Остеохондроза на гръдния кош

Гръдният гръбнак има особеност - ребрата се присъединяват към него. Поради това е по-малко подвижен от шията и долната част на гърба. Следователно остеохондрозата в гръдната област се развива по-рядко, според принципа: "по-малко мобилност - по-малко износване". Но се развива по-рядко - това не означава, че тече по-лесно. И наистина е така. Става дума за болка в гърдите. Тъй като зоната на болката на гръдния кош съвпада със зоната на сърцето, симптомите често се бъркат с ангина пекторис или инфаркт на миокарда. Нищо чудно, че за гръдната остеохондроза казват, че е „хамелеон". В края на краищата той може да се преструва не само на сърдечно заболяване, но и на заболяване на белите дробове, черния дроб, стомаха, жлъчния мехур или панкреаса. И тук не можете да направите грешка и да пренебрегнете сърдечен удар или друго сериозно заболяване, например патология на млечните жлези при жените. Грешки като тази струват скъпо, дори ако в крайна сметка се получи. В крайна сметка това може да „докара" човек в силен стрес. Ето защо е много важно да намерите опитен и знаещ лекар, който ще разбере всичко и ще различи симптомите на гръдната остеохондроза от други патологии. Симптомите на остеохондроза на гръдната област обикновено се разделят на две категории - радикуларни и рефлекторни.

Радикуларни симптоми

Те възникват поради въздействието върху нервите, излизащи от гръбначния стълб.

гръбначни нерви

гръбначни нерви

Има много нерви, излизащи от гръбначния стълб. Те се наричат гръбначни нерви. Всеки такъв нерв постепенно се разклонява и следва определена област от тялото с ясно определени граници. Тази област се нарича зона на сегментна инервация. Всеки прешлен, диск, нерв и зона са номерирани стриктно съответстващи един на друг. Ако нервът е засегнат, симптомите ще се появят в зоната на сегментна инервация, съответстваща на този нерв, а не навсякъде - на произволно място.

Радикалните симптоми включват:

 • Намаляване или загуба на рефлекси;
 • Нарушаване на чувствителността;
 • мускулна слабост;
 • Болка в сърцевината.

Зони на инервация на гръдните сегменти

Остеохондроза D1-D2- причинява болка в рамото, ключицата и подмишниците.

зони на инервация на гръдните сегменти

Остеохондроза D3-D6- Предизвиква болка, поясен характер в горната част на гръдния кош. Симулира болка в сърцето, пристъп на ангина пекторис. При жените причинява болка в млечните жлези.

Остеохондроза D7-D8- причинява болка в пояса на нивото на слънчевия сплит. Симулира болка в стомаха, черния дроб, жлъчния мехур или панкреаса. Намалява рефлексите в горната част на корема.

Остеохондроза D9-D10- причинява болки в хипохондриума и горната част на корема. Понякога имитира така наречения "остър" корем - остра болка в корема. Намалява средните коремни рефлекси.

Остеохондроза D11-D12- причинява болка в областта на слабините. Симулира болка при женски болести, апендицит, чревни заболявания. Намалява рефлексите в долната част на корема.

Рефлексни симптоми

За разлика от радикуларните, рефлексните симптоми нямат ясни граници. Това могат да бъдат: затруднено дишане, липса на въздух, болка при вдишване-издишване, втрисане и "настръхване" по кожата, междуребрена невралгия, болки в пояса в гърдите. Често се отбелязва диспепсия - апетитът се влошава, появяват се гадене, киселини, подуване на корема и нарушения на изпражненията. Поради болка се нарушава сънят, възниква безсъние и усещане, че не сте се наспили. Трудно е да се движите, особено сутрин. Координацията на движенията е нарушена – това се отразява в походката. Обща слабост, слабост. Нарушения в сексуалната сфера. Раздразнителност. Бърза уморяемост. Има различни видове болка. Притискащи болки в гърдите. Болка между лопатките. Болка в хипохондриума. Болка при вдигане на ръце. Болка при навеждане или опит за изправяне. Болка между лопатките. Като цяло болката при остеохондроза на гръдния кош може да бъде разделена на два вида.

Дорсалгия- умерено изразена продължителна болка в гърба и гръдния кош с периоди на усилване и затихване.

Дорсаго- остра болка "лумбаго" в тази област.

 • Симптомите на остеохондроза на гръдния кош зависят от стадия на остеохондроза.
 • Те се влошават от прегърбване или опити за изправяне.
 • Симптомите често се появяват след 35-45 години.
 • Среща се около 3 пъти по-често при жените, отколкото при мъжете.

Вие, разбира се, забелязахте, че радикуларните симптоми са ясно дефинирани, а рефлексните симптоми са много замъглени и неспецифични. И както знаете, всичко, което няма ясни дефиниции, служи като удобно прикритие за професионална безпомощност. Това се отнася, наред с други неща, за рефлексните симптоми и такова любимо понятие сред лекарите като „свързани с възрастта промени". Със сигурност много от вас са запознати със ситуацията, когато лекарят обяснява проблема с „рефлексни" или „свързани с възрастта" процеси. Повечето хора в такива моменти с право вярват, че лекарят просто не може да разбере какво се случва и се опитва да прикрие некомпетентността си в мъглата на тези „вълшебни думи".

По едно време имаше популярна фраза: „Всяка авария има име, фамилия и длъжност". Всяко заболяване има свои уникални симптоми. И задължението на лекаря е да ги познава ясно. И тогава няма да има нужда да пускате мъгла и да обвинявате за всичко остеохондрозата на гръдния кош. Сега разбирате колко е важно да намерите опитен и знаещ лекар. От това ще зависи както правилната диагноза, така и добрите резултати от лечението.

Диагнозата е ключът към правилното лечение

Към днешна дата има редица съвременни методи за хардуерна диагностика на остеохондроза. Най-точните от тях са ЯМР и КТ. Но основният метод все още е клиничната диагностика - това е, когато опитен лекар сравнява данни от най-малко три източника - от оплаквания на пациенти, резултати от ЯМР и симптомите, разкрити от него по време на прегледа. Това ви позволява да поставите най-точната диагноза и да създадете ефективна индивидуална програма за лечение.

Лечение

Както разбирате, остеохондрозата е истинска „плитка" от симптоми, разплитайки които, лекарят ще ви спаси от болка и мъка. Но не е възможно да се премахнат промените в прешлените и дисковете. Следователно думите "лечение на остеохондроза" трябва да се разбират правилно. Ако се интересувате от премахване на болката и други страдания, тогава да - това е напълно възможно. И ако проведете академична дискусия по темата за връщане на прешлените и дисковете към първоначалния им вид, „като новородено дете", тогава не, миналото не може да бъде върнато. Трябва да сте реалисти и тогава няма да попаднете на стръвта на измамници.

Не се падайте на стръвта на измамници!

Невъзможно е да върнете прешлените и дисковете в първоначалния им вид!

Какъв е основният метод на лечение?

Меката мануална терапия е основният вид лечение на остеохондроза на гръдната област. Това е като антибиотик при пневмония - без него не може. Други видове - масаж, лекарства, физиотерапия и ЛФК - са спомагателни.

Как действа нежната мануална терапия?

Храненето на дисковете е пряко свързано с мускулите около гръбначния стълб. В допълнение, самите мускули на гърба са една от основните причини за болка при остеохондроза на гръдния кош. Меката мануална терапия е специален метод, който ви позволява да върнете мускулите към естествената им физиология, да премахнете спазмите, мускулните скоби и да подобрите храненето на диска.

Междупрешленните дискове са единствената част от тялото, която няма кръвоносни съдове и се подхранва от правилното функциониране на мускулите.

Освен това, когато лекува с ръце, хиропрактикът:

 • отстранете натоварването от засегнатите прешлени и дискове и го разпределете правилно;
 • отпуснете мускулите и им помогнете да се върнат към нормалното състояние;

По този начин:

 • спасете пациента от скоби;
 • подобряване на мощността на диска;
 • възстановяване на двигателните функции на тялото;
 • нормализира кръвообращението.

Ръчното въздействие мобилизира вътрешните сили на тялото и стартира механизми за самолечение.

Лечението е абсолютно безопасно.

Предотвратяване

За да избегнете рецидиви, създайте комфортни условия за сън и работа. Следете теглото си и правилното хранене. Поддържайте физическата си активност. Но най-важното е да не пренебрегвате здравето си и да не пестите от него. Не позволявайте нещата да вървят от само себе си. След възстановяване, опитайте се да направите поне една поддържаща сесия на нежна мануална терапия веднъж на всеки три до шест месеца - това ще намали рисковите фактори. Не забравяйте, че пренебрегваната остеохондроза води до усложнения - изпъкналост и дискова херния. Запомнете: вашето здраве, на първо място, имате нужда!

Течащата остеохондроза води до усложнения - протрузия и дискова херния.