Гръдна остеохондроза

Гръдната остеохондроза е хронична патология, при която костните прешлени и междупрешленните дискове, разположени между тях, претърпяват дегенеративни промени. Деструктивните лезии в тази зона са доста редки поради ниската подвижност и добрата защита от ребрената рамка. Остеохондрозата на гръдния кош се развива незабелязано, прогресира бавно, но упорито и се отличава с редица специфични симптоми, маскирани като заболявания на вътрешните органи. В тази връзка е много важно да потърсите лекарска помощ при първите, все още леки признаци на проблеми с гърба. Навременното лечение помага да се избегнат сериозни усложнения.

При първите признаци на гръдна остеохондроза трябва да се консултирате с невролог

Причини и провокиращи фактори

Дегенеративно-дистрофичните процеси в гръдните сегменти на гръбначния стълб възникват на фона на ендогенни смущения и при негативни външни въздействия. Тяхното развитие най-често се провокира от следните фактори:

 • наследствено предразположение, наличие на определен набор от дефектни гени;
 • прекомерно физическо натоварване, особено повдигане и носене на различни тежки предмети;
 • заседнал начин на живот, причиняващ задръствания в областта на телата на прешлените и междупрешленните дискове;
 • вродени или придобити структурни аномалии, например допълнителни прешлени, лордоза, кифоза;
 • наранявания на гърба и/или гръдния кош - счупвания, продължителна компресия;
 • плоски крака, стъпала;
 • нарушено кръвообращение във всяка, не само в гръдната част на гръбначния стълб;
 • честа хипотермия;
 • наднормено тегло;
 • ендокринни патологии, метаболитни нарушения, като диабет, подагра, хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм;
 • системни заболявания - ревматоиден артрит, системен лупус еритематозус, склеродермия;
 • анкилозиращ спондилит.

Силата и подвижността на гръбначния стълб като цяло пряко зависи от състоянието на всеки отдел. Заболяването може да бъде следствие от нелекувана тежка лумбална или цервикална остеохондроза.

Тютюнопушенето, алкохолната зависимост и интоксикацията, включително професионалните вредности, предразполагат към разрушаване на междупрешленните стави с дискове, състоящи се предимно от хрущял. Гръдната остеохондроза се диагностицира по-често при възрастните хора, отколкото при младите хора и хората на средна възраст. Това се дължи на естественото стареене на тялото, забавянето на възстановителните процеси и наличието на една или повече соматични патологии.

Остеохондрозата на гръдния кош по-често се диагностицира при възрастни хора

Симптоми и признаци на заболяването

Водещият симптом на дегенеративния процес е болката. За разлика от цервикалната и лумбалната остеохондроза, тя изключително рядко е остра, пареща, пронизваща. Пациентите обикновено описват дискомфорта като тъп, болезнен или натискащ. Синдромът на болката може да се засили при навеждане / завъртане на тялото, неудобни внезапни движения, по време на пристъп на кашлица или при температурни промени. Отбелязва се неговото облъчване - разпространение извън засегнатата област. Остеохондрозата на гръдния кош също се проявява, както следва:

 • скованост, чувство на ограничение;
 • специфични кликове, хрускане при промяна на позицията на тялото;
 • загуба на чувствителност, пареза под формата на усещане за "пълзящи настръхвания", парене, изтръпване;
 • мускулни спазми, допълнително ограничаващи обхвата на движение;
 • приемане на принудително положение, при което дискомфортът не възниква или е слабо изразен;
 • патологични промени в позата, в по-късните етапи - походка;
 • леко намаляване на растежа в резултат на разрушаването на междупрешленните стави и конвергенцията на телата на прешлените.

Поради постоянното напрежение на мускулите на гърба, мускулите на врата и долната част на гърба също имат спазми, което се изразява в болка в тези части.

Клиничната картина на гръдната остеохондроза е комбинация от болкови синдроми. Факт е, че засегнатите сегменти са разположени в обща зона на инервация с много вътрешни органи. Ако изместен диск е притиснал корен на нерв, разположен близо до гръбначния стълб, тогава в тях може да се усети болка, симулираща общи патологии:

 • силна сърдечна болка наподобява ангина пекторис и дори инфаркт на миокарда;
 • болката в млечните жлези става причина за спешна диференциална диагноза за изключване на туморни процеси;
 • постоянна или периодична болка в десния хипохондриум, в стомаха или червата, наподобяващи тези, характерни за гастрит, холецистит и язвени лезии.

Когато остеохондрозата се влоши, долната част на гърба или корема може да боли. Пациентите погрешно приемат дискомфорта за признаци на бъбречна патология или гинекологично заболяване. Те се обръщат към специализирани специалисти, които след преглед насочват пациентите към невролог или вертебролог.

Класификация, основни видове

Общата класификация на остеохондрозата на гръдния кош се основава на естеството на синдрома на болката. Има два вида от него:

 • dorsago - остра остра болка в гръдната кост, която се проявява главно при продължителен престой в една позиция на тялото, често усложнена от усещане за липса на въздух при вдишване;
 • дорзалгия под формата на леки болезнени усещания в гърба, периодично появяващи се и изчезващи след почивка.

Това разделяне на патологията на групи позволява на лекаря бързо да вземе решение за избора на аналгетик.

Етапно развитие на гръдна остеохондроза

В своето развитие остеохондрозата на гръдния кош преминава през четири етапа. Всеки има свои собствени симптоми и рентгенографски маркери. Колкото по-изразена е деформацията на дисковете и прешлените, толкова по-интензивна е болката, сковаността на движенията и парестезията. Етапът на заболяването определя терапевтичната тактика.

Етап I

На рентгеновата снимка все още няма промени. Междупрешленният диск обаче вече не задържа добре влагата, без която навременното му възстановяване е невъзможно. Започва постепенно да изтънява, губи сила и еластичност. Само в някои случаи се появява лек дискомфорт в областта на гръдния кош. Човек го възприема като мускулна умора и не се консултира с лекар. Следователно заболяването на този етап обикновено е случайна диагностична находка при преглед по друга причина.

Етап II

Структурата на фиброзния пръстен става хлабава и влакнеста. Разширяване на една пукнатина в диска се получава с изпъкване на нуклеус пулпозус в тази посока. Разстоянието между съседните прешлени намалява, тъй като височината на диска намалява, което ясно се визуализира на рентгенографските изображения. За да компенсира разпределението на натоварването, мускулната тъкан е постоянно напрегната. Сковаността се увеличава, тежестта на болката е все още умерена.

Етап III

Фиброзният пръстен се разкъсва, като пулпозното ядро се притиска извън границите му. Получава се дискова херния, която причинява тежки симптоми и тежки усложнения. Има значителна деформация на телата на прешлените и образуване на единични остеофити (компенсаторни костни израстъци). Синдромът на болката става постоянен, движенията в гърба са значително ограничени.

IV етап

На този етап диагностицирането на гръдна остеохондроза не е трудно. Съединителната тъкан е нараснала и са се образували множество остеофити. Съседните прешлени в сегмента са блокирани, напълно или частично обездвижени. Нервните корени често се притискат от възпалителен оток, костни израстъци и спазмени мускули. Това се проявява като пареща, стрелкаща болка. Пациентът се справя зле с домакинските задължения и се движи трудно.

Усложнения

Опасно е развитието на дискогенна миелопатия, дистрофично заболяване на гръбначния мозък, което се дължи предимно на компресия от дискова херния. Струва си да се отбележи, че при остеохондроза на гръдния кош такова усложнение е рядко. Въпреки това в клиничната практика има случаи на локализиране на дискогенна миелопатия в един от долните сегменти. Поради постепенно нарастващ неврологичен дефицит мускулната сила намалява и сухожилните рефлекси се променят. Образуват се исхемични зони и умират нервни клетки (инфаркт на гръбначния мозък). Характеризира се с двигателни нарушения, загуба на чувствителност и трофични нарушения.

Диагностични мерки

При първата консултация лекарят изслушва оплакванията на пациента, преглежда го, оценява нивото на чувствителност, проверява сухожилните рефлекси, изучава медицинската история и историята на наранявания на гръбначния стълб. Диагнозата се потвърждава от лабораторни и инструментални изследвания:

 • рентгенография в две проекции, по показания - насочен образ на определен сегмент;
 • магнитен резонанс;
 • евокирани потенциали;
 • електроневрография;
 • електромиография;
 • общи клинични изследвания на кръв и урина.

За да се установи причината за специфични симптоми и да се изключат соматични заболявания с подобни клинични прояви, може да се предпише електрокардиография, ултразвуково сканиране на сърдечни структури и електроенцефалография.

Прегледът и проверката на рефлексите ще помогнат на лекаря да установи диагнозата на гръдна остеохондроза.

Методи за лечение на гръдна остеохондроза

Терапията е цялостна, насочена към премахване на симптомите и предотвратяване на разпространението на патологичния процес в други гръбначни сегменти. В острия стадий парещата непоносима болка се елиминира чрез инжектиране на лекарства, включително директно в засегнатата област. Обикновено се практикува използването на глюкокортикостероиди в комбинация с анестетици (лекарствени блокади). В други случаи лекарствената терапия се състои в приемане на таблетки, капсули, втриване на мехлеми и балсами. Употребата на лекарства от следните групи се е доказала като ефективна:

 • мускулни релаксанти за облекчаване на мускулни спазми;
 • нестероидни противовъзпалителни средства с изразена аналгетична активност;
 • спазмолитици за прищипани нерви;
 • средства за подобряване на кръвообращението;
 • препарати с витамин В6, които подобряват предаването на нервните импулси и активират регенерацията.

Ако се е образувал радикуларен синдром и са възникнали други усложнения, тогава човекът постоянно живее в страх да не изпита отново мъчителна болка и това може да причини психични разстройства. Предписването на успокоителни и антидепресанти може да предотврати подобно развитие. В допълнение към лекарствата, при лечението на остеохондроза на гръдния кош се използват следните методи:

 • лечебен масаж, включително вакуум и акупунктура;
 • физиотерапевтични процедури - електрофореза/ултрафонофореза, магнитна терапия, импулсни токове, UHF терапия, апликации с озокерит или парафин, акупунктура, хирудотерапия;
 • ЛФК и гимнастика;
 • гръбначна тяга.

При значително увреждане на гръбначните дискове и миелопатия винаги се предписва незабавно хирургично лечение. Отстранява се херниалната протрузия, извършва се микродискектомия, пункционна валоризация или лазерна реконструкция на диска, поставя се имплант или се стабилизира гръбначния сегмент.

Профилактика на гръдна остеохондроза

Основната цел на първичната профилактика на гръдната остеохондроза е да се елиминират факторите, които могат да предизвикат изтъняване и напукване на междупрешленния диск. Какво препоръчват лекарите:

 • избягвайте прекомерно натоварване на гърба;
 • своевременно лечение на всички заболявания - инфекциозни, ендокринни, възпалителни;
 • незабавно потърсете медицинска помощ при наранявания на гърба, дори и тези, които на пръв поглед изглеждат незначителни;
 • откажете се от алкохола и пушенето или поне ги ограничете;
 • попълнете диетата си с мазна риба, пресни зеленчуци, плодове и млечни продукти;
 • избягвайте хипотермия;
 • Правете физическа терапия поне 15 минути всеки ден.

Такива превантивни мерки са ефективни при вече диагностицирани заболявания на гръдния, цервикалния или лумбалния отдел на гръбначния стълб. С тяхна помощ ще бъде възможно да се предотвратят обострянията и прогресията на дегенеративно-дистрофичния процес.

Ако имате признаци на остеохондроза на гръдния кош и искате да се отървете от него, свържете се с клиниката за пълно, компетентно лечение.

Въпрос отговор

Каква е разликата между междуребрената невралгия и гръдната остеохондроза?

Всъщност интеркосталната невралгия е лезия на междуребрените нерви, която може да усложни хода на остеохондрозата. Има две основни разлики между тези патологични процеси. Невралгията се характеризира с пароксизмална стрелкаща или пареща болка, която се засилва дори при вдишване. Гръдната остеохондроза без нарушение на чувствителните нервни окончания се проявява с тъпа, сякаш далечна болка.

И втората разлика е прогнозата. След отстраняване на причината за междуребрената невралгия, тя изчезва без следа. Остеохондрозата се повлиява добре от лечението само в началните етапи на развитие.