Защо се появяват болки в гърба

Съвременната статистика твърди, че почти цялото население на страната често има болки в кръста, но не всеки бърза да започне лечение. Понякога може да се появи дискомфорт и дори болка след седене в неудобна поза. Въпреки че в този случай по-вероятно не е алармен сигнал, а просто следствие от неправилното положение на гръбначния стълб.

Много хора забравят колко важна е физическата активност. Ако не дадете необходимото натоварване на гръбначния стълб, а и на цялото тяло, има нарушение на кръвоснабдяването в долната част на гърба. И тогава с рязко натоварване започва силна болка.

болки в гърба в лумбалната област

Но ако болката придружава човек почти през цялото време, тогава най-вероятно има причини за това. И трябва да се консултирате със специалист, който ще проведе прегледи и ще предпише правилното лечение.

Защо боли долната част на гърба

Болката в долната част на гърба може да бъде от съвсем различно естество: дърпане, порязване, болка, стрелба, пронизване, болка или парене. Понякога естеството на болката вече подсказва естеството на заболяването.

Болката в гърба е различна. Важно е да се разберат източниците и причините за болката, както и да се започне лечение на заболяването.

Въпреки това, дори и най-високоспециализираният специалист няма да може веднага да разбере причините за заболяването. Ето защо трябва незабавно да се консултирате с лекар, защото именно той ще може да определи истинските причини за проблемите и да предпише необходимото лечение. Лекарите разделят заболяванията на долната част на гърба на три големи групи:

 • заболявания на гърба;
 • заболявания на вътрешните органи;
 • излъчваща болка.

болка в гърба

Болестите на гърба включват много варианти: дегенеративни, възпалителни и травматични заболявания на гръбначния стълб. Преди лекарят да предпише лечение, той задължително провежда пълен преглед, тъй като причините за болката са десетки. В медицината болковите синдроми, засягащи лумбалната област, се разделят на първични и вторични.

първичен синдром

Синдромът на първичната болка в кръста е причина за мускулно-скелетни промени от морфофункционален характер. В резултат на това гърбът боли. Всички части на гръбначния стълб постоянно претърпяват дегенеративно-дистрофични промени:

 • остеохондроза - увреждане на костната и хрущялната тъкан, което причинява увреждане на междупрешленния диск и съседните прешлени, което води до спондилоза;
 • протрузия (дискова херния) - процес, по време на който междупрешленният диск набъбва без разкъсване на фиброзния пръстен, не се проявява дълго време.

вторичен синдром

Вторичният синдром служи като един вид сигнал, че има сериозни проблеми в тялото. При вторичен синдром причините за болка в долната част на гърба са много повече:

 • изкривяване на гръбначния стълб - сколиоза;
 • възпаление с неинфекциозен характер;
 • фрактура на гръбначния стълб;
 • тумор на прешлените, в ретроперитонеалното пространство, в гръбначния мозък;
 • инфекциозни заболявания, засягащи прешлените и междупрешленните дискове (с туберкулоза, бруцелоза, епидурален абсцес и др. );
 • състояние на инсулт в нарушение на кръвоснабдяването на гръбначния мозък и има усещане, че долната част на гърба боли;
 • заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • често болката в гърба се отразява в природата, т. е. тазовите органи са засегнати от някакво заболяване (бъбречна колика или венерически болест).

Болести на вътрешните органи

Често се случва кръстът да боли не поради проблеми с гърба, а поради отражението на болковите усещания на органите от дълбините. В повечето случаи болката идва от тазовите органи: панкреас, бъбреци, дебело черво, тумор зад перитонеума. Причините за болката са толкова разнообразни, че само добър специалист може да идентифицира болестта навреме и да предпише правилното лечение.

Причини за остра болка в долната част на гърба

Има много причини за болки в гърба, но всички те са свързани с гръбначния стълб. Най-безобидната причина най-често е остро мускулно напрежение. Именно тези мускули са ярък източник на болка, те ограничават движението на човек. Най-често от това заболяване са засегнати спортисти и хора със сериозни физически натоварвания.

Една често срещана, но безобидна причина за болки в гърба е хипотермията. Най-често момичетата, които носят поли и панталони с ниска талия, са победени, тоест долната част на гърба остава отворена на улицата. Противно на общоприетото схващане, можете да „охладите" кръста си не само през зимата, но и през лятото.

Освен това доста често долната част на гърба може да боли дори много години след нараняване на гръбначния стълб.

Причини за болки в гърба поради заболявания на вътрешните органи:

 • при откриване на язва на стомаха или дванадесетопръстника на гърба на решетката;
 • остър панкреатит води до болка в пояса, причината му е грешка в диетата;
 • бъбречна колика при уролитиаза се характеризира с нарушение на уринирането;
 • заболявания на женските полови органи (миома или ендометриоза) смущават момичетата преди менструация и в първите й дни;
 • когато остър апендицит се намира зад цекума или зад перитонеума.
 • простатит или злокачествено заболяване на простатата, което води до болка в долната част на гърба при мъжете.

Излъчваща болка

Заболяванията на тазобедрената става или сакрокоцигеалния сегмент водят до силна болка в долната част на гърба. Болката в лумбосакралната област се нарича лумбодиния, а в тазобедрената област се нарича лумбоишиалгия. Излъчващата болка е трудна за локализация, защото имитира лумбаго или ишиас. Следователно лечението трябва да започне спешно.

Психологически причини

В допълнение към физиологичните причини се идентифицират и психологически причини за болки в гърба. Смята се, че това може да се дължи на факта, че човек поема твърде много задачи и отговорност, но не получава подкрепа от близки. Освен това болката в кръста може да се появи, когато човек не се чувства сигурен. Също така причините могат да бъдат от сексуален характер (възмущение, недоволство, обида, отказ от секс). Ето защо може би има нужда да се подложите на лечение с психолог.

Как да избегнем болки в гърба

В някои случаи следните съвети ще ви помогнат да избегнете болка, а в някои случаи могат значително да намалят хроничния лумбален дискомфорт.

 1. Движете се повече и седнете по-малко, а ако седнете, уверете се, че гърбът ви е в правилната позиция.
 2. Ако седите дълго време, правете почивка на всеки 45 до 60 минути за малко упражнение.
 3. Или изобщо не вдигайте тежки неща, или го направете правилно: огънете краката си, задръжте товара на изпънати ръце, изправете краката си равномерно.
 4. Коремните мускули трябва да се поддържат в добра форма.
 5. Всеки ден трябва да правите специални упражнения за укрепване на гръбначния стълб и неговите мускули.

Заключение

Болката в долната част на гърба е доста тревожен симптом, който показва, че причините могат да бъдат много дълбоки и може да изискват спешно лечение.

Може да изглежда, че въпросът е едно, но в действителност всичко е съвсем различно. Ето защо не можете да се самолекувате, а незабавно да отидете на лекар, който ще посочи подходящото лечение. Най-добре е да се идентифицират причините за болката на ранен етап, докато всичко не придобие занемарено състояние с всякакви усложнения.