Как да разберете, че имате остеохондроза

гръбначна херния при остеохондроза

Много пациенти не знаят как да разберат, че имате остеохондроза, но в същото време са щастливи да поставят такава диагноза за себе си. Междувременно причините за болка в гърба, кръста или шията могат да бъдат много. Това могат да бъдат изкривяване на гръбначния стълб, нарушаване на вътрешните органи, тумори, инфекции, нестабилност на позицията на телата на прешлените и др. Следователно не трябва да се самодиагностицирате. Потърсете медицинска помощ в случай на болка.

Няма надежден алгоритъм за разпознаване на остеохондроза без специални прегледи. Но има определени клинични признаци, които позволяват да се подозира това заболяване. Ще говорим за тях в материала, предоставен на вашето внимание. Междувременно ви препоръчваме да се запознаете с механизма на развитие на остеохондроза.

Дегенеративно дистрофично заболяване на хрущялната тъкан на междупрешленните дискове - това е, което научно се нарича остеохондроза. С развитието си води до дорсопатия, която се усложнява от дорзалгия, ишиас, ишиас, ишиас, лумбаго и други синдроми, свързани с увреждане на различни тъкани.

Остеохондрозата е следствие от поддържането на грешен начин на живот на човек. Допринасящите фактори са:

 • наднормено телесно тегло - всеки килограм създава допълнително обезценяване и механично натоварване върху хрущялната тъкан на междупрешленния диск;
 • заседнал начин на живот без редовни упражнения върху мускулната рамка на гърба;
 • яденето на големи количества въглехидрати, рафинирани храни;
 • носенето на тесни, неудобни дрехи и обувки;
 • неправилна стойка, навик за навеждане, прегърбване, накланяне на тялото в една или друга посока;
 • неправилно поставяне на стъпалото под формата на плоско стъпало или косостъпие;
 • изкривяване на гръбначния стълб;
 • заседнала работа или тежък физически труд;
 • пушене и пиене на алкохолни напитки;
 • недостатъчна консумация на чиста питейна вода през деня.

Всички тези фактори забавят микроциркулацията на кръвта в капилярната мрежа в дебелината на мускулната тъкан. Оказва се, че не е в състояние да извърши пълноценен дифузен обмен с хрущялните тъкани на междупрешленните дискове. Те нямат собствена кръвоносна система. Така се стартира механизмът на разрушаване на повърхността на влакнестия пръстен (това е външната обвивка на диска). Образува натрупване на калциеви соли. Те предотвратяват получаването на течност отвън. Следователно, фиброзният пръстен започва да изтегля течност от пулпозното ядро, разположено вътре в него. Това желатиново тяло е отговорно за поддържането на нормалната височина и форма на междупрешленния диск. Следователно със загубата на течност пулпозното ядро губи способността си да поддържа височината на диска. Развива се вторият стадий на остеохондроза - изпъкналост.

На третия етап фиброзният пръстен се разкъсва и част от пулпозното ядро излиза навън. Това е дискова херния. Притиска околните меки тъкани, провокира възпалителна реакция и др.

Четвъртият стадий на остеохондроза е секвестрацията на междупрешленната херния. Част от пулпозното ядро се отделя или излиза изцяло чрез полученото разкъсване на фиброзния пръстен. Ако хернията навлезе в кухината на гръбначния канал, тогава нейното секвестриране изисква спешна хирургична операция. В противен случай човек може да остане инвалид с парализа на тялото до края на живота си.

Както можете да видите, това е много сериозно заболяване, което трябва да бъде диагностицирано навреме. Колкото по-рано започне комплексното лечение, толкова по-големи са шансовете за пълно възстановяване на целостта на междупрешленния диск и неговите функции.

Когато се появят първите признаци на остеохондроза, можете да си запишете час при вертебролог или невролог. Лекарите ще проведат преглед и ръчен преглед. Те ще направят точна диагноза и ще препоръчат необходимите допълнителни изследвания. След поставяне на точна диагноза ще Ви бъде предложен курс на лечение.

Как да разпознаем цервикалната остеохондроза

Как да разберете, че имате цервикална остеохондроза, а не миозит, и какво да правите след това? Преди да разпознаете цервикална остеохондроза, трябва да съберете анамнеза:

 1. когато се появят болки;
 2. какви действия провокират появата им;
 3. преди колко време беше първият припадък;
 4. има ли допълнителни клинични признаци;
 5. как е организирано мястото за спане и работа;
 6. какви лоши навици има;
 7. място на работа и професия.

Как да разберем тази цервикална остеохондроза според цялата тази информация? На първо място, важно е да се знае, че дегенеративно-дегенеративното заболяване на междупрешленните дискове се проявява под формата на болка, скованост на движенията, прекомерно натоварване на мускулите на шията и зоната на яката само в началния етап. След това към тези признаци се добавят тензионно главоболие, виене на свят, влошаване на слуха и зрението, повишена умора, намалена умствена работоспособност и др.

Отличителна черта на цервикалната остеохондроза е, че обострянето на симптомите започва в края на работния ден. А професионалната дейност на пациента в повечето случаи е свързана с продължително статично напрежение на мускулите на шията и зоната на яката. При преглед се наблюдава болка при палпация на спинозните израстъци на прешлените, прекомерно мускулно напрежение и повишена болка при опит за завъртане на главата.

Преди да разпознае остеохондроза на цервикалната област, лекарят препоръчва на пациента да направи рентгенова снимка. Показва намалените пространства между телата на прешлените. Това показва, че се развива изпъкналост. С помощта на рентгеново изображение опитен вертебролог ще може да изключи нестабилност на положението на телата на прешлените, техните сублуксации, ретролистеза, антилистеза, разрушаване на междупрешленните стави и редица други сериозни патологии. Ако това изследване не е достатъчно, тогава се препоръчва да се направи ЯМР или КТ. Ако подозирате развитие на синдрома на задната вертебрална артерия, се препоръчва да се проведе ултразвуково сканиране на съдовете на шията и главата.

Как да разпознаем остеохондроза на гръдния кош

Преди да се разпознае гръдната остеохондроза, е необходимо да се изключи възможността за развитие на патологии на вътрешните органи, като например сърцето, коронарната кръвоносна система, белите дробове, плеврата, бронхите и др. Помислете как да разпознаете остеохондроза на гръдния кош:

 • най-важната диагностична техника е палпация, ако болката се определя изключително от спинозните израстъци на прешлените и в областта на паравертебралните мускули, не е изключено дегенеративно разрушаване на хрущялната тъкан на междупрешленните дискове;
 • подвижността е ограничена и всякакви завои и наклони на тялото увеличават болката;
 • пристъпът на болка е провокиран от физическо натоварване, хипотермия или психологически стресови фактори;
 • дълбокото вдишване не влошава болката.

Много е важно да знаете как да разберете сърцето или остеохондроза, тъй като острата болка в гърдите не е необичайно предшественик на инфаркт на миокарда. И в това състояние на пациента трябва незабавно да бъде предоставена кардиологична помощ.

Така че, ако по време на пристъп на болка се усещат тревожност, паника и страх от смъртта, тогава това е 90% шанс за сърдечен удар и трябва спешно да се обадите на линейка. Ако има тонометър, тогава трябва да измерите кръвното налягане и да преброите пулса. Когато пулсът се забави до брадикардия (по-малко от 50 удара в минута) и при повишаване на кръвното налягане с 20-40 mm Hg над възрастовата норма, трябва да се подозира и пристъп на нестабилна ангина пекторис с възможен преход към инфаркт на миокарда .

Не трябва да търсите информация как да разберете сърдечна болка или остеохондроза, много по-продуктивно е да потърсите медицинска помощ. Дори най-често срещаната ЕКГ, направена в спешното отделение на болницата, ще покаже какво причинява болковия синдром: сърцето или гръбначния стълб. Независимо, можете да разчитате само на усещания по време на палпация. По правило при увреждане на сърдечния мускул палпацията на спинозните израстъци на прешлените не дава никакви неприятни усещания. Но в същото време има такива клинични симптоми на остеохондроза като задух, усещане за липса на въздух, бледност на кожата, усещане за студена лепкава пот по кожата, цианоза на назолабиалния триъгълник и силна мускулна слабост.

Как да разпознаем лумбалната остеохондроза

Доста остър е въпросът как да разберем, че лумбалната остеохондроза причинява силна болка. Освен това, с поражението на някои сдвоени радикуларни нерви, както и нервни плексуси, се появяват клинични симптоми, които приличат на заболявания на стомашно-чревния тракт и пикочната система. Това са запек, диария, често уриниране и др.

Как да разберете, че вашата гръбна остеохондроза причинява болка и всички други клинични признаци:

 • няма повишаване на телесната температура;
 • няма гадене и повръщане;
 • езикът не е обложен с бял или жълт налеп;
 • при уриниране цветът на урината не се различава от нормалния;
 • при изпразване на червата няма тенезми и други болкови усещания;
 • в изпражненията няма примес на кръв или слуз.

За да се изключи бъбречната патология, се извършва тест за симптом на Пастернацки. Пациентът стои прав с гръб към лекаря. Лекарят с ръба на дланта леко удря ръба на долната ребрена дъга. Ако се появи болка, тогава има голяма вероятност болката в долната част на гърба да е свързана с увреждане на бъбреците и уретерите.

Как да разпознаем лумбалната остеохондроза по непреки признаци:

 • при всяко движение болката се увеличава рязко;
 • обострянето на състоянието започва след сериозно физическо натоварване, повдигане на тежести, хипотермия или прегряване на тялото;
 • усеща се скованост на движенията, често се свързва с мускулна слабост;
 • мускулите в лумбалната област са рязко напрегнати, болезнени при палпация;
 • болката може да се разпространи по хода на големи нерви, например в областта на слабините, по предната коремна стена, по долните крайници;
 • в покой болковият синдром бързо отшумява.

Когато се появят характерни симптоми на остеохондроза, е важно да се свържете с невролог или вертебролог възможно най-скоро. Само опитен лекар може да изключи възможността за изместване на прешлените, дискова херния, гръбначна стеноза и други опасни патологии, които изискват незабавна медицинска помощ.

Какво да правим с болка от остеохондроза

Разбрахме как да разберем, че болките възникват от остеохондроза. В момента това е важна информация. Трябва да знаете как да се държите правилно и какво да правите, за да се отървете от такова заболяване.

Дегенеративно дегенеративно заболяване на хрущялната тъкан на междупрешленните дискове не преминава от само себе си. Това се дължи на редица фактори. На първо място възниква калцификация на повърхността на фиброзния пръстен, в резултат на което той губи способността си да абсорбира течността, секретирана от работещите мускули. На второ място, в процеса на намаляване на височината на междупрешленните дискове се получава вторично свиване на връзките и сухожилията. Ще бъде невъзможно самостоятелно да възстановите височината на междупрешленните пространства, необходими за изправяне на дисковете.