Артроза на тазобедрената става

Коксартроза(артроза на тазобедрената става) е вид деформираща артроза на ставите, която е хронично невъзпалително заболяване, което засяга тазобедрените стави (едната или и двете едновременно). Това заболяване има дегенеративно-дистрофичен характер. Това означава, че хрущялът, който образува тазобедрената става, претърпява дегенеративни промени, като същевременно променя и повърхностите на костите. По-нататък се образуват костни израстъци (остеофити), ставата се деформира, обемът на движение в засегнатата става намалява и те стават изключително болезнени и неудобни.

Тазобедрената става е една от най-големите стави в нашето тяло. Благодарение на него в човешкото тяло се изпълнява много важна двигателна функция, а също така той е отговорен за това, че тялото ни може да се движи. Ако тазобедрената става се разболее, това засяга цялото тяло като цяло и не позволява на човек да живее спокойно, да ходи, да не говорим за спорт. Много често виждаме възрастни хора, които са принудени да разчитат на бастун поради заболяване на тазобедрената става.

артроза на тазобедрената става

Въпреки факта, че тазобедрената става е изключително масивна и здрава, в същото време тя е доста уязвима, особено с течение на времето. Болезнеността на тазобедрените стави значително намалява качеството на човешкия живот.

Коксартроза (артроза на тазобедрената става)твърдо се нарежда на второ място сред артрозите на ставите по отношение на честотата на диагностицираните случаи след гонартроза (артроза на колянната става).

Класификация на коксартроза (артроза на тазобедрената става)

Случва секоксартрозакакто първични, така и вторични.

 • Причината за първичната коксартроза е основно неизбежното износване на тазобедрените стави в хода на живота и обикновено засяга хора след 40 години.
 • Причините за вторична коксартроза обикновено са следните заболявания: вродена луксация на бедрената кост, некротични образувания на тазобедрената кост в областта на главата, болест на Петер, травматизация на ранна тазобедрена става, възпалителни заболявания на тазобедрената става. При коетоартроза на тазобедрената ставаможе да засегне или една става поотделно, или и двете.

Има няколко вида коксартроза:

 • Диспластичен (е вродена патология и се характеризира с недоразвитие на ставата).
 • Инволютивна (типична за хора от по-възрастната възрастова категория и е свързана с промени, свързани с възрастта).
 • Постинфекциозен (предшестван е от гноен или гноен-алергичен, ревматоиден артрит).
 • Заболяване, дължащо се на болест на Peters (развитие на остеохондропатия в главата на бедрената кост).
 • Коксартрозапоради травма (счупвания на шийката и главата на костта (бедрената)).
 • Коксартроза поради метаболитни нарушения (метаболизъм).
 • Дисхормонални (продължителен прием на глюкокортикостероиди, антидепресанти).
 • Идиопатична (чиято причина не може да бъде установена).

Симптоми на коксартроза (артроза на тазобедрената става)

За да се опишат правилно симптомите на коксартроза, трябва едновременно да се вземат предвид етапите на заболяването, тъй като симптоматиката зависи от стадия на заболяването.

Етапи на коксартроза (артроза на тазобедрената става)

Общо има три етапа на коксартроза (артроза на тазобедрената става):

 • 1 етап на коксартроза. Това е началният стадий на заболяването, при който симптомите са все още леки. Ставата на този етап не боли много и болката се появява само след физическо натоварване, като вдигане на тежки предмети или джогинг, туризъм на дълги разстояния. След като човек си почине, болката изчезва. Пациентът също може да развие куцота, ако например измине повече от два километра пеша. Увеличава болезнеността при изкачване по стълби. Моторният обем на ставата леко намалява или се запазва. Рентгеновото изследване може да покаже само малки промени в костните структури.
 • 2-ри етап на коксартроза. Този етап се развива при липса на лечение на първия етап. Към горните симптоми се добавя специфична пукнатина (хрущене) в ставата. Болезнеността става по-интензивна и започва да се излъчва към областта на слабините и може да се разпространи и към бедрото и коляното. На този етап не само силните, но и всякакви движения могат да причинят симптоми на болка, дори леко натоварване на тазобедрената става. Дори ставането от леглото или въртенето на торса може да причини болка. Има напрежение в периартикуларните мускули, което не изчезва дори през нощта, така че пациентите често се оплакват, че бедрото боли през нощта. Човек може да започне да накуцва дори след незначителни разходки (до 500 метра). На този етап заболяването вече принуждава човек да разчита на бастун при ходене. Ограничаването на движенията в ставата става по-изразено. Въз основа на резултатите от рентгеновата диагностика се определят възникващите остеофити.
 • 3-ти етап на коксартроза. Последният стадий на заболяването. На този етап болката става постоянна и измъчва пациента. Всяко движение, дори и най-слабото, няколко пъти увеличава симптомите на болката. На този етап тазобедрената става е напълно обездвижена. Мускулната маса в бедрата и задните части е намалена поради мускулна дистрофия, която е много забележима. Характерна е невъзможността за директно изправяне на пациента, докато тялото ще бъде изкривено. Всяка артроза води до образуване на контрактура (позиция на флексия), в този случай контрактурата се образува и поради факта, че мускулните влакна са в постоянно напрежение, докато кракът от страната на лезията става по-къс. В резултат на факта, че тазобедрената става е обездвижена, целият крак престава да изпълнява двигателната си функция, което има много негативен ефект и води до тяхната остеохондрозна лезия. В допълнение, гръбначният стълб също страда, има усещане за дискомфорт и болка в сакралната област.

Причини за коксартроза (артроза на тазобедрената става)

Основните причини за коксартроза:

 • Свързани с възрастта промени в ставата. Характерно за възрастни хора. Тазобедрената става се износва с течение на времето, престава да изпълнява функциите си с течение на времето, "изсъхва", което води до намаляване на нейната амортисьорна функция и триене на костите, които образуват ставата една срещу друга.
 • Травма на тазобедрената става. Най-често срещаното нараняване сред хората от тази възрастова група е фрактура на шийката на бедрената кост, която заплашва с увреждане при липса на подходящо лечение. Ставата може да бъде наранена на всяка възраст, но по-възрастните хора страдат по-често.
 • Нарушен метаболизъм. Това е характерно за хора с анамнеза за метаболитни нарушения и заболявания, свързани с нарушен метаболизъм.
 • Нарушаване на хормоналния статус. Той е по-характерен за жените, особено тези, които дълго време приемат антидепресанти и глюкокортикостероиди.
 • Наследствени аномалии в развитието на опорно-двигателния апарат, както и вродени аномалии. За съжаление, в момента доста голям брой деца се раждат с вродени патологии на опорно-двигателния апарат и нервната система. Що се отнася до аномалиите в развитието на тазобедрената става, това може да включва нейната дисплазия, при която няколко структури на ставата не се развиват.
 • Системен артрит. Увреждането на няколко стави може да доведе и до увреждане на тазобедрената става. В този случай един от основните рискови фактори ще бъде наличието на възпалителен процес.
 • Ревматични състояния и хроничен артрит. Всичко това може да доведе и до появата на болка в тазобедрената става. Такива заболявания, които причиняват болка в изследваната става, включват: ревматизъм; ревматоиден артрит; спондилоартропатия; ювенилен ревматоиден артрит.
 • Поражението на остеохондроза. Остеохондрозата на гръбначния стълб е доста често срещано и сериозно заболяване, което освен гръбначния стълб може да „извади от строя" и други структури на нашето тяло, по-специално тазобедрената става.
 • Мускули и връзки на ставата. Увреждането на тези структури може да бъде и резултат от дегенеративни и дистрофични процеси в тазобедрената става.
 • Инфекциозни лезии както на самата става, така и на бедрената кост. Такива лезии са много сериозни, защото водят до сериозни последствия и понякога са трудни за лечение. Може да възникне остеомиелит, който просто "изяжда" или "разтваря" костната тъкан. Могат да се появят и туберкулозни лезии, като по-често такава локализация се среща при деца в предпубертетен период. Абсцедиране в областта на таза, което по-често е резултат от нелекуван или лошо лекуван инфекциозен процес, например при апендицит, възпалителни процеси, особено когато става дума за гениталиите на жените (болест на яйчниците), развитие на абсцес в областта на ишиоректалното задълбочаване, което води до нарушена походка (поява на куцота). В повечето случаи болезнеността и накуцването са резултат от компресия или увреждане на близките нерви (седалищен или обтураторен).
 • Неоплазми от злокачествен характер. Доста рядко злокачествените новообразувания засягат тазобедрената става и костите около нея, тъй като по-често причината за заболяването са метастази от други злокачествени области, например при рак на гърдата или белия дроб.
 • Стесняване на лумена на аортата и илиачните артерии (тяхната стеноза и оклузия). В същото време ставата получава все по-малко хранителни вещества, необходими за нормалното функциониране, което води до нейната дегенерация.

Рискова група за коксартроза (артроза на тазобедрената става)

Основната рискова група може да включва следните категории хора и вредни фактори:

 • По-стари хора. Това заболяване е типично за по-възрастните хора, възрастните хора, тъй като протичат процеси на дегенерация, които се случват точно в този възрастов период.
 • Женски пол. Според статистиката жените са по-податливи на проблеми с тазобедрените стави.
 • Хора с наднормено тегло или затлъстяване.
 • Предишна травма на едната или двете тазобедрени стави.
 • Наследствена предразположеност към този вид заболявания и вродени аномалии в развитието на тазобедрената става.
 • Наличието в миналото на инфекциозни лезии, като абсцеси, асептична некроза на главата на тазобедрената кост, остеомиелит и др.
 • Тежък физически труд.
 • Летни жители, които имат изключително висок риск от развитие на коксартроза.

Профилактика на коксартроза (артроза на тазобедрената става)

Основните мерки за профилактика на коксартрозата са следните:

 • Дозирана физическа активност. Важно е да правите гимнастика и да месите ставата, за да предотвратите развитието на патологични процеси в нея и по-бавното й стареене. Това ще помогне не само да подобри състоянието на тазобедрената става, но и на цялото тяло.
 • Ако има метаболитни нарушения, те трябва да бъдат коригирани. За да направите това, трябва да се свържете със специалист.
 • Следете теглото си. Не забравяйте, че тазобедрената става вече носи голямо натоварване, почти цялото тяло, така че не трябва да й пречите да изпълнява функциите си. Освен това голямото тегло ще окаже толкова голям натиск върху ставите, че те постепенно ще се срутят. Хората с наднормено тегло също са склонни към метаболитни нарушения.
 • Избягвайте резките завои на тялото, особено ако не сте загрели и не сте подготвени, това ще ви предпази от нараняване на главата и шийката на бедрената кост.
 • По-добре е, разбира се, да изберете спорта, в който най-малко опасни наранявания на ставите, като плуване или йога, особено ако има наследствени предразположения или аномалии в развитието.
 • Предразположението към ставни заболявания предполага внимателно отношение към тях, както и редовни посещения при лекар, за да не пропуснете възможното развитие на заболяване или друг патологичен процес в ставата.
 • Ако детето е диагностицирано с тазобедрена дисплазия, то трябва да се лекува, и то незабавно! По-добре е детето да бъде обездвижено за няколко седмици в ранна възраст, отколкото цял живот да страда.
 • Навременно лечение на инфекциозни заболявания, особено тези, които заплашват да се разпространят в тазобедрената става.

Диагностика на коксартроза (артроза на тазобедрената става)

При диагностицирането на коксартрозата е много важно да се открие причината, която я е причинила. В крайна сметка, както вече обсъдихме по-горе, има много причини, те са разнообразни илечение на остеоартрит на тазобедрената става, съответно ще се различава коренно. Понякога не е толкова лесно, а понякога изобщо не е възможно. Акцентът е поставен върху изследването на проявите на заболяването и избора на подходящо лечение.

На първо място, пациентът се разпитва внимателно от лекаря, като се изучават подробно оплакванията, причините за заболяването, наследствената обремененост, наличието на наранявания и т. н. Много е важно да има описаните по-горе оплаквания и от колко време се наблюдават при пациента.

След интервюто лекарят лично преглежда засегнатата област за наличие на възпалителни промени, трофични, деформации, скъсяване на крайниците, асиметрии и др. И децата могат да имат симптом на "щракане".

Важен момент са допълнителните методи на изследване - компютърен и ядрено-магнитен резонанс, ултразвук и рентгеново изследване, защото те ще помогнат за поставяне на окончателна диагноза. При диференциалната диагноза на коксартрозата от други заболявания на тазобедрената става този елемент е изключително важен.