Остеоартрит на раменната става: причини, признаци и методи на лечение

Раменната артроза е широко разпространено хронично заболяване, свързано с увреждане на ставните структури. Патологичният процес е придружен от дегенеративна деформация на ставните повърхности. В този случай се уврежда не само хрущялната тъкан, но и костната тъкан. Симптомите на патологията и методите на лечение зависят от степента на увреждане на ставите.

Заболяването може да се развие в продължение на няколко години, без да се прояви. В даден момент под въздействието на неблагоприятни фактори (хипотермия, травма, тежко съпътстващо заболяване) се появяват първите признаци на заболяването. По това време е необходимо да се консултирате с лекар, тъй като борбата с дистрофичните промени в хрущяла е особено ефективна в началото на заболяването.

раменна артроза

Причини за артроза на рамото

Причините за дегенеративно-дистрофични увреждания на тъканите на ставата са многобройни и разнообразни. Сред тях нараняванията играят основна роля, така че посттравматичната артроза на раменната става се счита за най-честата форма на патология. Може да бъде провокирано дори от леко, но многократно повтарящо се увреждане на хрущялните тъкани.

В допълнение, заболяването може да възникне под въздействието на следните патологични фактори:

 1. Тежки ставни увреждания: синовит, подагра, остър или хроничен артрит, асептична некроза на раменната кост.
 2. Редовно пренапрежение на ставите. Най-често се наблюдава при спортисти, занимаващи се с волейбол, тенис, баскетбол.
 3. Вродена патология на раменната става.
 4. Ендокринни заболявания.
 5. Напреднала и сенилна възраст.
 6. Наднормено тегло (затлъстяване).
 7. Авитаминоза.
 8. Автоимунни лезии и отслабване на имунната система.
 9. генетично предразположение.

Повечето от заболелите са хора, занимаващи се с монотонен физически труд. Поради това артрозата на дясната раменна става се диагностицира много по-често от лявата.

болка в рамото поради остеоартрит

Болестта обикновено се развива под въздействието не на един, а на няколко неблагоприятни фактора наведнъж. Въз основа на това лечението трябва да бъде изчерпателно и да е насочено не само към борба с болестта, но и към премахване на всички причини, които са я причинили.

Характерни признаци на заболяването

Раменната артроза, незабележимо започваща и постепенно развиваща се, може внезапно да се прояви след нараняване, хипотермия или сериозно физическо натоварване. В този случай има симптоми, характерни за увреждане на раменните стави и близките тъкани:

 • болка;
 • хрускане и щракане по време на движение на ръката;
 • скованост и намален обхват на движение в рамото.

Най-често заболяването протича в хронична форма. Обострянето на заболяването може да бъде предизвикано от прекомерно натоварване на ставата или нараняване.

Интензивността на проявата на симптомите до голяма степен зависи от тежестта на увреждането на хрущялната и костната тъкан, така че е обичайно да се разграничават няколко степени на заболяването. Такава систематизация значително улеснява диагнозата и ви позволява точно да прогнозирате резултата от заболяването.

Раменна артроза I степен

През този период тъканите на ставата са засегнати леко. Болката се наблюдава изключително рядко и само след прекомерно физическо натоварване или продължителна монотонна работа. Пациентът най-често не обръща внимание на тези симптоми, приписвайки ги на преумора или мускулно напрежение. Поражението от 1 степен се лекува само с консервативни методи.

В началото на заболяването няма очевидни промени в хрущялните тъкани на рентгенови лъчи, само се забелязва овален пръстен около ставната кухина.

Раменна артроза II степен

На този етап симптомите на заболяването стават по-изразени. Хрущялните тъкани изтъняват и се деформират, вътреставните връзки се увреждат. По време на движението на ръката се чува хрущене, вътрешният слой на ставната торба се възпалява. С течение на времето болката става постоянна. Появява се сутрешна скованост и ограничени движения, което може да доведе до мускулна атрофия.

рентгенова снимка на артроза на рамото

Артроза на рамото III степен

През този период ставата вече е значително деформирана, в нея практически няма движения. Пациентът страда от остра болка, която може да ирадиира към ръката и лопатката. Ако не спрете по-нататъшното разрушаване на тъканите, патологичният процес може да доведе до увреждане.

Заболяването от трета степен не подлежи на консервативно лечение и изисква хирургическа намеса.

Раменно-раменната артроза рядко достига третата фаза. Най-често вторият етап се диагностицира с прехода към хронична форма.

Към кой лекар да се обърна

Често хората, които се сблъскват с болки в ставите, не знаят към кого да се обърнат. При първите симптоми на заболяването трябва да посетите ревматолог. Специалистът не само ще извърши пълен физически преглед и ще постави диагноза, но и, ако е необходимо, ще облекчи силната болка с помощта на вътреставно инжектиране на анестетик.

При напреднала форма на заболяването ревматологът вероятно ще бъде безсилен. В този случай ще ви трябва хирург или ортопед. В големите градове можете да си уговорите среща с артролог, който се занимава само със ставни заболявания.

Как да се справим с артрит на рамото

След медицински преглед и диагностика, лекарят предписва специфична терапия, която ви позволява да постигнете продължителна и стабилна ремисия на заболяването. Невъзможно е да се лекуват дегенеративни промени в ставите, но забавянето на хода на деструктивния процес и облекчаването на състоянието на пациента е напълно осъществима задача.

Основната цел на антиартрозната терапия е облекчаване на болката и възстановяване на подвижността на ставите.

Съвременна лекарствена терапия

При някои пациенти е трудно да се постави точна диагноза в ранните стадии на заболяването. На този етап болката не е изразена и не принуждава пациентите да търсят помощ от специалисти. Най-често те се лекуват независимо с народни средства. Някои пациенти се занимават с терапевтични упражнения за намаляване на болката и сковаността на ставите. За лечение на артроза се използват лекарства, предписани от лекар, при спазване на препоръчителната дозировка и продължителност на приема. Най-ефективни са следните групи лекарства:

 • нестероидни противовъзпалителни лекарства;
 • хондропротектори;
 • кортикостероидни лекарства;
 • ненаркотични аналгетици;
 • вазодилататори;
 • мускулни релаксанти.

Много лекарства за тази патология понякога се предписват за дълго време. В зависимост от тежестта на заболяването, лекарствата се приемат през устата, използват се външно, инжектират се интрамускулно или в кухината на раменната става.

Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)

НСПВС са противопоказани за продължителна употреба поради наличието на странични ефекти от храносмилателния тракт.

Лечението на заболяването с лекарства е възможно още в ранен стадий на развитие на патологичния процес. Курсът се определя въз основа на състоянието на пациента и тежестта на симптомите. Като самостоятелно лечение не се предписват мехлеми, включени в тази група. Те се използват в комбинация с подобни групи лекарства, използвани интрамускулно или перорално. Тяхната задача е да намалят възпалението и да облекчат състоянието на пациента.

Хондропротектори

Почти всички пациенти включват в схемата на лечение лекарства, насочени към подобряване на метаболитните процеси в хрущялната тъкан. Освен това повишават еластичността на хрущяла. Такива свойства имат хондропротекторите. Тези лекарствени вещества се различават в зависимост от основната активна съставка, на базата на която са направени:

 • Хиалуронова киселина;
 • хондроитин сулфат;
 • глюкозамин;
 • комбинирани фондове.

Глюкозаминът е вещество, което играе важна роля в образуването на здрава хрущялна тъкан. Задачата на хондроитин сулфата е да подхранва и осигурява омекотяване на рамото.

Препаратите за монотерапия са се доказали повече на пазара в сравнение с комбинация от вещества.

Полизахаридът, съдържащ се в междуклетъчното пространство, е хиалуроновата киселина. Освен това е в състояние да намали чувствителността на рецепторите, които реагират на болка. Най-голямо предимство имат комбинираните хондропротектори, които съдържат няколко активни съставки.

Най-ефективното използване на хондропротектори в началните стадии на заболяването. Задачата на лекарствата е синтезът на нови клетки от здрава хрущялна тъкан, които заместват увредената тъкан. При наличие на болка и подуване лекарствата от тази група ще бъдат по-малко ефективни. Следователно, първо ще е необходимо да се използват противовъзпалителни лекарства, за да се облекчи състоянието на пациента.

За постигане на максимален ефект се използват инжекционни препарати за вътреставно или интрамускулно приложение. Курсът на лечение с хондропротектори отнема до шест месеца, някои пациенти забелязват първите резултати след 3 месеца терапия. Важно е да се спазват някои правила при лечението на такива лекарства.

С началото на курса на терапия трябва да се изключат физически претоварвания, стресови ситуации. Пациентът ще получи най-голям ефект, ако започне да приема хондропротектори, подобри храненето и се занимава с физиотерапия. Много пациенти с артроза на раменната става се занимават с метода на д-р Бубновски, изпълняват специално разработен набор от упражнения, за да постигнат постепенно възстановяване на ставите или да спрат прогресията на заболяването.

Кортикостероидни средства

При силна болка, ако противовъзпалителните лекарства не дават положителен ефект, се предписват кортикостероиди. За облекчаване на състоянието на пациента се предписват мехлеми или инжекции.

Аналгетици

В началните етапи на заболяването се предписват аналгетици за намаляване на болката.

В сравнение с нестероидните противовъзпалителни средства, лекарствата от тази група имат по-малко отрицателен ефект върху лигавицата на храносмилателния тракт.

Имайки неизразен противовъзпалителен ефект, те ефективно се борят с болката.

Вазодилататори

Задължително средство при лечението на артроза са вазодилататорите. Те премахват съдовите спазми, нормализират кръвния поток в засегнатата област. Много пациенти се оплакват от появата на нощни болки, които ефективно се справят с лекарства от тази група.

Мускулни релаксанти

При засягане на артрозата на раменната става често срещано явление се считат мускулните спазми, които се облекчават от миорелаксанти. При предписването им се спазва принципът на комплексност, прилагат се заедно с болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства. Ако е необходимо, първоначално се предписва минималната доза с постепенно увеличаване.

Хирургично лечение

Основната цел на операцията е възстановяване на работоспособността на ставата и подобряване на качеството на живот на пациента. Ако консервативната терапия е неефективна, синдромът на постоянна болка продължава, ставата постепенно се деформира и обхватът на движение в нея е рязко ограничен, пациентът е показан за хирургическа намеса.

Решението за необходимостта от операция се взема от ортопеда или травматолога заедно с пациента. След това се определят размерите на ендопротезата и материала, от който ще бъде изработена. Днес имплантите се изработват от титан и високоякостни полимери, близки по тегло до естествената става. Издръжливостта и надеждността на ендопротезите е извън съмнение.

Период на възстановяване

Операцията за подмяна на засегнатата става най-често протича без усложнения. Първите 14 дни е необходима фиксация с поддържаща превръзка. Допуска се ранно пасивно изпълнение на комплекс от физически упражнения на специални уреди и устройства. Силовите натоварвания са разрешени след 45-60 дни.

Физиотерапия

Всеки комплекс от упражнения против артрит е полезен само по време на ремисия. Ако има повишаване на температурата, болезненост и други симптоми на обостряне на заболяването, зареждането е противопоказано.

Упражняващата терапия не трябва да причинява болка или дискомфорт. При най-малкото чувство на неудобство упражненията трябва да бъдат изоставени.

упражнения за артроза на раменната става

Зареждането трябва да се извършва ежедневно. След натоварването е полезно да направите самомасаж в областта на засегнатата става и близките мускули, като използвате лечебен крем, който лекуващият лекар ще ви помогне да изберете.

Физиотерапия

Физиотерапията ви позволява да подобрите ефекта на лекарствата, да намалите дозировката им и да сведете до минимум риска от усложнения. Видът на физиотерапията се определя от лекаря, като се ръководи от състоянието на пациента, изоставеността на процеса и възможните противопоказания поради съпътстващи заболявания.

Най-често при лечението се използват следните физиотерапевтични процедури:

 • магнитотерапия;
 • ултразвук с хидрокортизон;
 • електрофореза с противовъзпалителни и аналгетични вещества;
 • ултравиолетово облъчване
 • лечение с лазер и инфрачервени лъчи.

Физиотерапията се провежда на курсове от 10-15 сесии няколко пъти в годината.

Лечение с народни методи

Комбинирайки народни средства с лекарствена терапия, тренировъчна терапия, правилно хранене и физиотерапия, можете да постигнете дълга и стабилна ремисия.

Една от най-добрите рецепти е компрес с листа от бреза, които имат противовъзпалително и затоплящо действие. Младите листа са най-подходящи, тъй като по-близо до есента техните полезни свойства намаляват. Преди да направите компрес, е необходим лек масаж на засегнатия крайник. След това листата се налагат върху кожата, заздравяват се със стреч фолио и бинт. Компресът се оставя цяла нощ. Продължителността на лечението е 10 дни.

Солените бани имат лечебен ефект. Преди процедурата кристалите се разтварят предварително в гореща вода. След това полученият разтвор се излива във ваната. Процедурата ще изисква приблизително 3 кг сол. Освен това можете да добавите няколко капки от всяко етерично масло. Най-добре е да се къпете преди лягане, като продължителността на банята не трябва да надвишава 30 минути.

Горещ компрес от овесени ядки помага много. Те трябва да се излеят с вряла вода, да се настояват и да се използват по предназначение. Препоръчва се такива процедури да се извършват през нощта.

Не по-малко полезни билкови лапи. Натрошени растения с противовъзпалително действие (бял равнец, джинджифил, куркума, тинтява, аир) се запарват с вряла вода, престояват 10 минути под капак и се налагат на възпалено място. След процедурата засегнатото рамо трябва да се намаже с лечебен крем и да си легне.

Вътре се препоръчва да се вземе инфузия на царевични близалца. Една чаена лъжичка суровина или 1 филтърна торбичка се запарва с 200 ml вряща вода, настоява се под капака за 30 минути и се консумира 1 супена лъжица. лъжица половин час преди хранене.

Профилактика на остеоартрит на раменната става

Профилактиката на заболяването може да бъде първична и вторична. Първичната профилактика включва следните дейности:

 • редовни упражнения - джогинг или бързо ходене, упражнения за мускулите на раменния пояс;
 • студен и горещ душ;
 • елиминиране на прекомерни натоварвания и избягване на травматични ситуации.
 • своевременно лечение на заболявания, които могат да провокират артроза на рамото;

Вторичната профилактика е насочена към ранна диагностика и лечение на артрит.

Заключение

Възстановяването на ставните функции е дълъг и труден процес. Лечението на артрозата на рамото трябва да бъде насочено основно към премахване на симптомите на заболяването. Само комплексната терапия, съчетаваща медицински и народни методи, ще донесе облекчение и ще възстанови работоспособността.