Артроза на глезенната става

артроза на глезенната става

Възпалението на костната и хрущялната тъкан е належащ проблем за хората по целия свят, живеещи в съвременното общество. Напоследък най-често диагностицираното заболяване от този тип е артрозата на глезенната става.

С течение на времето прогресията на заболяването може да причини ограничаване или пълна загуба на двигателната активност на долните крайници, което често води до изключително негативни последици - увреждане.

Тежестта на последствията прави важно разбирането на причините, както и познаването на симптомите и особеностите на лечението на артрозата на глезена.

Артроза на глезена - какво е това?

Остеоартрит на глезенната ставае заболяване, чието развитие е придружено от разрушаване на хрущялната тъкан на ставата на долните крайници, както и на съседните кости.

Също така си струва да се отбележи, че остеоартритът на глезенната става се характеризира с хроничен характер и вълнообразен ход (систематични периоди на обостряния, последвани от ремисии).

Заболяването е характерно предимно за хората от по-старото поколение, но напоследък все по-често се среща в ситуация, при която артрозата се диагностицира при хора под 45-годишна възраст. Според статистическите данни разрушаването на хрущялната тъкан на глезена се открива при 6% от кандидатите.

Навременната диагноза и добре изготвеният план за лечение на артрозата на глезена могат напълно да излекуват заболяването.

Основни причини и принципи на прогресиране на остеоартрит на глезена

Артрозата на глезенната става е специално заболяване, което може да бъде първично явление или може да бъде вторично, при което заболяването прогресира след нараняване или възпаление.

Независимо от вида, артрозата възниква главно в условия на нарушаване на естествените процеси, протичащи вътре в ставния хрущял.

Като се имат предвид основните фактори за развитието на болестта, заслужава да се подчертае:

 • микротравми, както и големи наранявания на глезенната става;
 • наднормено телесно тегло;
 • извършване на операция на става;
 • неправилно подбрани обувки, злоупотреба с високи токчета;
 • прекомерна физическа активност;
 • метаболитни нарушения, причинени от различни заболявания (подагра, хормонален дисбаланс);
 • заболявания на опорно-двигателния апарат;
 • генетично предразположение;
 • лоша екология.

При нормални метаболитни процеси повърхностните ставни тъкани се характеризират с гладкост и еластичност, осигуряващи безпрепятствено плъзгане по време на движение.

При нараняване на ставата или нарушаване на метаболитните процеси се губи гладкостта и еластичността на тъканите, което предизвиква триене и значително утежнява последствията.

Видове и степени на артроза на глезена

Днес е обичайно да се разграничават два вида артроза, локализирана в глезенната става:

 • първичен– развитие на патологични процеси директно върху здрави хрущялни тъкани;
 • вторичен (посттравматичен)– дегенеративни процеси, възникващи при развитието на различни видове заболявания/наранявания.

Освен това съвременната медицина разграничава няколко степени на дегенеративно заболяване:

Артроза на глезенната става 1 степен– първият етап от развитието на заболяването, придружен от ясна проява на симптоми. Пациентите се оплакват главно от симптоми като:

 • повишена умора;
 • болка в крака.

По време на диагностичните процедури патологичните процеси са практически невидими, което усложнява процеса на идентифициране на заболяването.

Артроза на глезенната става 2 степен– изразява се в силна болка, която нарушава здравия сън на пациентите.

Появяват се визуални признаци на заболяването. Възпалението на ставата става визуално забележимо: появява се локална промяна в цвета на кожата (зачервяване), както и повишаване на нейната температура. Освен това започва подуване, движенията са ограничени.

Артроза на глезенната става 3 степен– придружено от изразен дискомфорт и силна болка, което е знак за началото на трансформацията на хрущяла в костна тъкан.

Подвижността на ставите е ограничена или напълно изгубена. Ставните движения се случват с хрускане.

Липсата на необходимото лечение на артрозата на глезенната става в по-късните стадии на заболяването неизбежно води до загуба на работоспособност и получаване на статус "инвалид".

Симптоми на артроза на глезена

Преди да разберете как и как да лекувате артрозата на глезенната става, е важно да идентифицирате нейните симптоми.

Като се има предвид клиничната картина на заболяването, може да се отбележи, че основните симптоми на артроза, локализирана в глезенната става, са повишена умора и силна болка. С развитието на заболяването ситуацията се влошава, което води до засилване на болката, която не изчезва дори по време на периоди на почивка и дълъг сън.

С течение на времето двигателната активност на засегнатата става е значително ограничена и визуално се вижда доста тежка деформация на глезена. Въпреки това, в допълнение към това, симптомите на артроза на глезена включват:

 • увеличаване на болката дори при незначително усилие;
 • обезцветяване на кожата и подуване на тъканите на засегнатата става;
 • подуване на крака;
 • характерна криза при движение на ставата;
 • загуба на способността за свободно движение на глезена;
 • локално повишаване на температурните показатели.

Наличието на няколко или дори един симптом на артроза на глезена трябва да бъде причина за спешно търсене на квалифицирана медицинска помощ.

Към кой лекар трябва да се обърна и как да лекувам артроза на глезенната става?

Лекари като ортопедичен травматолог и ревматолог лекуват артроза на глезена. Ако подозирате наличието на заболяване, трябва да се въздържате от самолечение. Пренебрегването на симптоматичните прояви може да влоши дегенеративните процеси и да доведе до изключително негативни последици.

Артрозата на глезенната става 1 и 2 степен може да бъде успешно лекувана. Поради тази причина, когато се появят първите признаци, е важно да се свържете с местния лекар, който ще ви насочи към специалист за диагностика.

Въпреки сложността на ситуацията, артрозата на глезена 3 степен също е лечима, но се използват предимно радикални мерки.

Днес се използват различни методи за лечение на артроза на глезена, включително нелекарствена терапия и медикаменти.

Нека разгледаме по-подробно наличните методи.

Физиотерапия за артроза на глезена

Физиотерапияе уникална област на съвременната медицина, която използва както естествени, така и изкуствено създадени физически способности за профилактика и лечение на различни заболявания.

Използването на физиотерапия като лечение на артроза на глезена позволява значително да се намали количеството или напълно да се премахне употребата на лекарства.

Физиотерапевтичните методи спомагат за значително подобряване на кръвообращението в засегнатата става, което осигурява активиране и ускоряване на процесите на възстановяване, протичащи вътре в глезена.

При лечение на артроза на глезена се използват:

 • лазерно облъчване;
 • ултразвуково въздействие;
 • електрическа стимулация.

Лечението на артрозата на глезена се определя в зависимост от симптомите, които се появяват, и интензивността на заболяването.

Масаж и артроза на глезена

Масаже комплекс от механични и рефлексни техники, чието използване осигурява повишено кръвообращение, което значително ускорява възстановяването на засегнатите тъкани.

Лечението на остеоартрит на глезена с масаж, в допълнение към намаляването на скоростта на прогресиране на заболяването, помага за предотвратяване на вероятността от обостряне.

Само специалист, който познава особеностите на структурата на ставите, може да извърши масаж за лечение на артроза на глезенната става. Важно е да се отбележи, че продължителността на масажа трябва да бъде минимум 25 минути.

Използването на масаж в тандем с упражнения за артроза на глезенната става ще гарантира постигането на най-ефективните резултати за сравнително кратко време.

Упражнения и упражнения за артроза на глезена

Въпреки факта, че мнозина са на мнение, че физическата терапия (физиотерапия) за артроза е неефективна, физическата активност е ключът към премахването на омразната болка и значително подобряване на благосъстоянието.

Правилно подбраните упражнения за артроза на глезенната става водят до:

 • премахване на чувството за скованост при ходене;
 • активиране на кръвообращението във вътрешните тъкани на ставата;
 • забавяне, а в някои случаи дори пълно спиране на хода на заболяването;
 • възстановяване, подобряване на качеството на живот.

Важно е да се отбележи, че при артроза на глезенната става упражненията се избират изключително в съответствие с препоръките на лекуващия лекар.

Хирургична интервенция при артроза на глезенната става

В ситуация, в която консервативното лечение на артроза на глезена не води до желаните резултати, на помощ идва по-радикален метод за елиминиране на болестта - операцията.

Днес са възможни следните видове хирургическа интервенция:

 • ендопротезиране– тотална смяна на глезен;
 • артроскопия– премахване на излишни образувания вътре в глезена;
 • артродеза– обездвижване на глезена със запазване на остатъци от хрущял.

Хирургията попада в категорията на крайните методи за лечение на артроза на глезена. Навременната диагноза и добре структурираният план за лечение могат да предотвратят необходимостта от радикални мерки.

За да консолидират следоперативния резултат и да ускорят възстановяването на ставата, специалистите предписват набор от упражнения за артроза на глезенната става.

Лечение на артроза на глезена с лекарства

Медикаментозното лечение на артроза на глезена е част от комплексната терапия, която дава възможност за облекчаване на неприятните симптоми и спиране на дегенеративните промени.

Как да се лекува артроза на глезенната става може да се определи само от специалист, който познава характеристиките на диагностицираното заболяване. Самолечението с лекарства може да причини непоправима вреда на тялото.

Всички лекарства за лечение на артроза на глезенната става са разделени на няколко групи, всяка от които се различава не само по принципа на действие, но и по степента на ефективност.

Нека разгледаме някои от тях по-подробно.

Противовъзпалителни и болкоуспокояващи

Нестероидните противовъзпалителни средства за лечение на артроза на глезенната става се използват на различни етапи от развитието на заболяването.

Основният фокус на този вид действие е облекчаване на болката и облекчаване на възпалението в ставата.

Днес пазарът на лекарства предлага противовъзпалителни и болкоуспокояващи не само под формата на гелове и мехлеми, но и под формата на таблетки, пластири и инжекции.

Спазмолитици - мускулни релаксанти

Лекарства за лечение на остеоартрит на глезенната става, като спазмолитици и мускулни релаксанти, се предписват като активна помощ в борбата срещу спазмите на мускулите, съседни на засегнатите стави.

Спазмолитиците осигуряват мускулна релаксация и облекчаване на болката. .

Хондропротектори

Хондропротекторе лекарство за лечение на артроза на глезенната става, осигуряващо стимулация за производството на достатъчно количество вътреставна течност, което осигурява ускорена регенерация на тъканите и насищане с основни витамини и минерали.

Възможни усложнения

При липса на цялостно лечение на артроза на глезена, вероятността за пълно възстановяване се намалява почти до нула.

Самолечението и пренебрегването на симптомите на заболяването неизбежно води до обездвижване на крайниците и увреждане.

При наличие на симптоми и недостатъчно лечение на артроза на глезенната става, прогресирането на деструктивните процеси причинява появата на остеофити (израстъци върху костната тъкан), което се отразява негативно на качеството на живот на човека.

Постоянното подуване на тъканите на засегнатата става също може да причини развитие на патологични процеси в кръвоносните съдове, по-специално влошаване на кръвообращението, нарушен кръвен поток.

Дългосрочните деструктивни процеси, развиващи се в ставата, водят до обездвижване на глезена, което увеличава риска от съпътстващи заболявания и наранявания.

Основни принципи на диетичното хранене при артроза на глезена

Според многобройни проучвания е отбелязано, че артрозата се появява главно при хора, които не спазват диетата си.

Спазването на диета и спазването на определени принципи на хранене ускорява лечението на много заболявания, по-специално артроза.

Основният принцип на хранене при артроза е балансът. В допълнение критерии като:

 • редовност на храненето;
 • разнообразие от хранителни продукти;
 • съответствие между хранителната стойност и интензивността на енергийния разход.

По време на периода на лечение и рехабилитация диетата на пациента трябва да се състои предимно от ястия, приготвени с помощта на желатин. Освен това е важно да се даде предпочитание на храни, обогатени с витамини от различни групи и други полезни микроелементи.

За да ускорите възстановяването си, се препоръчва също да избягвате пиенето на сладки газирани напитки и алкохол.

Профилактика на остеоартрит на глезена

Най-доброто лечение за артроза на глезена епредотвратяване.

За да се сведе до минимум или напълно да се премахне вероятността от дегенеративно-дистрофични процеси в глезена, експертите по света препоръчват да се придържате към най-простите принципи:

 • постоянно наблюдение на диетата;
 • проследяване и контрол на оптималното телесно тегло;
 • внимание и избягване на наранявания на долните крайници;
 • отделяне на достатъчно време за добро загряване преди физическа активност;
 • навременно лечение на възпалителни заболявания;
 • поддържане на оптимален баланс на микроелементи в организма.

Спазването на най-простите превантивни препоръки ще премахне вероятността от симптоми на артроза на глезена и ще ограничи необходимостта от лечение на заболявания от този вид.

Не забравяйте, че консултацията с лекар, когато се наблюдават първите симптоми на артроза на глезенната става, гарантира навременната му диагностика и висококачествено успешно лечение.