Гимнастика за цервикална остеохондроза у дома

болка във врата с остеохондроза

Остеохондрозата на шийните прешлени е коварно заболяване. Възрастовият праг на заболеваемост пада всяка година, така че сега проблемът с лечението на цервикалната остеохондроза е толкова остър, колкото никога досега.

Хората, водещи заседнал и пасивен начин на живот, в крайна сметка осъзнават, че остеохондрозата тихо се е промъкнала към тях.

Причините за остеохондрозата са липсата на активност на мускулите на гърба и шията, поради което те отслабват. Гръбначните дискове, оставени без мускулна опора, са силно натоварени.

Постоянният заседнал начин на живот, неправилната поза водят до деформация на гръбначните дискове. Деформираните гръбначни дискове притискат нервните окончания. В резултат на това човек изпитва болка в гърба, шийния отдел на гръбначния стълб.

Как да се лекува цервикална остеохондроза и да се предотврати нейното проявление? Лекарите препоръчват специални упражнения, които укрепват мускулите и сухожилията на шийката на матката, гърба и раменния пояс. Това е най-безопасният начин за лечение на остеохондроза.

Ползи от упражненията

Както беше отбелязано по-горе, причините за остеохондрозата са заседнал начин на живот, отслабване на мускулния корсет и изкривяване на гръбначния стълб. В началните етапи на заболяването упражненията ще спрат по-нататъшното му развитие. Благодарение на редовната физическа активност се подобрява кръвообращението, тонизират се мускулите на гръбначния стълб и цервикалната област, намалява се натоварването на гръбначния стълб, увеличава се разстоянието между гръбначните дискове, намалява триенето между гръбначните дискове и съответно честотата на болката намалява.

упражнения за шията с остеохондроза пример 1упражнения за шията с остеохондроза пример 2

И ако заболяването се е развило до степен, в която се усеща честа силна болка, е необходима консултация със специалист. Той ще установи точна диагноза, степента на заболяването, ще предпише курс на лечение, масаж. След края на курса на лечение ще бъдат предписани терапевтични упражнения, които можете да правите сами у дома. Такова лечение на цервикална остеохондроза у дома бързо ще ви позволи да забравите за болестта.

Упражненията трябва да се подбират правилно и да се изпълняват дозирано. В противен случай съществува риск от влошаване на здравето.

Полезни съвети

Преди да започнете да тренирате, трябва да прочетете полезните съвети.

  1. Набор от упражнения трябва да се изпълнява редовно, независимо от местоположението: учене, работа, у дома и др. Първо, за да ускорите напредъка, трябва да правите упражненията всеки ден. И в бъдеще, когато състоянието се подобри, можете да практикувате 2-3 дни в седмицата, за да поддържате резултата;
  2. Ако почувствате болка или подуване, това е сигнал, че е време да се раздвижите малко. В този случай трябва да станете, да се разхождате, да се разтягате, да правите упражнения срещу остеохондроза. Можете да се разходите малко;
  3. Трябва постоянно да усложнявате урока. Можете да добавите други упражнения към комплекса или да увеличите броя на повторенията;
  4. Да спортувате редовно е, разбира се, добре, но не забравяйте за чувствата си. Ако по време на занятия почувствате силна болка в цервикалната област, трябва да спрете занятията;
  5. За да увеличите ефективността на лечението, можете да отидете на масаж и да вземете контрастен душ по-често. Тези процедури допринасят за допълнителна мускулна релаксация;
  6. Упражненията трябва да се изпълняват, като се поддържа права стойка и се обръща внимание на техниката на изпълнение. В началото ще бъде малко трудно, но благодарение на правилното изпълнение мускулите ще станат по-силни и ще бъде по-лесно да се практикува.

Набор от упражнения (загряване)

Преди да започнете да правите упражнения, не забравяйте да започнете със загрявка:

  1. Трябва да се изправите, да разтворите краката си на ширината на раменете, да поемете дълбоко въздух и да издишате няколко пъти. След това трябва да извършите чисти наклони надясно, наляво, напред, назад. Наклонът назад трябва да се извършва внимателно, без да причинява болка. Ако огъването назад причинява болка, тогава можете да откажете да ги изпълнявате.
  2. Следващото загряване е завъртане на главата надясно и наляво до краен предел. Въпреки своята простота, това упражнение може да създаде трудности за тези хора, чийто цервикален гръбначен стълб не позволява да завъртят главите си до края в една или друга посока. В такива случаи обръщането на главата не си струва да причинява болка. Упражнението трябва да се изпълнява гладко, без резки движения.
  3. Накрая се изправете, изпънете раменете си назад, съберете лопатките, изпънете гърдите си. След това намалете раменните стави, закръглете гърба. Упражнението трябва да се извършва бавно, плавно, при вдишване и издишване.

Видове упражнения

Тази гимнастика, състояща се от набор от упражнения, не е трудна. Можете да ги изпълнявате у дома, изправени или седнали. Най-важното е да държите гръбнака си изправен и да отпуснете раменете си. Но е за предпочитане да ги изпълнявате в изправено положение, тъй като в това положение гръбнакът е максимално изправен.

Гимнастика №1

Натиск върху ръцете с главата напред. Ръцете трябва да бъдат сключени в ключалката и поставени на челото. Ръцете, сключени в ключалката, притискат назад главата, а главата трябва да се съпротивлява и да натиска напред върху ръцете. Вратът трябва да се стегне. Трябва да останете в това положение за 15-20 секунди. След това поставете едната си ръка на тила и наклонете главата назад. В същото време работещите мускули на шията се разтягат. Това упражнение е полезно за укрепване на мускулите на шията, което ви позволява да отслабите цервикалната остеохондроза.

Гимнастика №2

Ръчен натиск върху тила. В това упражнение трябва да сключите ръцете си в ключалка и да ги поставите в тази форма на гърба на главата си. След това притиснете задната част на главата с ръце, а главата трябва да се съпротивлява на ръцете. Продължителност - 15 - 20 секунди. В този случай мускулите на шийните прешлени са напрегнати. Това упражнение може да се комбинира с първото за хармонична тренировка.

Гимнастика №3

Накланяне на главата настрани. В това упражнение поставете дясната (лявата) длан на ухото. Трябва да се опитате да достигнете дясното (ляво) рамо с главата си и да се съпротивлявате с работната си ръка. В това положение трябва да останете за 15-20 секунди. След това направете същото и от другата страна.

Гимнастика №4

Завъртане на главата настрани. В това упражнение трябва да обърнете главата си настрани. За да направите това, поставете дясната (лявата) длан върху дясната (лявата) буза. Завъртете главата си надясно (наляво) и работната ръка се съпротивлява. Във всяка позиция трябва да останете за 15-20 секунди.

Гимнастика №5

Разтягане на врата с ръце. Изпълнението на това упражнение може да бъде трудно в началото, но с времето можете да свикнете с него. Поставете палци на долната челюст и покрийте задната част на главата с останалите пръсти. В това положение издърпайте главата си нагоре, можете да извършвате люлеещи се движения. Тоест да се симулира опит за изваждане на тапата от бутилката. Не можете да обърнете главата си, тя трябва да гледа право напред. Продължителността на упражнението е 15-20 секунди. Упражнението трябва да се повтори няколко пъти.

Гимнастика №6

Застанете изправени и разтворете ръцете си отстрани. Ръцете трябва да са отпуснати. Направете завъртания на дясната и лявата става на раменете на свой ред, след това едновременно. Тялото трябва да е наклонено напред. Необходимо е упражнението да се изпълнява за всяко рамо за 1 минута. Това упражнение се препоръчва за тези, които чувстват напрежение в областта на раменете.

Гимнастика №7

Въртене на главата. В това упражнение трябва да обърнете главата си към дясното (ляво) рамо и да стегнете врата си. Извършете въртене на главата на двете страни. В края на повторението главата трябва да се обърне към другото рамо. Опитайте се да дръпнете лопатките назад. Изпълнявайте упражнението внимателно, движението на главата трябва да се контролира по време на цялото упражнение. В случай на дискомфорт можете просто да обърнете главата си настрани. Упражнението трябва да се повтори 10-12 пъти.

Това е целият комплекс от упражнения, насочени към предотвратяване на остеохондроза на цервикалния гръбнак. Не е необходимо да изпълнявате всички упражнения, можете да изберете само тези, които не носят дискомфорт и болка. Офис служителите се съветват да седят изправени по време на работа. Освен това можете да изпълнявате висене на хоризонталната лента сутрин. Това ще разтегне гръбначния стълб, ще даде на тялото жизненост. Плуването, фигурното пързаляне, танците, аеробиката също помагат за предотвратяване на остеохондроза и ускоряват процеса на лечение. Ако класовете са редовни и самият човек става по-мобилен, тогава можете да се отървете от болката в мускулите и костите на цервикалната област.