Какво е остеохондроза на гръбначния стълб?

Остеохондрозата е хронична патология на гръбначния стълб, основната причина за която са дегенеративни промени в междупрешленния диск. С прогресията на заболяването в патологичния процес се включват и други структури на гръбначния стълб - тела на прешлени, междупрешленни стави, връзки и др.

Заболяването засяга хора от всички възрасти. Доскоро остеохондрозата се смяташе за съдба на възрастните хора, но напоследък беше разкрито увеличение на честотата на това заболяване сред младите хора. И жените, и мъжете боледуват еднакво често.

Защо се появява остеохондроза?

За да разберем по-добре какво е остеохондроза, е необходимо да се спрем накратко върху причините и механизма на възникването му.

Образуването на патологични промени при остеохондроза на гръбначния стълб протича бавно. Често минават години от началото на патологичния процес в междупрешленния хрущял до проявата на първите симптоми на остеохондроза.

Причини за остеохондроза

Здравето на гръбначния стълб се влияе пряко от много негативни фактори. Ако тяхното влияние се извършва дълго време, тогава резултатът от това е появата на патологични промени в структурите на гръбначния стълб. И това допринася за образуването на остеохондроза.

Например, какво е остеохондроза е добре известно на хората, които водят неактивен начин на живот, които са с наднормено тегло. Прекомерна физическа активност, наранявания на гърба и шията, някои соматични заболявания също могат да доведат до развитието на тази патология. А влошената наследственост и старостта са преки фактори, водещи до развитие на дегенеративно увреждане на хрущялната тъкан на дисковете.

Как се развива остеохондроза?

Механизмът на развитие (или патогенеза) на остеохондроза все още е спорен и недостатъчно проучен. Най-вероятно това заболяване се формира на базата на метаболитни нарушения, които възникват в структурите на гръбначния стълб.

Под въздействието на неблагоприятни фактори често настъпват необратими промени в хрущялната тъкан на междупрешленния диск, последвани от постепенното му разрушаване (или разрушаване).

След това патологичният процес се разпространява и в костната тъкан на прешлените с развитието на неговата деформация и необратими промени в околните структури.

Появата на такива модификации в междупрешленния диск директно зависи от неговите анатомични нюанси:

 1. Хрущялната тъкан няма собствена система за кръвоснабдяване. Храненето му се осигурява от костната тъкан на съседните прешлени. Следователно, в случай на нарушения на кръвообращението в резултат на недостатъчно или, обратно, прекомерно физическо натоварване на гръбначния стълб, храненето на хрущяла също страда.
 2. В хрущяла също няма нервни влакна. Следователно, при функционално претоварване на междупрешленния диск, предаването на нервен импулс, който задейства активирането на метаболизма, ще бъде ненавременно.
 3. Способността за самолечение (регенерация) на хрущялната тъкан на междупрешленния диск се забавя поради неговите структурни особености.

Има и други фактори, които ясно допринасят за развитието на дегенеративни процеси в хрущялната тъкан на междупрешленните дискове и образуването на остеохондроза.

Етапи на патологични промени

Въз основа на съвременните данни за патогенезата на тази патология могат условно да се разграничат няколко етапа на дегенеративния процес в междупрешленния диск. Етапи на остеохондроза на гръбначния стълб:

 1. Елементарно. Хрущялната тъкан на диска претърпява структурни промени при механични въздействия - възниква дисфункцията му. Характеризира се с появата на пукнатини по повърхността на диска, различни по размер и дълбочина. Впоследствие тези пукнатини се трансформират в издатини (хернии).
 2. Междинен. Характеризира се с появата на нестабилност на засегнатата област на гръбначния стълб поради патологична подвижност на прешлените. В този случай се нарушава една от основните функции на гръбначния стълб, защитната. Нервните и съдовите стволове, които преминават в костните му канали, стават уязвими. Развиват се ярки клинични симптоми на заболяването.
 3. Краен. Настъпва замяна на засегнатата хрущялна тъкан с по-груба и по-плътна влакнеста. В същото време изчезват междупрешленните хернии. И патологичната подвижност на прешлените се заменя с рязко ограничаване на тяхната подвижност. Често има стесняване на гръбначния канал с развитие на прояви на компресия на сегментите на гръбначния мозък.

Следователно, всеки етап от заболяването се характеризира с наличието на свои специфични симптоми, което несъмнено играе ключова роля при избора на методи за лечение на остеохондроза.

Клинични проявления

Признаците на остеохондроза на гръбначния стълб се проявяват като промени в костната тъкан на прешлените. Пациентът може да не се оплаква от доста дълго време.

Заболяването се характеризира с хронично протичане, като фазите на обостряне и ремисия се сменят взаимно.

Често обострянето на остеохондрозата настъпва под въздействието на провокиращи фактори: физическо пренапрежение, хипотермия, продължително излагане на неудобна позиция, например насън или на работа и др.

Има много симптоми на това заболяване, които зависят от локализацията на патологичния процес и тежестта на структурните промени в хрущяла и костната тъкан. Всички тези симптоми могат да бъдат групирани в няколко синдрома. Доста често се комбинират.

радикуларен синдром

Среща се при почти всички пациенти с остеохондроза на гръбначния стълб. При възникването на този синдром роля играе компресията (компресията) на корените на гръбначните нерви от патологично променени структури на гръбначния стълб.

Основният признак на радикуларния синдром е болката, която в значителен брой случаи е способна да се разпространява (облъчва) по хода на инервацията на съответния корен. Характеризира се с излъчваща болка отгоре надолу. Например, ако е засегната лумбалната област, дупето боли и дава на крака.

Интензивността на болката се увеличава с въртене на багажника или шията, физическа активност. Болковите усещания се характеризират като рязане, дърпане, печене.

Също така, заедно със синдрома на болката, в засегнатата област често се развиват симптоми на нарушение на чувствителността по вида на нейното увеличение (хиперестезия), както и нарушения на чувствителността, изтръпване.
Ако заболяването прогресира и причината за компресията не бъде елиминирана, тогава хиперестезията се заменя с хипестезия (намаляване на чувствителността), която често е придружена от симптоми на загуба на функция на засегнатия гръбначен корен.

гръбначен синдром

Този синдром се развива в резултат на компресия на гръбначния мозък. Най-честата причина за такава компресия е междупрешленната херния.

Наблюдава се нарастващо намаляване на чувствителността, реакциите на температурни и болкови стимули. Прогресивна мускулна слабост се развива както в крайниците, така и в тялото. Често се образуват паретични или паралитични симптоми.

Вегетативно-съдов синдром

главоболие с остеохондроза на гръбначния стълб

Този синдром най-често се развива в цервикалната и цервикоторакалната локализация на гръбначната остеохондроза.

Причината за съдови нарушения при остеохондроза е рефлексен спазъм или механична компресия на големи съдове, преминаващи в костните канали на гръбначния стълб. В този случай могат да се развият различни симптоми, наподобяващи исхемично нарушение на кръвообращението на мозъка или главните артерии на крайниците. Това често е причина за диагностични грешки.

Освен това често се развиват различни вегетативни нарушения. Те са най-силно изразени при жените (емоционална лабилност, нарушения на съня, нарушения на менструалния цикъл и др. ).

висцерален синдром

Характеризира се с поява на болка в проекцията на сърцето, органите на стомашно-чревния тракт и т. н. Често такива пациенти се лекуват продължително и абсолютно безуспешно за всякакви соматични заболявания.

Например, ако е засегната гръдната област, може да се появи болка зад гръдната кост, наподобяваща тези с ангина пекторис. Често има рефлексно усещане за сърдечен ритъм.

Диагностични принципи

Освен характерните симптоми, важна роля за определяне на заболяването и стадирането играят допълнителни методи на изследване – рентгенова снимка на гръбначния стълб, компютърна и магнитна ядрена томография.

По показания се извършват и други методи, например ЕЕГ, ЕКГ, доплер сканиране на кръвоносни съдове и др.

Лечение на остеохондроза

рентгенова снимка на гръбначния стълб с остеохондроза

Лечението на остеохондроза на гръбначния стълб е интегриран подход. При избора на един или друг метод на лечение е необходимо да се оцени степента на увреждане на структурите на гръбначния стълб, естеството и тежестта на клиничните прояви, както и стадия на хода на заболяването (екзацербация или ремисия). .

Важна роля в лечението на остеохондроза на гръбначния стълб играят и превантивните мерки, насочени към намаляване на честотата на обострянията на заболяването и запазване на структурата на прешлените и междупрешленните дискове.

Тактика по време на обостряне

Важно условие за лечението на заболяването през този период е създаването на почивка на засегнатата област на гръбначния стълб. За да направите това, на пациента се предписва почивка на легло с използване на различни устройства за създаване на неподвижност на засегнатия гръбначен сегмент.

В някои случаи е необходима хоспитализация в неврологичното отделение.

Медицинско лечение

За намаляване на интензивността на болката при остеохондроза се предписват различни лекарства:

 • нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС);
 • аналгетик;
 • мускулни релаксанти.

При липса на ефект от тяхното използване е препоръчително да се предписват блокади на инервацията на засегнатата област с използване на локални анестетици.

При цервикална локализация на остеохондроза често се развиват нарушения на кръвообращението на мозъка. За намаляване на подобни прояви се предписват лекарства, които подобряват мозъчния кръвоток. Необходимо е също така да се използват симптоматични средства - облекчаване на гадене и повръщане, подобряване на вестибуларните нарушения и др.

Освен това е препоръчително да се предписват витаминни препарати (особено група В), антиоксиданти и някои други.

Физиотерапевтични процедури

физиотерапия на остеохондроза на гръбначния стълб

При остеохондроза лечението с физически фактори намери широко приложение. Различни физиотерапевтични методи се използват както по време на обостряне, така и във фаза на ремисия на заболяването:

 • В острия период се използват ултравиолетово облъчване, лечение с електромагнитни полета (UHF), диадинамичен ток и др.
 • Във фазата на ремисия се предписват електрофореза с различни лекарства, индуктотермия, ултразвук и различни видове балнеолечение.

Тактика във фазата на ремисия

След отшумяване на острите прояви на заболяването, лечението на заболяването продължава. Целта на такава терапия е да намали честотата на обострянията и да насърчи регенерацията на костната и хрущялната тъкан на гръбначния стълб.

Медикаментозното лечение, предписано за острата фаза на заболяването, продължава. През този период могат да се използват хондропротектори - средства, които подобряват състоянието на хрущяла.

В допълнение към физиотерапевтичните методи се използват и масаж и физиотерапевтични упражнения.

Масаж

масаж при остеохондроза на гръбначния стълб

Основният ефект от масажа е насочен към подобряване на кръвообращението в засегнатата област и укрепване на мускулния корсет. Също така, професионалното изпълнение на масажни движения ви позволява да облекчите мускулния спазъм, който обикновено придружава тази патология.

Ето защо масажът трябва да се извършва от специално обучен специалист, който владее този метод на лечение. Неправилно или неграмотно извършен масаж може да доведе до развитие на усложнения или обостряне на заболяването.

Терапевтична гимнастика (LFK)

Дозирани и специално подбрани физически упражнения са в основата на ЛФК. Комплексът от такива упражнения се избира от лекаря индивидуално за всеки пациент. Принципът на избор на упражнения за терапевтична терапия е да се намали физическото натоварване върху засегнатата област на гръбначния стълб.

Действието на физиотерапевтичните упражнения е насочено към подобряване на кръвоснабдяването и притока на лимфа към засегнатата област, укрепване на мускулната тъкан.

Тези упражнения трябва да се правят всеки ден. Обикновено в началото се провеждат индивидуални или групови занимания с инструктор, след което пациентът може да изпълнява набор от упражнения самостоятелно у дома.

Предотвратяване на екзацербации

Превантивните мерки за обостряне на остеохондроза на гръбначния стълб са насочени към премахване на всички провокиращи фактори:

 • Необходимо е да се следи правилната стойка и стойка при продължително стоене и седене.
 • Полезно е при продължителен статичен стрес (например работа на компютър) да правите редовни почивки, през които да правите загряване или набор от упражнения, препоръчани от Вашия лекар.
 • Хипотермията трябва да се избягва.
 • Важно е да спите правилно с остеохондроза, да се погрижите за място за спане - матрак и възглавница. В идеалния случай те трябва да са ортопедични.
 • Задължително е намаляването на наднорменото телесно тегло и навременната корекция на съпътстващата соматична и ендокринна патология.

И когато се появят най-малките симптоми на заболяване на гръбначния стълб, не бива да отлагате посещението при лекар. В крайна сметка, колкото по-рано започне лечението на остеохондроза на гръбначния стълб, толкова по-добри са резултатите.