Артроза на колянната става

Една от честите оплаквания, които лекарят чува от пациентите си, е болката в коленете. Какво е причинено, не винаги може да се каже веднага, защото на коленете си могат да страдат от различни заболявания, едно от които е артроза на колянната става. Той е известен също под името гонартроз, и представлява поражение на ставите, което обикновено носи невоспалительный характер и допринася за разрушаването на хрущялите, деформация на костите и ограничаване на движенията на пациента.

Форма

Има две основни форми на заболяването:

 • начална. Се появява в резултат на неправилно развитие на ставите при раждане;
 • вторична. Появява се в резултат на други заболявания или наранявания.

Начална форма обикновено се развива още от детска възраст и се дължи на неправилно формиране на апарат сухожилия или стави. Те при физическа активност са изложени на голямо натоварване и могат да се деформират.

Вторичната форма на болестта се дължи на такива фактори:

  Гонартроз
 • наранявания (синини, растяжениями, вывихами, фрактури), които допринасят за нарушаване структурата на костите, ставните връзки, хрущяли. Това става причина посттравматической формата на заболяването;
 • даден операции за отстраняване на менискуса, които да навредят на целостта на структурата на коляното;
 • твърде високо натоварване на краката (характерно за спортисти);
 • наднорменото тегло, тъй като той предизвиква голямо налягане, телесна маса, в хрущялите на ставите на коленете;
 • артрит (възпалителния процес в ставите). Продължителна заболяването е съпроводено от образуването на излишни течности в кухина, която е причина за усложнения;
 • нарушения на функционирането на обмяната на веществата, което е причина за отлагания на соли;
 • различни пренесени от операция на коляното;
 • заболявания, за които са характерни дълги мускулни спазми на мускулите на краката или на кръвоносните съдове.

Процесът на развитие на болестта може да приеме еднопосочна или двупосочна форма. Травма, най-вероятно ще бъде причина едностранно артрози, а затлъстяването ще е в две направления.

Симптомите на заболяването

Артроза на колянната става симптомите се проявяват постепенно. Пациентът може с години да не знае, че е болен, тъй както видимата промяна на формата на коляното или силни болезнени усещания у него няма. При тази артроза на колянна става 1 степен на най-често е придружено от неприятни и болезнени усещания в скута си, но малко хора на този етап се обръща към лекар. По-податливи на тази болест при жените след 40 години, които страдат от наднормено тегло. Предимно допринася за развитието на това заболяване е наличието на разширени вени. На този етап е възможно да се лекува болест в домашни условия, дори без използване на препарати и мазила.

Болка при болести не са внезапни, а идват постепенно, понякога в продължение на няколко години. Те възникват по време на спорт, ходене и други физически активностях. При това остра болка не може да бъде симптом на гонартроза, а е следствие на фрактури, сензор за запушване на менискуса или синини. Ако пациентът се чувства силен дискомфорт, то със сигурност артроза на колянна става 2 степен. За да се избегне болезнени усещания, човек се стреми да прекарва повече време в неподвижно състояние, но след подновяването на физическа активност дискомфорт, все пак се връща.

Такъв симптом, като warp, придружава деформирующий артроза на колянната става. Тя става видима за втори или трети стадий на болестта. Първите му признаци: коляното леко опухло, но запазва формата си. В последните етапи се извършва промяна на формата му, което дори може да се направи с един крак по-къс или по-дълъг. Заболевшему си струва да се пие такъв тип лекарства, като хондропротекторы (допринасят за възстановяване на хрущялната тъкан).

Синовит (натрупване в ставна течност кухина) също е сигнал за развитието на заболяването. Ако течност е прекалено много, тогава може да настъпи така наречената киста на Бейкър – новообразование на ставния стената на ставата. Еластичната киста става видима, когато коляното разогнуто. Лесно се лекува с помощта на намеса на лекар.

Един от най-характерните симптоми е пукнатина, която е видна при заболяване на 2 и 3 стадий. Основното нещо – да се прави разлика изразиха криза ставите здрави хора и скучна, суха пукнатина на пациента. Това предизвиква слабост на апарата кабели или високата им мобилност. За осигуряване на спокойствие стави на пациента се препоръчва да се носят коленете при остеоартрит.

Ограниченията в подвижността на коляното се проявява в по-късните етапи на заболяването. При него болният не може напълно разогнуть или огъване на крак, тъй като това причинява силна болка. Ако болестта е достигнала до 3 етапа, коляното може да бъде напълно недвижимо, което се дължи на срастанием на ставите. Това състояние изисква прилагането на ваксини, мазила или други средства и препарати, избавляющих от болезнени усещания, както и намеса на хирурзи, защото е обикновен масаж или народни средства ще бъдат безсилни срещу сросшихся на костите.

Етап на гонартроза

Има три етапа на гонартроза:

 • от началото на първия етап до видими прояви на болестта минават месеци или години. Човек при това се оплаква от болка в краката, които се появяват периодично. Това се отнася особено за първите стъпки по стълбите нагоре или надолу, а също и при повдигане от леглото сутрин. Снимки може да покаже свиване на межсуставной цепка. Обикновено, вместо туризъм към специалист пациентите често се прилагат народни мехлеми, тинктури и лекарства;
 • вторият етап се характеризира с по-силни болки, които не могат да се спре дори и в състояние на покой на крайниците. Ги придружава криза. В кухината на ставите може да се натрупва течност и рентгенови снимки показват начало на напрежението и разрастване на костите. Пациентът на този етап силно ограничава броя на движенията на болния крайник. За намаляване на неприятните усещания специалист може да предпише инжекции и прием хондропротекторов;
 • на последния, трети етап, болката става постоянна, и често се засилва по време на смяната на атмосферните условия. Рентгенът показва значителна деформация на коляното, която може да се премахне само чрез хирургична намеса, при това пациентът трябва да пие комплекс от специални хондропротекторов. На пациента се променя походката: деформирующий артроза на колянната става допринася за ходене или леко сгънати крака, или поклащане.

Лечение на заболяването

Лечението на артрозата на колянната става пряко зависи от тежестта на заболяването на коленете си. Хронична патология ще дойде само до фазата на ремисия (когато са активни прояви на заболяването са сведени до минимум или липсват). Физиотерапевтическое лечение във връзка с употребата на наркотици, в частност, хондропротекторов, дава положителни резултати.

Целите на лечението са:

Масаж при артроза на колянната става
 • намаляване на болезнени усещания;
 • възстановяване с помощта на различни средства за хрущяла и екипа на ставните връзки;
 • увеличаване на обема на движения в крайниците.

Сред начините за лечение на отделят:

 • прилагането на лекарствени средства (хондропротекторов);
 • оперативна намеса на лекарите;
 • възстановителен комплекс (ЛФК, физиотерапия, масаж и други средства).

Лекарствени средства, известни под името хондропротекторы, сигурно ще може да вземете само от лекар. Им е абсолютно забранено да присвои за себе си от себе си, тъй като хондропротекторы сами по себе си са доста мощни лекарства.

Всички възложени мед. лекарства са насочени към:

 • премахването на болезнените усещания а също и възпаление. За това в кухината на ставата се инжектират хормонални препарати и негормонального тип;
 • подобряване на снабдяване с кръв на болния крак. За това има препарати, които позволяват облекчаване на спазми на кръвоносните съдове и мускулите;
 • зарастването на тъкан на хрущяла. Разработени специални препарати – всички видове хондропротекторов, различни по сила на въздействието върху засегнатата става. Те подхранват с необходимите вещества хрущялната тъкан. Хондропротекторы също са в състояние да помогнат на тялото в изграждането на нови хрящевых тъкани.

Лекарства се произвежда под формата на мазила, ваксини и други средства.

Освен това, популярен начин на лекуване е и масаж при артроза на колянната става. Правилно проведено от лекар масаж с използване на масла, позволява да се отпуснете постоянно напрегнатите мускули около засегнатия заболяване на коляното, което ще намали болката (действа не по-зле от ваксини). Също така масаж с мехлем помага да се увеличи количеството на движенията, извършени от краката си, за да се определи положението на костите дори и в домашни условия, за да увеличи притока на кръв. Ако патология, навлиза в трета фаза, а след това обичайната мехлем или убождане вече няма да помогне, и се изисква хирургическа намеса. Лекарят имплантирует на пациентите метална протеза, която има за цел да замени нефункционирующую част на крака. Такива эндопротезы трябва да се сменят на всеки няколко години, а самата операция струва доста скъпо.

Възстановителен комплекс включва упражнения при артроза на колянната става, които пациентът трябва да се извършват под строг контрол на вашия лекар. Тези упражнения преследват цели:

 • подобряване на кръвообращението;
 • подобряване тонуса на мускулите в домашни условия. Например, кинезитерапия включва занимания пациенти в специални симулатори.

Физиотерапия

Освен това, популярни са методи на физиотерапия (UHF - и ултразвукова терапия, светлолечение), които, макар и да не са големи, но значително ще спомогне за ускоряване на процеса на оздравяване. Лечението на артрозата на колянната става с помощта на физиотерапия е ефективно, тъй като намалява болезнените усещания. Специфични методи на физикалната терапия в зависимост от степента на развитие на болестта се определя от лекар. Освен това, в състава на рехабилитация включва ваксини, намалява болката, принадлежности мехлеми и др.

Гимнастика

Гимнастика при артроза на колянна става, е един от основните методи, които позволяват да се развиват атрофирующиеся мускулите. ЛФК при артроза на колянна става, трябва да се извършват внимателно, бавно. Ако пациентът се чувства възобновяване на болезнени усещания, трябва веднага да прекрати заниманието. По време на тренировка удобно и полезно ще бъде да се прилагат специални коленете при остеоартрит.

В реабилитационную група включва и лечебни методи ортопедични тип. Те поставят си за цел да намали натоварването на коляното, плавно прехвърляне на собствеността си на бастуни, протезни. Много специалисти предписват на своите пациенти коленете при остеоартрит. Това ще помогне на пациента, за облекчаване на ходене, като минимално болезнено.

Диета

Що се отнася до специална диета при артроза, то, като правило, често има за цел намаляване теглото на пациента, тъй като в повечето случаи именно големи тегло допринася за претоварване на ставите. Хранене предвижда прием на храната на малки порции, повече от на всеки 3 часа. За намаляване на теглото в дневното хранене трябва да се добави и постно месо (пиле, пуйка, заек) и да се изключат тлъсти (агнешко, свинско месо). Растителни протеини трябва да се вземат от бобови култури. За спазването на диета в храненето трябва да се случи смяна на рафинирана на нерафинирано масло, както и да се намали употребата на сол.

Диета при артроза

Лечебна диета предвижда отказ или минимална консумация на опазване, пушени и печени продукти (за потискане на апетита). За възстановяване на разрушени хрущяли, трябва да се доставят на организма сложни въглехидрати (зърнени храни, изделия от пълнозърнесто брашно). В храненето също трябва да бъдат включени сокове (моркови, цвекло, ябълка). Те ще организма от токсини и намаляване на въздействието на възпалителни процеси.

В храната трябва да присъстват риба и заливное, че действа своеобразна хондропротектором и помага за създаване на нови хрущяли. При това трябва да помним, че диета не може да присвои за себе си себе си – най-добрия вариант може да изберете само лекар-диетолог (специалист диета).

Народни методи

Специално внимание следва да се обърне на народните методи за борба с болест (лечение в домашни условия). Много мазила, компреси и други народни тинктури, които предлагат лечители и любителите на традиционната медицина се основава на билки, медицинска жлъчка, подобрява се кръвообращението в болните ставата. Действие мазила, насочени към подобряване на кръвообращението, релаксация на мускулите. С това средство често се правят компреси. Тяхната ефективност е много висока, така че този метод понякога, лекарите използват в традиционната медицина (в комбинация с лекарства). На компреси трябва да надеваться ленти за глава от естествена вълна, които се стопли на болно място. Разбира се, народни средства за защита едва ли може значително да помогне при артроза 3 степен, обаче помощни лечебни свойства народни методи не трябва да се пренебрегва, защото те премахват чувството на дискомфорт и премахване на основните симптоми на болестта.

Сред най-популярните рецепти за народни средства за защита, които могат да се прилагат в домашни условия, отделят:

 • компрес от хрян. Според този народното рецепта за усилване на лечебните свойства на хрян, го препоръчват предварително нарежете и сварете. След това той трябва да се прилага повредената площ;
 • компрес от йод, медицинска жлъчка, амоняк, алкохол, глицерин и май мед. Всички съставки на тази народна смес трябва да се разбърква, да се влеят в продължение на 10 дни, а след това се прилага на болни колене. Това лекарство е много ефикасно;
 • примочка от зеле листа. Тя се прави от прясно зеле листа, напоени майските мед, и прикладывается до крак. Предоставя лечебен ефект изолация от вълнен плат или полиетиленово фолио. Това лекарство е подходящ за хора от всички възрастови групи;
 • мехлем от бял оман с водка.

Артроза на колянната става е доста разнообразно лечение – правото на пациента да вдигне лекарите с оглед на нейната възраст и физиологични функции. Това могат да бъдат ваксини, мазила, коленете при артроза и други лекарства. За профилактика и борба с болестта в ранен стадий може да се използва ЛФК при артроза на колянната става. При правилно и своевременно лечение, човек може да спести много пари и да не нанесе голяма вреда на здравето.