Остеохондроза на гръдния кош: симптоми и лечение

симптоми на гръдна остеохондроза

Остеохондроза на гръдния кош- Това е дегенеративно-дистрофичен процес в гръдния отдел на гръбначния стълб, в резултат на който настъпват патологични промени в костната и хрущялната тъкан на гръбначния стълб, разрушават се междупрешленните дискове, ставите и връзките на гръбначния стълб.

Проявите на остеохондроза в гръдния отдел на гръбначния стълб обикновено не са толкова остри, колкото при цервикалната или лумбалната остеохондроза. Факт е, че гръдният отдел на гръбначния стълб е по-малко подвижен, а ставите на прешлените, ребрата и гръдната кост образуват доста здрава структура, която е по-малко податлива на наранявания в резултат на външни влияния. Следователно клиничните прояви на това заболяване са много по-малко склонни да доведат пациента до лекар и в резултат на това изглежда, че този вид остеохондроза е по-рядко срещан. Но не е. Почти всеки, който е принуден поради естеството на работата си да седи непрекъснато на бюро или да кара кола в продължение на години, има промени в гръбначния стълб. А при наличието на рискови фактори (лоша стойка, сколиоза, наранявания, слаби мускули на гърба), гръдната остеохондроза е практически неизбежна.

Причини за остеохондроза на гръдния кош

Причините за болкови синдроми при остеохондроза на гръдния кош, както и при други видове остеохондроза, са патологични промени в междупрешленните дискове (изтъняване на диска поради дегенерация на пулпозното ядро, издатина; междупрешленна херния) и ставите на гръбначен стълб (разрушаване на хрущялни повърхности, образуване на остеофити).

В резултат на тези промени, компресия на кореновите структури на гръбначните нерви (радикулопатия), компресия на гръбначния мозък (компресионна миелопатия на гръдния кош), увреждане на гръбначния мозък поради нарушено кръвоснабдяване поради притискане, стесняване на захранващите артерии и вени (компресионно-съдова миелоисхемия).

Симптоми на остеохондроза на гръдния кош

Основните симптоми на остеохондроза на гръдния кош са следните:

 • болезненост в гърдите, утежнена от продължителен престой в едно положение и по време на физическо натоварване;
 • тъпа болка в интерскапуларното пространство;
 • болка при повдигане на дясната или лявата ръка;
 • болезненост при наклонени движения на тялото, при ротационни движения на горната част на тялото;
 • повишена болка при дълбоко вдишване и издишване;
 • болка в междуребрените пространства, която се появява по време на ходене;
 • усещане за притискане на гърдите или гърба (като с обръч);

Признаци на гръдна остеохондроза също могат да бъдат:

 • усещане за пълзене по цялото тяло, изтръпване на определени участъци от кожата;
 • сърбеж, парене и студенина на долните крайници;
 • повишена чупливост на ноктите и лющене на кожата (признак на съдови нарушения);
 • безпричинни нарушения на храносмилателния тракт: запек, диария, метеоризъм, гадене.

Симптомите на остеохондрозата на гръдния кош често са много подобни на симптомите на други заболявания - по-специално ангина пекторис, инфаркт на миокарда, стомашни заболявания, пневмония. Ето защо е много важно да се извърши диференциална диагностика с помощта на допълнителни инструментални и лабораторни методи на изследване.

Дорзаго и дорсалгия като прояви на остеохондроза на гръдния кош

Симптомите на остеохондрозата на гръдния кош зависят от степента на промените и тяхната локализация в гръбначния стълб. Гръдната остеохондроза се характеризира с два вертебрални синдрома - дорзаго и дорсалгия.

Дорсагое внезапна остра болка в гръдния кош. Обикновено се наблюдава при хора, чиято работа е свързана с продължително седене в едно положение, намиране в неудобно положение, извършване на монотонна монотонна работа. Пристъпът на дорзаго ("гръдно лумбаго") е остър пристъп на "кинжална" болка между лопатките. По време на атака мускулите са толкова напрегнати, че дори може да бъде трудно да се диша. В този случай болката в гръдния кош може да се разпространи като междуребрена невралгия (по протежение на ребрата) към гръдната кост, понякога към лопатката. Тези симптоми са подобни на тези при инфаркт на миокарда. Но за разлика от инфаркта на миокарда при dorsago, електрокардиограмата на пациента е в рамките на възрастовата норма и приемането на нитроглицерин или други подобни лекарства не води до подобрение на състоянието. В допълнение, болката се засилва при ротационни движения на горната част на тялото, а палпацията (палпацията) на гръдния кош при пациенти с остеохондроза може да причини болка в мястото на излизане на гръбначния нерв (нервно коренче).

Дорсалгиязапочва постепенно, неусетно и продължава до две-три седмици. Характерни са неясно изразена болка в засегнатия гръбначен стълб и различни дискомфорти. Болката се усилва при дълбоко дишане и накланяне напред или настрани. Определя се мускулно напрежение и ограничаване на обхвата на движение в цервико-торакалната (горна дорсалгия) или лумбално-гръдна област (долна дорсалгия). Мускулният спазъм също е силно изразен, така че пациентите също имат чувство за липса на въздух. Неприятните усещания се засилват при накланяне на торса настрани и напред, което ограничава всяко движение в съседните отдели на гръбначния стълб. Болката обикновено се влошава през нощта, след събуждане болката изчезва от само себе си с кратка разходка. Болката се усилва при дълбоко дишане, продължително принудително положение на тялото.

Разпределете: горна дорсалгия, придружена от болка в цервико-торакалната област и долна дорсалгия, при която има болки в тораколумбалната област. Дорсалгията може да продължи до 3 седмици.

Този вид дорсалгия трябва да се разграничи от пневмония, която също има подобни симптоми, но те се допълват от белодробни симптоми: кашлица, задух, треска.

Други характеристики на симптомите на остеохондроза на гръдния кош

При остеохондроза на гръдната област често се наблюдава гастрологичен синдром, който често се определя като заболяване на стомашно-чревния тракт. Основното оплакване на пациентите, които често се обръщат към гастроентеролог, е болка в епигастричния регион, която като правило се увеличава следобед след физическа работа и намалява (или напълно изчезва) след добра нощна почивка. Неговата поява и засилване практически не са свързани със сезонността (както е известно, при истински пациенти с гастрит, пептична язва, рядко есента и пролетта преминават без сериозни обостряния), качеството на храната и диетата. Тези характеристики на проявата на синдрома помагат да се установи правилната диагноза.

При остеохондроза страдат междупрешленните дискове на нивото на 7-11 прешлени, болката - силна, пароксизмална или тъпа, болезнена - се разпространява в десния хипохондриум. По време на атака пациентите често идват в болницата с различни диагнози: остър калкулозен холецистит, бъбречен пролапс, панкреатит, колит, уролитиаза. И само в резултат на подробен медицински преглед е възможно да се постави правилната диагноза -остеохондроза на гръдния кош.

Съдови нарушения, причинени от остеохондроза, могат да се подозират, ако без видима причина кожата се лющи, ноктите стават много чупливи и краката често се чувстват студени.

Често остеохондрозата на гръдния кош се усложнява от интеркостална невралгия. Болката по протежение на ребрата се простира до гръдната кост. Всяко движение увеличава дискомфорта, включително кашлица, кихане, дори вдишване. Понякога може да се усети болка и в предната коремна стена. Пристъп на интеркостална невралгия, причинен от гръдна остеохондроза, може да продължи от няколко часа до няколко седмици. Може да изчезне без лечение, но по-късно има дългосрочни рецидиви. Провокиращите фактори за такава атака на междуребрена невралгия могат да бъдат вдигане на тежести, продължителна неудобна поза, хипотермия, настинки и стрес.

Какво представлява гръдната остеохондроза? Какви са неговите симптоми и как да се лекува?

За причините и симптомитеостеохондроза на гръдната областгръбначния стълб и новите методи на лечение разказа професионален лекар и професор.

Лечение на остеохондроза на гръдния кош

Медицинско лечение на остеохондроза

При остеохондроза на гръдния кош се провежда обичайното симптоматично лечение за облекчаване на болката: НСПВС, аналгетици, както и анестетични мехлеми и гелове. Ако е необходимо, се предписват мускулни релаксанти, антидепресанти.

На всеки етап от остеохондрозата лечението включва назначаването на хондропротектори (лекарства, които възстановяват хрущялната тъкан), витамини и минерали (за увеличаване на здравината на връзките и възстановяване на структурата на костната тъкан).

Лекарствената терапия трябва да се комбинира с други лечения:

 • гимнастика за гръдна остеохондроза (извършва се ежедневно няколко пъти на ден);
 • физиотерапия;
 • масаж;
 • тренировъчна терапия;
 • акупресура (тактилно въздействие върху акупунктурните точки, което има вълнуващ и успокояващ ефект върху тялото)
 • акупунктура (или акупунктура) - въвеждането на специални игли за терапевтични цели в биологично активни точки.

Акупресурата и акупунктурата водят до намаляване на болката, нормализират кръвното налягане, стимулират имунната система.

Упражняващата терапия при остеохондроза на гръдния кош е насочена към укрепване на мускулите на гърба, мускулите на раменния пояс и дихателните мускули, възстановяване на физиологичните извивки на гръбначния стълб и формиране на правилна поза.

Масажът помага за облекчаване на мускулния хипертонус, болка, подобрява кръвоснабдяването на паравертебралните тъкани и храненето на хрущяла. Масажът в комбинация с тренировъчна терапия при гръдна остеохондроза дава максимален положителен ефект.

Много добри резултати при лечението на остеохондроза на гръдния кош показва терапевтичен пластир.

Лечение на остеохондроза на гръдния кош с пластир

лечение на остеохондроза с гипс

Лекарства, предписани за лечение на остеохондроза на гръбначния стълб, като НСПВС, мускулни релаксанти и др. , При продължителна употреба могат да навредят на тялото. И при наличието на определени заболявания на стомашно-чревния тракт, много от тези лекарства като цяло са противопоказани.

За да се сведат до минимум страничните ефекти на лекарствата и да се повиши ефективността на лечението на остеохондроза, помага лекарство от ново поколение - терапевтичен аналгетичен противовъзпалителен пластир.

Медицинският пластир е показал висока ефективност при лечението на различни заболявания на гръбначния стълб, включително лечение на остеохондроза на гръдния кош. Позволява ви да облекчите болката и възпалението, да подобрите кръвообращението в засегнатата област и да намалите дозата на болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства.

За облекчаване на остри симптоми при лечение на гръдна остеохондроза на гръбначния стълб се използва медицински пластир от 3 до 5 дни. Продължителност на курса на лечение - от 9 дни. Обикновено се препоръчва използването на медицинския пластир сутрин за 12 часа, но е възможно да се постави през нощта.

Висока ефективност, уникален състав, дългосрочен (до 12 часа! ) Терапевтичен ефект, лекота на използване и достъпна цена правят пластира избор при лечението на остеохондроза на гръдния кош.