Неприятни усещания отляво под лопатката - какво е това и как да се лекува?

Понякога изпитваме дискомфорт в гърба от лявата страна. Това могат да бъдат болки от различен характер - дърпащи, пронизващи, болки. Те могат да бъдат придружени от допълнителни симптоми. Болката под лявата лопатка обикновено не е единственият симптом. Това е един от признаците за проява на всяка болест. Всички оплаквания и симптоми заедно ще помогнат на лекаря да избере посоката на диагнозата. В крайна сметка често е необходима незабавна помощ.

Анатомичната структура на тялото

Ако визуализираме тялото си отзад, ще видим, че лявата лопатка е разположена върху ребрата, участващи в образуването на гръдния кош. Между ребрата има нерви и кръвоносни съдове. Те са свързани с мускулни влакна.

Лопатката изпълнява защитна функция на вътрешните органи - сърцето, белия дроб, стомаха и панкреаса, далака.

Въз основа на анатомичната структура на тялото болката под лявата лопатка може условно да се раздели на:

 • свързани с патологията на опорно-двигателния апарат,
 • свързани с патологията на всеки вътрешен орган.
структура на тялото и болка под лявата лопатка

Защо има дискомфорт от лявата страна

Много от нас с появата на болка вляво, на първо място, смятат проблеми в работата на сърцето. Всъщност по-често причината е проблем на гръбначния стълб. Може да има и неизправности в работата на вътрешните органи.

Нека разгледаме по-подробно причините за болка под лявата лопатка. Те могат да възникнат, когато:

 • Проблеми с гръбначния стълб и опорно-двигателния апарат: остеохондроза, интеркостална невралгия, наранявания на лопатката, фрактури на ребрата, миофасциален синдром, болест на Sprengel.
 • Заболявания на бронхите и белите дробове: пневмония, локализирана вляво, сух плеврит, бронхит в острия стадий на курса, трахеит, левостранен белодробен абсцес.
 • Заболявания на сърдечно-съдовата система: ангина пекторис, исхемична болест на сърцето, инфаркт, клапен пролапс.
 • Болести на стомаха и червата: язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастроезофагит, рефлукс, спазъм на хранопровода.
 • Психосоматичен ход на заболяването с вегетативно-съдова дистония.

Връзка между болка и болест

Пациентите могат да характеризират естеството на болката от болка до режеща и пареща. Има няколко типични признака на болка, които ги отличават от други заболявания:

Име на болестта Болка, която го характеризира
Сърдечни заболявания Болката в областта на лявата лопатка има парещ характер, причинява усещане за компресия на ретростерналното пространство. Възниква на едно и също място, като се премества в лявата страна - гърба, лопатката, ръката. При натискане, сякаш притискаща сърдечна болка, е възможно разпространението на инфаркт на миокарда. В този случай е необходима спешна хоспитализация.
аортна аневризма Болката е остра, стрелкаща, нарастваща, отива вляво в гърба и под лопатката. Състоянието се развива бързо и застрашава живота на пациента.
Плеврит Болката е остра и пронизваща, в зависимост от размера на вдишването. В спокойно състояние е възможно усещане за изтръпване, при вдишване с пълен гръден кош има пронизваща болка в лопатката.
Левостранна пневмония Болката не е силна, болезнена, може да се характеризира като точка. Може леко да се увеличи при движение и дълбоко вдъхновение.
Остеохондроза на прешлените Най-често болката се локализира в долната част на шията. Проявява се с болезнени усещания, утежнени от рязко движение на главата. Може да подаде в ръката, да бъде придружено от въртене на главата, изтръпване на крайника. Болката под лопатката е слаба, болезнена и дърпаща, може да има засилване на болката в дълго седнало положение или след физическо натоварване. По правило това се случва вечер. Сутрин се усеща скованост на гръбначните мускули. За разлика от сърдечната болка, тя не изчезва след прием на лекарства. Може да има силно главоболие, което не зависи от натиска.
Заболявания на стомашно-чревния тракт, язви на стомаха и червата Болката при заболявания на стомашно-чревния тракт може да бъде сезонна с пристъпи. Синдромът на болката може да възникне поради продължителен глад, веднага след хранене, няколко часа след хранене, през нощта. Болката изчезва след задоволяване на глада, след като храната напусне стомаха, след повръщане или прием на лекарства. При перфорация на язвата болката се излъчва под лявата лопатка, тя е остра и нетърпима. Ако подозирате това заболяване, трябва незабавно да отидете в болницата. В началото на развитието на заболяването болката може да отшуми след повръщане. При рефлуксен езофагит придружаващите симптоми ще бъдат киселини, оригване и нарушено храносмилане.
Интеркостална невралгия Постоянно или на пристъпи се усеща остра прострелваща или поясна болка. Може да се появи от едната страна. Увеличава се при резки движения - кихане, кашляне, силен задух, ходене, физическа активност, палпиране на мястото на болката.
Вегето-съдова дистония и миофасциален синдром При миофасциален синдром болката е тъпа, идваща от дълбините на тъканите. Може да се появи както в покой, така и при физическа активност. Тя може да варира по интензитет от лека до тежка. Обективно по време на преглед пациентите с VVD страдат от раздразнителност, нарушение на паметта, изпотяване, тахикардия и треперене на ръцете. Често има промени в сърдечния мускул. Характерът на болката е подобен на този на сърцето. Но изследването на сърцето не потвърждава диагнозата.

Диагностика на заболяването, което е причинило синдрома на болката

масаж при болки под лявата лопатка

За да разберете какво причинява болката, ще е необходим подробен преглед. На първо място, трябва да се консултирате с терапевт или лекар. Той, въз основа на оплакванията и прегледа на пациента, ще определи какъв вид изследване трябва да се извърши.

Първоначалният етап на лечение, ако болката се разпространява в лявата лопатка, трябва да бъде пътуване до местния терапевт. Той ще може да направи първичен преглед и да назначи всички необходими изследвания. И вече със съществуващите прегледи можете да отидете на консултация с тесни специалисти.

Лекарят няма да може да диагностицира заболяването само въз основа на оплаквания от синдром на болка. Оплакванията ще бъдат тласък в посоката, където е необходима по-задълбочена диагностика. Ето защо, когато се свържете с лекар, е необходимо да знаете точно отговорите на въпросите за естеството на болката, нейната локализация и съпътстващите причини - връзката с приема на храна, физически и емоционален стрес.

При съмнение за миозит при пациент трябва да се направи подробен кръвен тест, за да се потвърди възпалителния процес.

За по-точно диагностициране на заболяването е необходимо да се проведе комплекс от изследвания.

Първата задача е да се изключат състояния, които изискват спешна медицинска помощ. Те включват: язва на стомаха и дванадесетопръстника, инфаркт, разкъсване на аортата.

За да разберете точно какво боли под лявата лопатка, трябва да се подложите на следните прегледи:

 • Визуална проверка и палпиране на локализацията на болката. Ще бъдат измерени температура, кръвно налягане и пулс.
 • Рентгенова снимка в няколко проекции за потвърждаване или отхвърляне на проблеми с гръбначния стълб и белите дробове.
 • ЕКГ за проверка на работата на сърцето.
 • За да се изясни локализацията на проблема с гръбначния стълб, може да се наложи компютърна томография или ЯМР.
 • При съмнение за стомашно-чревни проблеми може да се предпише FGS - фиброгастродуоденоскопия.
 • Общи и биохимични кръвни изследвания.

При някои видове болка може да се окаже първа помощ с аналгетици и спазмолитици. Но тяхното приемане не премахва причината, а само заглушава болката отляво под лопатката, която след края на лекарството определено ще се върне отново. За да предотвратите повторната поява на болка, е необходимо да разберете причината за нея.

Във всеки случай, ако лявата лопатка боли, след спиране на първите признаци на болка е необходимо да се подложи на пълен курс на прегледи. В края на краищата, често източникът на болка, излъчваща към рамото, може да се намира на друго място. Следователно, когато се появи синдром на болка в областта на лопатката, е необходимо да посетите: терапевт, невролог, кардиолог, гастроентеролог, травматолог, с изключение на патология от страна на всички изброени специалисти , необходима е консултация с психотерапевт.

Лечение на заболяването, което е причинило синдрома на болката

преглед на гърба за болка под лявата лопатка

Целта на лечението ще зависи от диагнозата на заболяването. За всяко заболяване има специфичен режим на лечение. Те задължително включват препоръки за физическа активност и диета. Режимът на приемане на лекарството е описан подробно. Те се комбинират в зависимост от симптомите и оплакванията за облекчаване на остри симптоми, застрашаващи живота на пациента.

Във всеки случай трябва да запомните, че болката в лявата лопатка може да бъде премахната само с лекарства, препоръчани от специалист. Не прибягвайте до съветите на близки и приятели. В края на краищата, без медицинска помощ е трудно да се определи естеството на болката. Самолечението може да доведе до забавяне на сърдечните или стомашните патологии.

 • Например, при рефлукс след изследването могат да се предписват лекарства за намаляване на киселинността на стомаха, за да се улесни движението му в червата. В този случай си струва да ограничите количеството консумирана храна, не трябва да се навеждате веднага след хранене.
 • При остеохондроза като медицински процедури могат да се предписват физиотерапевтични упражнения, плуване, суха топлина и увеличаване на физическата активност. Всички тези мерки се използват като профилактика след отшумяване на болката.
 • Ако има диагноза исхемия, първоначално трябва да се вземе сърдечно лекарство. Ако болката в лопатката отляво не изчезне след 10 минути, трябва да се обадите на линейка.
 • Ако има проблеми със сърдечно-съдовата система, най-добрата превенция е постоянният прием на необходимите лекарства, диета, психическа стабилност и не прекомерна физическа активност.
 • Ако болката в лопатката се проявява поради проблеми с гръбначния стълб, е необходимо да изпълнявате набор от специални упражнения за дълъг период от време и да следвате препоръките на специалистите за приемане на лекарства.
 • Ако появата на болка под лопатката вляво е свързана с проблеми на стомаха и червата, диетата и лекарствата ще ви помогнат да се справите. В този случай психо-емоционалният баланс е важен, защото често стресът причинява язва. Необходима е позитивна нагласа и овладяване на техниката на релаксация и релаксация.

Ако няма резултат от консервативното лечение, както и когато се открие перфорирана язва, голяма херния на гръбначния стълб, разкъсване на далака, е необходима хирургична интервенция.

По принцип, за да се избегнат сериозни здравословни проблеми, е необходим ежегоден диспансерен преглед. Необходимо е да се подложат на необходимите прегледи, за да се изключи появата на заболявания в близко бъдеще.