение, която носи резултат, трябва да се обърнат към проверенному специалист. Той изучава анализи, начина на живот, ще се проведе съответните диагноза и ще предпише необходимите лекарства, както и на допълнителни начини на лечение. те могат да включват следните:

 • лечебна физкултура:
 • физикална терапия;
 • санаторно-курортно лечение;
 • правилно хранене, както и редица други.
Йога

Доста често се използва технология за по-гладко развитие на ставата, като не дълги и посильных товари на увредената зона. По време на такава терапия става довежда до малък ноющей болка, която отзвучава още на следващия ден. Ако болковите усещания стават все по-силни, тогава трябва да преразгледа настоящата система на товари и я коригира. Но не прекрати разработването на напълно! Артрозата е болест, която има широко разпространение в съвременното общество. С всяка изминала година хората, засегнати от болестта, стават все повече. Това се дължи на влошаващата се екологична обстановка, неправилното хранене, увеличаване на броя на наранявания. Но така също се развиват и технологии, допринасящи за решаване на проблема с остеоартрит. Така че важното е не да тичам болест, производство на редовни диагностика, и в случай на откриване на артрозата веднага да се обърнат към специализирующемуся на този лекар.

Защо се появяват артрози и артрити?

Здравословен ставата се състои от живи клетки. Само в живи клетки имат способността да се регенерира и към това, за да се възстанови напълно. Защо се появяват артрози и артрити? В повечето стави ръце, крака, челюсти трябва постоянно действие фактор, който е в състояние да го нарани, — shock натоварване. Именно във връзка с това е заболяване на ставите, особено на ставите на краката, се отнасят до трудноизлечимым заболявания. За отстраняване на заболявания, преди всичко, трябва да знаете причината, поради което заболяването се превръща в хронично, и да го отстранят.

Каква разлика артрозата от артрит?

Артроза и артрит са заболявания, при наличието на които са засегнати ставите. Каква разлика артрозата от артрит?

Артрозата представлява постепенна провежда в неговите възрастова деформация на ставите. Най-често развитието на артрозата се случва в напреднала възраст (от 45-годишна възраст и повече). Артроза се счита за дистрофическим заболяване и е свързан с бавното разрушение на хрущяла във вътрешността на ставата.

схема

Артрит започва най-често в млада възраст (до 40-ка години). При артрит, възпаление на ставите може да се прояви ги със зачервяване, припуханием, силни болки, които не минават при намирането на човека в състояние на покой. В някои случаи се отбелязва засилване на болки през нощта. Такова възпаление може да бъде причинено или инфекция, или провал и прекалено активна дейност на имунната система, която погрешно се насочва своите сили срещу своя организъм. Понякога артрит точки за общото нарушение на обмяната на веществата. При артроза страдат само ставите. Артрит е възпалително заболяване на целия организъм, и възпаление на ставите е само "върха на айсберга", която крие някакви други процеси, протичащи във вътрешността на тялото. В класификация на артрозата на стави включва първичен и вторичен остеоартрит. Появата на първични артрози се случва в 40-50% от всички случаи на заболяването. Болестта се развива по-рано здравословен ставата, и нейната причина може да бъде, например, тежка физическа работа. При вторичната остеоартроза деформация на засегнати от болестта стави възникна още преди заболяването, например, в резултат на пренасяне на наранявания.

Причини за артрозата на стави

Възникването на артрозата на стави могат да допринесат за интоксикация, прехвърляне на инфекциозни заболявания (като например тиф, сифилис и други). Освен това, причината за развитие на артрозата на стави могат да бъдат травми на ставите (увреждане на ставния хрущял, фрактура на ставните краища на костите), е значителна функционална претоварване на ставите (например, от хамали, балетни и други). Известна роля принадлежи на простудни заболявания (например, появата на артрит работници горещи цехове). Развитието на артрозата може да се случи на фона на ревматической на почвата. Това се отнася и за хора, които имат хроничен ревматизъм. Понякога заболяването настъпват цели "комплекти", когато при артроза възниква ревматизъм, варикоз с тромбозами, склероза на кръвоносните съдове, мозъчен инсулт и т.н., Артроза може да се прояви като автоимунно заболяване. Това означава, че започва внезапна атака на имунната система на здрави клетки. Но в повечето случаи артроза служи като признак за ревматоиден артрит, и представлява потока на деструктивни промени в хряще и костната тъкан, които могат да се появят с възрастта, в резултат на естественото стареене.

Симптомите на артрозата на стави

В основата на развитие на артрозата на стави е нарушение на храненето на ставния (эпифизарных) на краищата на костите. В резултат, промените в проходимостта или увреждане на кръвоносните съдове, чрез които се осигурява храна на костите, възникват асептические некрози, които се усложняват от поражението в ставата. Артроза има белег характер. На първо място болезнени промени покрита от вътрешната (т. н. синовиальная) ставна обвивка чанта, след това от тях се усвоява от хрущял, които са обхванати от ставни повърхности сочленяющихся на костите. В резултат на това настъпва постепенно разрушаване на хрущяла, което води до разкритие на костите. Места костната тъкан се разрежда, врати, уплътнения, се образуват костни шипообразных перикарпа. В повечето случаи развитието на артрозата се случва в тазобедренном, коленном и първия плюсне-фаланговом ставите. До симптоми на артрит на ставите се отнася и за появата на болки. За тях е характерно периодична поява, влошаване след тежки физически натоварвания или след престой в състояние на покой в продължение на дълго време. На фона На наличието на болезнени усещания, ограничена подвижност на ставата. Артроза съответства на възпаление на тъканите, които окружается ставата, и на нервните стволове. Функционалното предназначение на ставите страда и в резултат на защитно напрежение на мускулите.

Симптомите на артрит на ставите

преглед

При артрит на ставата се появяват болки, особено, те се усещат по време на движение. Често в ставата ограничава подвижността, се появява подуване, се променя формата. В някои случаи кожата над суставом става червен и се появява треска. До симптоми на инфекциозен артрит се отнася появата на зачервяване, подуване, усещане за болка при натиск, често се отбелязва наличието на общи симптоми на инфекциозно заболяване – появата на охлаждане, повишаване на телесната температура, поява на болка по цялото тяло. Артрит може да бъде една става (моноартрит) и много стави (полиартрит). Началото на болестта може да бъде остър, и може да придружава появата на силни болки в ставата (остър артрит) или постепенно (хроничен артрит).

Лечението на артрозата на стави

За лечение на артрозата е необходимо провеждане на амбулаторни дейности, предписани от лекар, и посещение на санаторно-курортни условия. При лечение на артрит на ставите е предвидено определяне болкоуспокояващи средства, хормоналните препарати (адренокортикотропного реда), провеждане на физиотерапия (топлинни процедури, ултразвук), извършване на лечебна гимнастика, масаж. Ако случай на болестта е тежка, то тогава възниква необходимостта от хирургична операция (артродеза, артропластики). Ако хрущяли износились не много силно, това може да помогне на лекарства, които съдържат глюкозаминсульфат, естествена субстанция, произхождаща от черупки на морски животни. Им се оказва положителен ефект върху обмяната на веществата в хрущяли и се подобрява подвижността на ставите.

Лечение на артрит на ставите

В зависимост от форма на артрит се назначава лечение на заболяването. На първо място, необходимостта от отстраняване на основната причина за възникването му (прекомерни физически натоварвания, неправилно хранене, злоупотреба с алкохол). По време на лечението артритов лекар назначава прием на антибиотици. Освен това е предвидено прилагането на нестероидни противовъзпалителни лекарства, въвеждане на внутрисуставно. По време на лечение на артрит на ставите специалисти също така отделя голямо внимание на провеждане на физиотерапевтични процедури и изпълнение на лечебната гимнастика, която е необходима, за да се поддържа подвижността на ставите и за поддържане на мускулната маса.