Артроза на колянната става: степен, симптоми и методи на лечение

Какво означава диагнозата "артроза на колянната става"

Става въпрос за заболяване, при което клетки се деформират и са унищожени. Хрущял, като е плътна тъкан, играе ролята на амортисьор в някоя става, той е необходим за неговото движение. При разграждането на хрущялната тъкан в ставите, постепенно губи подвижността си, а ако болестта не се лекува, а след това и изобщо спира да работи. Въпреки това в ранните етапи на артроза напълно лечимо с помощта на медикаменти и физиотерапия.

Методи за лечение на артрозата на колянната става

Между другото Около 12% от младите хора са засегнати артрозами, както и в пенсионна възраст тази цифра е два пъти по-висока — една четвърт от всички възрастни се оплакват от симптомите на тази болест.

Жените страдат артрозом по-често от мъжете.

В групата на риска включва също и спортисти — активни тренировки и микротравмы хрущял често водят до ограничаване на подвижността на ставите в ранна възраст.

Има данни, че до артрозу има определена генетична предразположеност. Ако имате фамилна анамнеза за това заболяване, трябва внимателно да следи състоянието на ставите.

Причини за възникване на заболяването

Причини за развитие на артрозата на колянната става много. Към тях се отнасят:

  • травми и микротравмы на ставите;
  • с наднормено тегло — това е допълнително натоварване върху коляното на ставата;
  • нарушения на обмяната на веществата, при които хрящевая тъкан изпитва недостиг на основни хранителни вещества;
  • небалансирани товари при физическа работа или прекалено интензивни тренировки;
  • неизправност в системата на кръвообращението, при които е нарушено хранене на хрущялната тъкан;
  • продължителни спазми на кръвоносните съдове на краката. Степен на артрозата на колянната става и на процедурата

Артроза на колянната става се развива постепенно.Така че има няколко степени на това заболяване.

1 степен. В тази фаза На промяна все още е незначително и може дори леко се определя при инструментални обследованиях. Върху развитието На артроза показват симптоми като лека скованост в ставата след дълъг и неподвижност (често — на сутринта) и криза в ставата при резки движения. Изразена болка обикновено не е, така че хората често пренебрегват тези признаци и се обръщат към лекар само тогава, когато артроза на колянната става са съответно 2-ри етап.

2 степента на Става е деформирана, на рентгенови снимки са значително стесняване на ставна цепка и деформация на хрущяла. Симптомите стават ясно изразени — болните се оплакват от постоянна болка, която се усилва при началото на движение, ограничение на подвижността, важна скованост сутрин. Малки усилия (например изкачване на товари) и причиняват болка. Понякога кожата над суставом се изчервява, леко набъбва и става приятно на допир — това говори за развитие на възпалителен процес. При артроза на колянна става, 2-та степен на болните отбелязват засилване на болката при промяна на времето или след хипотермия.

3 степен. Тежък остеоартрит на колянна става се характеризира със силни болки при всякакви движения, хромотой, понякога — видни укорочением крайници. Област става силно набъбва, и сутрин, човек просто не може да стане от леглото — понякога трябва да чакат половин час, преди да подвижността на частично ще се възстанови. При 3-та степен артрозата на колянната става хрущял значително истончается, а на някои места е разрушен напълно, така че костите се допират помежду си.

4 степен. Пълното унищожаване на хрущяла, непоносима болка и неподвижност — това е, което може да се получи, ако се игнорира признаци на артрит до последния. Артритни процепът изчезва и започва деформация на костите. Диагностика първият етап на лечение

При съмнение за заболяване, трябва веднага да си запиша час за лекар ортопед, който и ще постави диагноза.

Диагностика на артрозата включва лабораторни и инструментални методи.

Към първата се отнасят общ и биохимичен анализ на кръвта, а също и анализ на урината. Тези анализи позволяват изключване автоимунни заболявания, водещи до увреждане на ставите, да се определи наличието на възпаление.

От инструментални методи за диагностика на артрит най-често се използват проста радиография в две прогнози, ЕХОГРАФИЯ, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс.

Методи за лечение на артрозата на колянната става

Артроза на колянната става може да се лекува, но прогнозите ще бъдат най-благоприятни, ако се започне лечение възможно най-рано, за 1-2-ри стадий на заболяването. Методи за лечение са много, но само комплексно лечение дава желания резултат.

Сред ефикасни методи — ударната вълна, медикаментозно лечение, тракция на ставите, внутрисуставное въвеждането на лекарства, миостимуляция и лечебна физкултура (ЛФК).

Медикаментозно лечение

Помага да се бори само със симптомите на болестта.

Нестероидни противовъзпалителни средства

облекчава възпалението и болката.

chondroprotectors

стимулира храненето на ставния хрущял. Като допълнение широко се използват мехлеми и гелове с обезболяващ ефект, както и външни средства за облекчаване на възпалението и подобряване на микроциркулацията на кръвта.

УВТ

Ударната вълна терапия — метод, при който на лечебен ефект се постига въздействието на звукови вълни на променените тъкани на ставите. Това е сравнително безболезнена процедура, която въпреки това позволява да се постигне впечатляващи резултати — облекчаване на болката, да унищожи и омекоти калциевите натрупвания (остеофиты), подобряване на обменните процеси в тъканите, да доведе в нормата на притока на кръв и облекчаване на отоци, говори на езика на филистимците, — "четка" ставата. Ефективността на лечение се достига до 90%.

ЛФК

Лечебна физкултура — на практика необходима част от лечението на артрозата на колянната става. kinesitherapy — това е специални упражнения с внимателно просчитанной натоварване, както и механотерапия — упражнения, изпълнявани с помощта на специални медицински уреди. ЛФК ви позволява да върнете суставу подвижността, подобряване на кръв, разработване и укрепване на связочный апарат.

Вытяжение на ставите

Тракция, или вытяжение ставите, се провежда на специален ортопедическом апарат. Този метод се простира в ставите и подобрява ставната цепка, в резултат на това намалява триенето на ставните повърхности и болки в ставите разгружается. Положителен ефект се отбелязва в 80% от случаите.

Внутрисуставные ваксини

Се извършва като за източване на излишната на синовиалната течност, така и за въвеждането на лекарствени средства — противовъзпалителни, болкоуспокояващи и улучшающих кръвоснабдяването на ставния хрущял лекарства и др.

Струва си да разкаже за такъв метод, като инжектиране на собствена плазма на пациента в ставната торба — фактори на растежа, които се съдържат в плазмата. Те ускоряват възстановяването и регенерацията на повредени ставния хрущял. Предимство плазмолифтинга се състои в това, че на собствена плазма, не е алергия, е по-безопасен биологичен стимулатор за регенерация. След 2-3 месеца след курса плазмолифтинга пациентите посочват, че болка и скованост са намалели наполовина, а подвижността на ставата се е подобрило.

Миостимуляция

Метод на лечение на базата на стимулация на мускулите микротоками. При артроза на колянната става се случва атрофия на мускулите на бедрата, нарушения на тяхното кръвоснабдяване. Това значително увеличава натоварването върху ставите.

Миостимуляция позволява на укрепването на тези мускули, като по този начин свали тежестта от ставата, да се подобри кръвоснабдяването, за да формират надеждна рамка за ставите.

Хирургическа намеса

Артроскопический дебридмент

arthroscopic debridment. Метод, който е насочен към премахване на ставата елементи на разрушения хрущял, част менисков. Операцията се извършва под контрола на видеокамера. Ендопротезиране. Ако ставата е разрушен напълно, тогава то може само да се замени с изкуствена. До эндопротезированию прибягват само в най-тежките случаи — в трети или четвърти стадий на болестта.

Нова връзка ще продължи 12-15 години. За навременна диагноза на артрозата на колянната става е важно да не се дръпне до последно и да не се отлага посещението на лекар, прави самолечение и прилагане на безрецептурные средства.

Артроза се развива постепенно, въпреки това при някои хора, между първите симптоми на болестта и моментът, когато спаси ставата може да е само операцията, преминава само за няколко години — всичко зависи от индивидуалните особености на организма. В повечето случаи ранна диагностика и цялостен подход за лечение са в състояние купировать симптомите на артрозата и възстановяване на ставата.