Остеохондроза на гръбначния стълб и нейните причини

Заболяване, което преминава в хронична форма и уврежда гръбначния дискове и хрущяли, се нарича остеохондроза на гръбначния стълб. Започва да се развива обикновено след 25-30 години, хронично продължение възниква вече е по-близо на 40 години. Болки в кръста е една от най-честите причини за болки в гърба.

Остеохондроза на гръбначния стълб

Какво е остеохондроза

Под това понятие се има предвид заболяване, поразително тъкани на гръбначния стълб. С течение на времето, гръбначния стълб се компресира и раздавливает дискове. Тези дискове са необходими за укрепване и подвижността на прешлените. Размери на междупрешленните дискове се променят, те получават недостатъчно хранене и престанат да изпълняват функциите си. При напреднал етап на остеохондроза на гърба могат да възникнат херния или изкривяване на гръбначния стълб. Често тази болест се превръща в причина за инвалидност.

Причини

Истинските причини за появата на такова заболяване, като остеохондроза на гръбначния стълб, все още са неизвестни на лекарите, но има някои фактори за развитие на болестта, например:

 • Вродени и придобити билки гръбначния стълб поради честите падания, удари.
 • Лоша генетика и заболявания на гръбначния стълб в семейството.
 • Напреднала възраст, наднормено тегло.
 • Плоски стъпала, нарушение на стойката на тялото и други заболявания на мускулната система.
 • Нарушение на обмяната на веществата.
 • Заседнал начин на живот и атрофированные мускулите.
 • Резки движения или прекалено силно натоварване на мускулите и костите, несиметрично движение по време на обучение или на работа.
 • Небалансирано хранене, тютюнопушене, употреба на наркотици и алкохол.
 • Неблагоприятни условия на околната среда — прекалено високата влажност, ниската температура и лоша околна среда.
 • Носенето на неправилна обувки и високи токчета.

Това са само основните фактори, които влияят върху развитието и продължение на заболяването. Заболяване възниква при хора, занимаващи се с тежък физически труд. Например, щангистите, хамали, гимнастички или строители. Постоянен стрес, недостатъчно физическо натоварване и диети също може да стане причина за развитие на тези болести, като остеохондроза на гръбначния стълб.

Остеохондроза на гръбначния стълб при възрастни и неговата класификация

Развитието на болестта може да започне още в тийнейджърските си години, когато гръбначния стълб просто не разполагат с време, за да растат. Но с течение на времето този проблем изчезва. Децата много се движат, физически натоварвания, а също така и балансирана храна с високо съдържание на витамини помагат да забрави за остеохондроза.

Но с възрастни хора е различно. Остеохондроза на гръбначния стълб при възрастни е свързано с възрастови изменения, а именно — неправилно хранене и кръвообращението на хрущялната и костната тъкан. Гръбначния дискове възрастен човек са различни своя структура, при тях няма собствени кръвоносни съдове, така че те получават храна и кислород от други тъкани. Осигуряване на храна на хрущялната тъкан — основна задача в борбата с остеохондрозом. Това може да стане само изпълнение на упражнения, които са подходящи точно за групи мускули на гърба. Също така ще помогне за физиотерапия, масажи и правилно хранене.

Според учени от САЩ честотата се увеличава с всяка изминала година.

Остеохондроза на гръбначния стълб при възрастни в Съединените Щати открива повече от 30% от населението и тази цифра расте с всяка изминала година. Той се появява по-често при мъжете, които предпочитат заседнал начин на живот или се занимават с тежък физически труд. В Русия цифрите са още по-тъжна. Повече от 50% от възрастното население губят работоспособността това се дължи на проблеми с нервната система и опорно-двигателния апарат.

Болки в гърба, шията и главата намаляване на желанието за живот. Човек става пасивен и раздразнителни. Често се случват депресия на фона на влошаване на здравето. Обикновено болки в гърба има редица съпътстващи заболявания като хронично емоционално пренапрежение, мигрена, болест и сърдечна система.

Гръбначен болки в кръста: симптоми и диагноза

Симптоматика тази болест изразен, да го бъркайте с нищо трудно.

Да на по-ранен етап да се определи болки в кръста трябва да запомните само няколко са основните признаци и да се потърси квалифицирана помощ.

Остеохондроза на гръбначния стълб при възрастни

Общо има 4 вида заболяване на: маточната шийка, лумбалните, гръдни и разход, т.е. едновременно в няколко места на гръбначния стълб.

Симптоми в зависимост от вида леко се различават:

 • За кръста на остеохондроза се характеризират непрекращающаяся болка в гърба, която понякога минава, но често отстъпва на остри пристъпи.
 • Болка в гърба може да се увеличи при физически упражнения или резки движения.
 • Най-често болката се променя на стреляющую. Може да се даде на органите на таза, сакрума и дори в краката.
 • Чувствителност на краката частично нарушен, а при по-напреднал форма и не изчезва.
 • Човек е трудно да се наведе и да правят обрати на тялото, болният се опитва да поддържа една и съща поза, за да не се избави себе си дискомфорт.

Симптоматика на остеохондроза на шийния малко по-различно:

 • Присъстват често главоболие, които не минават дори и след прилагане на болкоуспокояващи, се засилват при завъртане на главата и пистите.
 • Болните могат да чувстват силно виене на свят при движение на главата.
 • От болка в шийния отдел на раздаването на гърба, ръцете, гръдния кош.
 • Често възниква влошаване на зрението и слуха, пред очите ми се появяват тъмни петна, трудно се фокусирам върху някой обект.
 • Може да се усети изтръпване на езика, а също и очевидната промяна на глас.

Гръдната остеохондроза често могат да бъдат объркани с шейным изглед, но има няколко отличителни неща:

 • Пациентът може да изпитва болка в гърдите, плешките и ръцете.
 • При переохлаждении настъпва значително влошаване, болковият синдром също се засилва през нощта или при физически натоварвания.
 • Често човек трудно да се правят дълбоки вдишвания и выдохи, гръден кош, сякаш е стегната.
 • На кожата се появи изтръпване или усещане за парене, бързо замръзват краката и ръцете.
 • Болката се засилва при бързо ходене или тичане.

Диагностика

За това, за да се постави диагноза, лекарят движи се наоколо пациента в различни позиции — изправено, легнало положение, седейки, в движение и покой. Така че, когато консултации важно е честно да разкажа за всичките си оплаквания, дори и ако болката леко се засилва при кашлица или чиханье. Това също може да повлияе върху по-нататъшния диагноза. За потвърждаване или обратното опровержение на наличието на болести, предписват редица допълнителни хардуерни изследвания. Едни от най-популярните видове — това е ядрено-магнитен резонанс, радиография и компютърна томография.

Гръбначен болки в кръста, симптоми, които често помагат да се изведат още няколко заболявания, като кифоз, гръбначния херния и протрузия на дискове, трябва да се определя от лекар.

Не си струва да се отдадете на самолечение и отлагат посещението на лекар в дълга кутия. От това зависи не само от наличието на болки в гърба, но и полноценность живот.

Остеохондроза на гръбначния стълб: лечението е медикаментозно и оперативно

Терапия на това опасно заболяване е разделена на 2 вида — консервативно и оперативна намеса. Изберете правилното лечение може само специалист, често на пациента е необходима консултация наведнъж няколко лекари — невролог, хирург и травматолога.

По-протичащи форми на заболяването може да бъде премахнат само с помощта на операцията. Нататък се изисква от консервативно лечение, който помага на организма да се възстанови. Следоперативния период включва масажи, физиотерапия и диета.

Медикаментозно Лечение

Често лекарят предписва при откриване на такива заболявания като остеохондроза на гръбначния стълб, лечението с медикаменти. Я се комбинира заедно с определена диета, която включва в хранителния режим, повече минерални вещества и витамини. Голямо пиене на витамини, необходими при вземането на лекарства, така че те не са оказали негативно влияние върху костите, сърдечно-съдовата система и СЧ.

Лечение на остеохондроза на гръбначния стълб с помощта на лекарствата може да включва в себе си няколко вида:

 • Прилагане на аналгетици и противовъзпалителни средства.
 • Спазмолитичен комплекс.
 • Антиоксиданти.
 • Микроциркуляция кръв.
 • Лекарства за възстановяване на хрущялната тъкан.

Но не трябва да разчитат само на лекарства. Често такива "пасивни" лечението не дава желания резултат, а понякога и изобщо се оказва безполезен метод. Важно е не просто да чакате подобрение, а се отдаде на тяхното здраве и физическа форма. Дори при работеща форма на пациентите се разрешава редица физически упражнения за повишаване на тонуса на мускулите и подобряване на кръвообращението.

Консервативното лечение трябва винаги да се състои от няколко методики, като например:

Гръбначен болки в кръста
 • Лечебна гимнастика.
 • Хиропрактика терапия и масажи.
 • Физиотерапия медицински апарати.
 • Балансирана диета и работа с психическото състояние в случай на стрес.

В много случаи пациентите помага ФИЗКУЛТУРА, масажи и манипулативни терапия. Повечето лекари се опитват да се направи в лечението без медикаменти, тъй като всички лекарства, не само лекуват, но и нанасят определен навредят на тялото.

Масаж и манипулативни терапия

Често пациентите се изпращат на лечение мануальным терапевти. Но това е само профилактика на заболявания или е чудесен начин за облекчаване на остри пристъпи на болка. Процедурата трябва да се извършва само от опитни специалисти. Често болните предлагат се подложи на масаж или дори акупунктура. Към избора на масажист трябва да се отнасяме с особено внимание, тъй като всяко погрешно движение може да доведе до болка и дори травми на гръбначния стълб.

Акупунктурата помага да доведе в нормата на хормоналния фон, облекчаване на силна болка и спазми, да си възвърне тонуса на мускулите.

Фитнес

Увеличаване на ефективността на масажа и лекарствата е възможно с помощта на упражнения. Но трябва да запомните, че трябва да ги изпълнява редовно и без фанатизъм. Също така е невъзможно да спортува по време на пристъп на болестта. Първо трябва да махнете влошаване. Специален комплекс от упражнения трябва да вземете лекар, той зависи от стадия на заболяването. Но най-често това са прости гимнастически движения, без резки движения.

УПРАЖНЕНИЯ помага за облекчаване на болковият синдром, укрепване на мускулния рамка и за премахване на спазми. Техника на масаж и по физическо възпитание често се дава възможност да засенчвам прилагането на лекарствени средства.

Физиотерапия

Тази процедура е важна част от лечението. Пациента в период на постоперативна рехабилитация или като добавка към основното лечение може да назначи следните видове терапии:

 • Ударната вълна метод.
 • Магнитна терапия.
 • Лазерно лечение.
 • Балнеолечение.
 • Детензор или вытяжение на гръбначния стълб.
 • Вибромассажеры.

Всеки метод наистина има положителен ефект върху тялото, но се проведат тези процедури трябва по предназначение и под грижите на д-р.

Лечение на остеохондроза на гръбначния стълб

Лечение на народни средства за защита

Свали ноющую болка или спазми могат и народни методи. Например, растирки от различни билки и корени, овче вълна или пчелна отрова.

Много народни средства за защита може да се използва както вътре, така и външно — растирки, компреси и вани. Но трябва да знаете, това не предизвиква ли у вас алергия някои компоненти. Специално внимание трябва да се обърне растиркам и мазям на базата на отровни растения. Освен това, някои от растенията са в състояние да намали ефекта от лекарствата. Важно е да се консултирате със специалист, преди да совмещением с основното лечение.

Много растирки и апликации дават загряващ ефект, което осигурява притока на кръв към повредени дискове.

Овче или кучешка козина, се отстранява болката, както и спазми и подуване. Добре се загрява възпалено място. Също така, за да се затопли остеохондроза ще апликация от керосин и сапун. За това трябва да се овлажнява естествена тъкан в керосин, изцедете я и намылить си. Тъканта трябва да се прикрепя към кожата и увийте топъл шал. Оставете за 1-2 часа, превръзката трябва да се свали при всеки дискомфорте.

Диета

Сол — ето от какво да се откаже, на първо място с наличието на остеохондроза. Но е важно постепенно да се намали количеството на този продукт. Също така да се изключи от менюто си трябва кафе, газировку и твърде сладки храни. При наднорменото тегло се препоръчва да се махне хлебни изделия, а обикновен хляб замени на кифла с трици или сухи бисквити.

Основна част от храненето трябва да се състои от животински протеини — месо, птици, риба, молок и яйца. За плодовете и зеленчуците забравяме не си струва. Множество витамини, съдържащи се в зеле, пипер, моркови, целина и магданоз! Покупната майонеза и олио по-добре да се замени с зехтин с няколко супени лъжици сок от лимон.

За възстановяване на хрущялната тъкан е важно да се консумират витамини A, C, D, B, калций, магнезий и манган. Всичко това се съдържа в големи количества налични продукти — ядки, сирене, зелена салата, морски риби и маслото. На пациента трябва да се осигури голям прием на калций заедно с магнезий, иначе калцият не усвоится и да се разтопява от костите, което има отрицателно въздействие върху динамиката на лечение.

Усложнения

Ако не се лекува всяка болест, тогава това ще предизвика усложнения. Болки в кръста развива ишиас, херния, високо кръвно налягане и межреберную невралгии.

По-тежки последици — това е инсулт и инфаркт, а също така възпаление на седалищния нерв. Едно от най-опасните усложнения — това е свиване на гръбначни артерии. Именно те дават в мозъка кислородът, без това да е висок риска от проблеми със сърдечно-съдовата система, нарушения на слуха и зрението.

Профилактика

За да се избегне този заболяване са необходими редовни спортни занимания — йога, плуване, бягане.

Погрижете се за правилно стойката, както и за стола с твърда облегалка, която ще поддържа гърба точно. Отлична профилактика ще бъде специален масажен матрак.

Опитайте се да не носят тежестта в едната ръка и не се прави несиметрично упражнения при тренировки.

Избирайте обувки с подходяща nuts и ударопоглъщащ подметки.

Храненето е важен елемент в борбата с остеохондрозом, така че да се придържат към правилното хранене е едно от най-важните правила.