Защо болят всички стави на тялото: възможни причини и лечение

Много е важно пациентът незабавно да потърси медицинска помощ, когато всички стави на тялото болят, причината, тяхното лечение се установява само от специалист. Вашият лекар ще анализира симптомите Ви и ще Ви каже къде да отидете. С възрастта човешките стави започват постепенно да се износват. Поради това в повечето случаи оплакванията от болка се отправят от пациенти в напреднала възраст. Но в някои случаи младите хора също могат да се оплакват от това. Каква е причината няколко групи стави да започнат да болят едновременно и как да се справим с този проблем?

болки в ставите

Рискови фактори

Има няколко рискови фактора, които могат да доведат до заболяването. Една от най-често срещаните е наследствеността. Ако например няколко групи стави болят едновременно при баба и майка, тогава този проблем може рано или късно да възникне в следващите поколения.

Полът е друг рисков фактор. Наблюдавано е, че при жените ставните заболявания са няколко пъти по-чести, отколкото при мъжете. В този случай жените са по-склонни да се разболеят след началото на менопаузата. Това се дължи на факта, че преди него жените са "защитени" от собствените си женски полови хормони. С възрастта броят им започва да намалява неумолимо и след като на практика изчезнат, няма кой да защити жената, а ставите започват постепенно да се деформират и срутват. При мъжете този проблем практически не възниква. Следователно ставите, поради нарушение на хормоналния фон, ги нараняват малко по-рядко, отколкото при жените.

При мъжете болките в ставите се появяват главно поради тежък физически труд. Това се дължи на факта, че те са постоянно под голямо натоварване. Постепенно хрущялът започва да се износва, самите стави се възпаляват и в същото време се деформират.

Хората, които често страдат от заболяване като тонзилит, могат да се оплакват, че ставите им започват да болят. Това се дължи на факта, че бактериите, които причиняват ангина, също могат да повлияят неблагоприятно на ставите, особено на големите.

Причините и лечението на болката във всички стави на тялото са тясно взаимосвързани.

Причини за болки в ставите

Често пациентите питат лекуващите лекари защо болят почти всички стави и гърба наведнъж? Има много различни причини за това.

възраст. Има две групи клетки в костната тъкан. Една група, остеобластите, помагат за обновяването на костната тъкан. А втората група, остеокластите, участва пряко в разрушаването на костта. С напредването на възрастта ставите се чупят все повече и повече, така че с напредване на възрастта те се деформират и унищожават. Това е основната причина, поради която при възрастните хора започват да болят едновременно ставите и гръбначния стълб.

Хиподинамията, от която по-голямата част от населението "страда", може да доведе до факта, че няколко групи стави започват да болят в човек наведнъж. Наранявания на ставите също могат да доведат до развитие на заболяването. Този проблем може да възникне и при спортисти, които се занимават професионално със спорт. Най-често това се дължи на факта, че при интензивни тренировки хрущялът на ставите се износва бързо.

Инфекциозните заболявания и техните усложнения често водят до болки в ставите по цялото тяло и гърба.

Много често диагнозата полиартрит, тоест възпаление на няколко групи стави, се поставя на тези хора, които имат някакви проблеми с наднорменото тегло.

Някои се чудят дали има връзка между недохранването и ставните заболявания в цялото тяло? Експертите недвусмислено заявяват: да, и най-прекият! Неправилното хранене, което се състои в прекомерна консумация на пържени, мазни, пикантни храни и алкохол-съдържащи напитки, води до метаболитни нарушения. В резултат на това в тялото започва да се образува голямо количество вещество като пикочна киселина. Неговият излишък просто се отлага върху ставите. Това води до факта, че почти всички стави и гръбначният стълб започват да болят при човек.

Дългосрочната употреба на определени хормонални лекарства, особено глюкокортикостероиди, води до постепенно разрушаване на ставите. В този случай лезията обхваща главно големи групи стави. Най-често се засягат бедрата, коленете, китките и целият гръбначен стълб. В същото време болките в цялото тяло, включително в гърба, са толкова интензивни, че е много трудно да ги премахнете с конвенционални противовъзпалителни болкоуспокояващи.

Остра болка може да възникне, когато човек, падайки по гръб, удари повърхността на тялото на прешлените. В този случай е възможна фрактура на гръбначния стълб, изисква продължително лечение в болница, а след това у дома.

Причините за заболяването са различни. Ето защо, преди да се предпише лекарствена терапия, е необходимо да се установи какво е довело до лезията в този случай.

Диагнозата на заболяването се поставя не само въз основа на оплакванията на пациента, неговия преглед, но и въз основа на резултатите от тези лабораторни и други допълнителни методи на изследване. Най-информативният метод за диагностициране на заболявания на всички стави и гръбначен стълб е рентгеновата снимка. Друг метод за потвърждаване или отхвърляне на диагнозата е компютърната томография.

От лабораторните методи за изследване най-информативен е пълна кръвна картина с подробна формула. Напоследък увреждането на ставите в цялото тяло е причинено от автоимунни причини, така че имунологичният кръвен тест също може да стане информативен, той ви позволява да идентифицирате антитела, които се произвеждат срещу клетките на ставите на вашето тяло.

Лечение на заболявания

Лечението на заболяванията трябва да започне след установяване на точните причини за тяхното възникване.

Тъй като болката основно кара човек да отиде при лекар, първото нещо, което трябва да се направи във всеки случай, е облекчаване на болката. Конвенционалните нестероидни противовъзпалителни средства могат да помогнат за това.

Много често заболяването е придружено от треска, болка и болки в цялото тяло. Това също трябва да се има предвид при предписване на лечение. Обикновено тези симптоми показват заболяване като ревматизъм. Той е автоимунен, така че засяга не само ставите, но и цялото тяло. За неговото лечение е необходимо назначаването на имуномодулатори.

Нелекарствените методи трябва да включват такива терапевтични мерки като масаж и физиотерапевтични упражнения. Но трябва да се има предвид, че по време на тяхното изпълнение пациентът практически не трябва да изпитва болка.

Ако причината за заболяването е тежко физическо натоварване, тогава експертите препоръчват използването, например, на еластични бинтове преди него, което ще намали въздействието на стреса върху ставите.

Предпазни мерки

За да спасите ставите си, трябва постоянно да ги защитавате и да се занимавате с превантивна работа. В крайна сметка хората не напразно са съгласни с твърдението, че болестта е по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува. Първото нещо, което трябва да направите, е да избягвате хипотермия, ако е възможно, тъй като това може да доведе до заболяване като тонзилит. А тя от своя страна може да даде усложнения. А само по себе си хипотермията може да доведе до възпаление на няколко групи стави наведнъж.

И жените, и мъжете трябва внимателно да следят теглото си, тъй като наднорменото тегло е директен път към деформираща артроза поне на коленните и тазобедрените стави. Мъжете и жените трябва да наблюдават физическата си активност. При движение няма застой на кръв и ставна течност. Ставите не се деформират и не болят.

Освен това трябва да следите режима на пиене. Известно е, че средният възрастен трябва да пие най-малко два литра течности на ден. В този случай синовиалната ставна течност постоянно се актуализира. Ако няма достатъчно течност, тогава хрущялът започва да се трие, като по този начин причинява силна болка и ставите започват да се деформират.

Ако внимателно наблюдавате ставите си, тогава няма да има проблеми с тях.