Цервикална остеохондроза

болка във врата

Артротичните лезии на шийния отдел на гръбначния стълб са на второ място след лумбалната болест. Разнообразието от клинични прояви на цервикална остеохондроза се определя от анатомичните и физиологичните особености на шийния гръбначен стълб и сложността на много патогенетични механизми. Обикновено в хода на заболяването един и същ пациент има няколко синдрома, които се появяват едновременно или последователно. Тежестта на клиничните прояви на остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб зависи от тежестта и естеството на структурни и функционални промени в диска и околните тъкани.

Артротичният процес при остеохондроза се развива постепенно и напредва с възрастта. При възрастни хора и възрастни хора, за разлика от младата и средната възраст, цервикалната остеохондроза често се комбинира със спондилоза, uncovertebral артроза, артроза на фасетните стави и интерспинозна артроза. Най-голямата тежест и честота на клиничните прояви се наблюдава при лица в най-трудоспособна възраст - 30-50 години. Обикновено клиничната картина се развива бавно, постепенно, без ясно изразено начало. Най-често се характеризира с болезненост, локализирана в долната част на шията. Въпреки това, болката може да се появи внезапно под формата на остра цервикообрахиалгия или тортиколис.

Клинични прояви и симптоми на цервикална остеохондроза

При цервикална остеохондроза, в клиничните прояви на заболяването се наблюдават рефлекторни, след това радикуларни и кореново-съдови синдроми. Освен това често се наблюдават компресионно-спинални (дискогенна цервикална миопатия) и церебрални синдроми, свързани с нарушения на кръвообращението в гръбначно-базиларната артериална система.

Рефлексните синдроми се проявяват чрез мускулно-тонични, автономно-съдови и невродистрофични разстройства. С цервикалгия (лумбаго) острата болка се локализира в шийния отдел на гръбначния стълб, нараства с движение. Хроничната цервикалгия се характеризира с болка, дискомфорт, "хрускане" при движение на главата. Често в този случай пациентът приема принудително положение на главата поради болков синдром; при преглед, сплескване или повишена цервикална лордоза, ограничаване на подвижността и изкривяване на шията в странична посока, мускулно напрежение и болезненост, палпация - нежност на спинозните процеси и междупрешленните дискове.

При цервикокраниалгия болката е притискаща, свиваща, понякога се излъчва към слепоочията и очните ябълки, понякога временно намаляване на зрителната острота, от време на време усещане за "петна" пред очите, фотофобия. В генезиса на тези оплаквания играе роля дразнене на шийните симпатикови ганглии.

Когато нервният плексус на гръбначната артерия е раздразнен, възниква синдром на гръбначната артерия, който често се диагностицира погрешно в клиниката като „нарушение на церебралната циркулация в гръбначно-базиларния басейн“. В допълнение към описаните по-горе оплаквания, водещата проява на синдрома на гръбначната артерия е замаяността. Синдромът на замаяност може да се появи внезапно с рязко завъртане на главата, като правило е системен, придружен от гадене, повръщане. За обективизиране на синдрома на гръбначната артерия се проверява наличието на болка при натискане в точката на гръбначната артерия, провежда се ортопедичен тест Bartschi-Rochaix (ръчно сцепление зад главата). Вестибуларни нарушения с интерес към гръбначната артерия се потвърждават от наличието на нистагъм, разпадане на Клейн (появата на нистагъм при наклоняване на главата назад с рязък завой настрани). Раздразнението (дразненето) на нервно-симпатичния плексус на гръбначната артерия или компресията му обикновено се причинява от остеохондрални израстъци на лунатните процеси на шийните прешлени, хипермобилност на двигателния сегмент.

При цервикобрахиалгия болката в шийния отдел на гръбначния стълб се излъчва към раменния пояс, ръката и обикновено е придружена от мускулно-тоничен (синдром на предния скален мускул) или вегетативно-съдови или дистрофични прояви (плетена периартроза, синдром на рамото на ръцете, епикондилит, стилоидит). . . Когато в процеса са включени вегетативни образувания, болката придобива парещ характер, придружена от парестезии, усещане за "топлина" или повишена хладност на ръцете.

Хумероскапуларната периартроза се характеризира с ограничаване и болезненост по време на отвличане и завъртане на рамото. При епикондилит и стилоидит, болка при натиск в областта на кондилата на рамото или стилоиден процес без изразено ограничаване на движението в ръката.

Синдромът на Scalenus anterior се характеризира с болка в областта на този мускул, особено при завъртане и накланяне на главата в обратна посока. Предният скален мускул при палпация е уплътнен, уголемен, болезнен. Болката се появява не само в областта на шията, но и в ръката от засегнатата страна, в пояса на горните крайници, аксиларната област и в гърдите. Сигурно доказателство за синдрома е изчезването на болката и други прояви под влияние на новокаинизация.

Кардиалгичният е един от рефлексните висцерални синдроми на цервикалната остеохондроза. При този синдром симптомите, наподобяващи ангина пекторис, са водещи в клиниката. Той не е изолиран и като правило протича на фона на други прояви на цервикална остеохондроза. При диференциалната диагноза на кардиологичния синдром при цервикална остеохондроза е важно комбинацията на болка в областта на сърцето с болка в шийните и цервикално-раменните области, зависимостта на болката от позицията на главата, неефективността на коронаролитиците, отсъствието на промени в ЕКГ с множество изследвания.

Радикуларен синдром (дискогенен цервикален радикулит) се появява най-често, когато гръбначният корен се компресира от херния междупрешленния диск, остеофит или удебелен жълт лигамент. Заболяването обикновено се развива остро след физическо натоварване и охлаждане. Наред с болката са характерни мускулно-тонични и вегетативно-съдови прояви, промени в чувствителността, рефлекс (намаляване или изчезване на рефлексите) и двигателни (пареза, парализа) сфери. C4-C8 корените са най-често засегнати в шийния отдел на гръбначния стълб. При поражението на C4-C5 корените са характерни проксимални, а за C5-C8 - дистална пареза на ръката.

Радикуларният съдов синдром (радикулопатия)трябва да се диагностицира, когато на фона на изчезването на синдрома на болката възникнат остри движения и сензорни нарушения от радикуларен тип. Когато процесът е локализиран в корените на C5-C6, се появява слабост на мускулите на раменния пояс (синдром на Parsonage Turner). С поражението на корените C7-C8 се развива слабост и изтръпване в пръстите.

Спинални синдроми, причинени от цервикална остеохондроза, могат да се развият, когато гръбначният мозък и неговите съдове се компресират от дискова херния, заден остеофит, хипертрофиран жълт лигамент. Клинично се проявяват с болка в цервикобрахиалната област, хлабава пареза на ръцете и спастична пареза на краката и сензорно разстройство. Лезията на гръбначния мозък има сравнително малък дял сред другите усложнения на остеохондрозата. Въпреки това, по отношение на клиничното си значение дискогенната цервикална миелопатия е един от важните клонове на изследването на дегенеративни лезии на гръбначния стълб.

Хронично нарушение на гръбначния кръвообращение (миелопатия)се среща по-често при възрастни хора с тежка атеросклероза и цервикална остеохондроза. Характеризира се с бавно увеличаване на отпусната пареза на ръцете, а нарушенията в движението обикновено преобладават над чувствителните.

Клиничните прояви на цервикална остеохондроза при хора на различна възраст са много разнообразни както по отношение на комбинацията от синдроми и симптоми, така и по тежест. С възрастта чувствителността на нервните проводници към механични стимули намалява значително, което води до намаляване на тежестта на рефлекторните мускулно-тонични невродистрофични реакции. От друга страна, с напредване на възрастта, когато дистрофично-разрушителните промени в гръбначния стълб се развиват, влизат в действие защитни, компенсаторни реакции на тялото, ограничаващи степента на нестабилност и фиксиране, което естествено води до намаляване на клиничните му прояви.

Лечение на цервикална остеохондроза

Ефективното лечение на цервикалната остеохондроза е възможно, ако основният принцип на нейната терапия е дългосрочно, поетапно, систематично и диференцирано използване на терапевтични методи. Освен това методите на лечение трябва да се избират, като се вземе предвид съвременната теория за механизма на развитието на патологичния процес. Ето защо при предписване на лечение на цервикална остеохондроза вземаме предвид хроничния и прогресиращ характер на хода на това заболяване. Разнообразието от клинични прояви на цервикална остеохондроза диктува необходимостта от използването на различни терапевтични фактори, които влияят на различни връзки в патогенетичната верига. Добър терапевтичен ефект при лечението на пациенти с тази патология се наблюдава, когато акупунктурата се комбинира с фармакопунктура, вакуумна терапия, физиотерапия, мануална терапия, мокса терапия и др. Трябва също да се отбележи, че предпочитание се дава на нежни и нежни методи на мануална терапия.

Средната продължителност на лечението на цервикална остеохондроза в нашата клиника е 10-15 сесии. След завършване на курса на лечение пациентът получава препоръки за провеждане на лечебна терапия и по-нататъшно предотвратяване на рецидиви на заболяването.