Остеохондроза на гръдния кош - симптоми при жените, чрез които може точно да се определи заболяването

Гръдна остеохондроза при жена

Увреждането на гръдния кош често се бърка с патология на вътрешните органи. Белите дробове, сърцето, както и млечните жлези и стомаха, разположени тук, също могат да провокират болка на това място. Поради това за лекарите често е трудно да диагностицират остеохондрозата на гръдния кош: симптомите при жените се бъркат с мастопатия.

Гръдна остеохондроза - симптоми и усещания

Като начало трябва да се отбележи, че остеохондрозата е най-честата патология на гръбначния стълб. По своята същност това е дегенеративно, свързано с дистрофия увреждане на дисковете между прешлените. Такива процеси водят до необратими промени в гръбначната структура, което засяга функционалността на гръбначния стълб като цяло.

Като се има предвид плътната инервация и наличието на голям брой нервни корени, пациентите с остеохондроза изпитват силна, остра болка. В същото време техният характер и интензивност могат да се променят. Това усложнява диагностичния процес: за да се диференцира гръдната остеохондроза, се анализират симптомите и усещанията при жените, като се изключва патологията на млечните жлези, сърцето и стомаха.

Първите признаци на остеохондроза при жените

Болезнените усещания излизат на преден план сред всички възможни признаци на увреждане на гръбначния стълб. Тежките, болезнени болки, които се засилват през нощта, когато остават в едно положение за дълго време, често са първите, които привличат вниманието. Повишена болка се наблюдава и по време на физическа активност с:

 • завои;
 • остри завои настрани;
 • продължително физическо натоварване, дори с ниска интензивност;
 • дълбоко дишане;
 • вдигане на ръцете нагоре.

Някои пациенти се оплакват от усещане за притискане в областта на гърдите. Ако се подозира остеохондроза на гръдния кош, симптомите при жените могат да бъдат допълнени от редица признаци, а именно:

 • изтръпване на определени области на епидермиса;
 • усещане за студ в долните крайници;
 • болка в проекцията на стомаха и хранопровода;
 • смущения във функционирането на стомашно-чревния тракт.
Повишената болка в гърба при движение е признак на гръдна остеохондроза

Степени на остеохондроза

Симптомите на гръдна остеохондроза при жените до голяма степен зависят от естеството на дегенеративните промени. Като се вземат предвид, се разграничават съответните етапи на заболяването (степен):

 • 1-ва степен - фиксирана, когато се наблюдават промени в самото ядро на диска.Прекомерното натоварване води до дехидратация на ядрото, което води до намаляване на височината на диска и развитието на пукнатини в областта на фиброзния пръстен. Няма болка, някои жени се оплакват от лек дискомфорт при продължителна статика.
 • 2-ра степен – поради намаляване на височината на диска се намалява разстоянието между телата на прешлените.Гръбначните връзки в крайна сметка увисват. Прешлените придобиват по-голяма подвижност, което не е типично за гръдния кош като цяло. В резултат на това рискът от разместване се увеличава. Болката се появява главно по време на работа. Точно на този етап се открива остеохондрозата на гръдния кош и симптомите при жените стават очевидни.
 • Степен 3 – наблюдава се образуване на пролапси на междупрешленните дискове.Тези явления са придружени от сублуксации и развитие на артроза на междупрешленните стави. Подвижността намалява, в крайниците се появяват изтръпване и изтръпване. Записват се болезнени усещания в областта на гърба, шията и гръдния кош.
 • 4-та степен - тялото се опитва да компенсира хипермобилността на прешлените и да се адаптира към дисфункция на гръбначния стълб.Там, където телата на прешлените влизат в контакт едно с друго, се образуват остеофити, които могат да причинят прищипване на нервите и нараняване на прешлените.

Как да различим гръдната остеохондроза от други заболявания?

Според статистиката остеохондрозата на гръдния кош, чиито симптоми при жените обикновено не се различават от тези, регистрирани при мъжете, се среща по-рядко от лезиите на цервикалния и лумбалния гръбнак. Това обаче не улеснява процеса на диагностициране на заболяването. Поради особеностите на локализацията много лекари объркват патологията със заболявания на гръдните органи.

Въпреки това, опитни специалисти, които знаят как да идентифицират гръдната остеохондроза още на първия етап, се опитват да изключат заболявания на гърдата, сърцето, стомаха и белите дробове. По този начин няма кашлица с гръдна остеохондроза, за разлика от патологиите на дихателната система, които винаги са придружени от този симптом.

Как да различим гръдната остеохондроза от сърдечната болка?

На практика лекарите често се сблъскват със ситуация, при която пациентът се оплаква от редовна болка в сърцето, но промените в кардиограмата и ултразвука не се записват. В такива случаи болезнените усещания в гърдите отляво са свързани с неврологични разстройства, дължащи се на остеохондроза. Когато разстоянието между съседните прешлени намалява, нервните корени се притискат, което причинява болезнени усещания, имитиращи пристъп на сърдечна болка.

Знаейки как да разграничите стенокардията от гръдната остеохондроза, можете веднага да идентифицирате миокардни нарушения. Сред основните разлики:

 1. При остеохондроза болката продължава часове, седмици и има вълнообразен ход, отшумява и се появява отново. При ангина пекторис пристъпът на болка продължава 10-15 минути, отшумява след прием на нитрати.
 2. Появата на болка при остеохондроза не се появява на фона на физическа активност, за разлика от ангина пекторис.
 3. Неврологичната болка, дължаща се на увреждане на гръбначния стълб, може да бъде облекчена с аналгетици, но при пациенти със сърдечна патология тези лекарства са неефективни.

Гръдна остеохондроза и VSD

Фиксираните признаци на гръдна остеохондроза при жените трябва да се разграничават от проявите на VSD. За разлика от травмите на гръбначния стълб, заболяванията на сърдечно-съдовата система се характеризират с редица симптоми, на които трябва да се обърне внимание.Сред характерните признаци на VSD:

 • тахикардия, болка в сърцето;
 • появата на астматични пристъпи;
 • нестабилно кръвно налягане поради нарушения на кръвообращението (налягането с гръдна остеохондроза винаги е нормално).
За разлика от гръдната остеохондроза, VSD е придружено от болка в сърцето

Гръдна остеохондроза и болки в стомаха

Болката в корема с гръдна остеохондроза се провокира от нарушение на инервацията на прешлените, разположени върху проекцията на стомаха. Ако пациентът има стомашни проблеми, се появяват тягостни болки, придружени от неприятни усещания като киселини. В същото време болезнените усещания по никакъв начин не са свързани с активност и физическа активност.Болката с гръдна остеохондроза в коремната област има следните характеристики:

 • влошава се от движения, които включват гръбначния стълб;
 • дискомфортът не изчезва след приема на лекарства, които подобряват храносмилането;
 • се появяват независимо от пълнотата на стомаха: на празен стомах, след хранене.

Гръдна остеохондроза и болка в млечната жлеза

Масталгията е често срещан симптом при жените. Много момичета изпитват болезнени усещания в гърдите поради циклични хормонални промени. Въпреки това, ако няма циклична болка, лекарите подозират възможни промени в гръбначния стълб. В същото време самите жени започват да търсят причината в интернет, опитвайки се да разберат как да разберат, че имате остеохондроза.

В случаите, когато настъпват дегенеративни промени в гръбначния стълб, болката променя локализацията си и се появява независимо от фазата на менструалния цикъл. В този случай няма подуване или препълване на гърдите. Самата жлеза напълно запазва външния си вид, размер и форма, за разлика от случаите, когато се развиват патологии на гърдата. Подобни признаци на остеохондроза при жените помагат да се диференцира заболяването.

Какво да правим с гръдна остеохондроза?

При подозрение за гръдна остеохондроза при жените лекарите изпращат пациентите за подходящ преглед. Тази диагноза на заболяването и правилната корекция ни позволяват да избегнем негативните последици, които са неразривно свързани с нарушенията на гръбначния стълб. Важна е задълбочената диагноза, която се основава на данни от хардуерно изследване.

Диагностика на остеохондроза на гръдния кош

Основният и често единствен диагностичен метод е рентгенографията на гръдния кош. Тя ви позволява да диагностицирате остеохондроза при жени, независимо от тежестта на промените. Всичко зависи от качеството на снимката.При наличие на остеохондроза на гръдния кош симптомите при жените на снимката са както следва:

 • нарушение на контурите на самите дискове, разположени между прешлените;
 • модифицирана форма на диска;
 • наличието на остеофити (патологични израстъци);
 • спинозни процеси с остри ръбове, прешлени с неправилна форма;
 • наличието на междупрешленна херния.

Лечение на остеохондроза на гръдния кош

Терапията на това заболяване е комплексна. Лечението на гръдна остеохондроза се извършва едновременно в няколко направления:

 1. Премахване на болката- използвайте НСПВС.
 2. Укрепване на гръбначния стълб– умерена, балансирана физическа активност, ЛФК.
 3. хирургия– при възникване на междупрешленни хернии.