Остеохондроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб: симптоми и лечение

Значителна маса от човек пада върху долната част на гърба и при повдигане на товара, усукване, от дълго статично положение, в него се създава допълнителен стрес. Прекомерният стрес, неправилният начин на живот постоянно води до деградация на опорно-двигателния апарат: прешлените и дисковете между тях, които функционират като амортисьори. От този момент нататък си струва да се търси информация за остеохондрозата на лумбалния отдел на гръбначния стълб: симптоми и лечение. Защо има деградация на ставите на гръбначния стълб?

Остеохондроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб

Разграждането на мускулно-скелетната система се случва, както следва: естественият амортисьор на гръбначния стълб губи своята еластичност, свива се, разпространява се извън естествените си граници, допълнително се увеличава налягането от други прешлени, органи, връзки. Нека опишем тези, които са склонни към придобиване на такава патология. Остеохондроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб може да се наблюдава при хора:

 • Чиито ранни поколения са страдали от подобно страдание;
 • Наличие на хормонални нарушения;
 • Индивидуална склонност към развитие на такива заболявания (например вродена структура на гръбначния стълб);
 • Тези, които пренебрегват правилното хранене. На масата всеки ден човек трябва да получава балансирана диета със здравословни мазнини, витамини, протеини;
 • Тези, които имат заседнала работа: седят дълго или стоят дълго на едно място;
 • Преживяване на рязко и тежко натоварване на гръбначния стълб, например: щангисти, товарачи, хора по време на градинска работа;
 • При заболявания на храносмилането, метаболизма, тазовите органи;
 • Онези, които са преживели травма (прекалено силно са дръпнали гърба си, удрят настрани, падат, навеждат се);
 • са навършили 30-годишна възраст;
 • Диабет.

Ако има признаци на лумбална остеохондроза, които са описани в раздела по-долу, тогава трябва да избягвате някои навици:

 • мърляч;
 • дим;
 • приемайте наведена поза за дълго време;
 • се движи малко;
 • пийте алкохол;
 • да седи, без да прави почивки на работа;
 • се обличайте не за времето, оставете тялото да се охлади.

Важно. Всички нарушения в връзките се влошават от наличието на наднормено тегло. С наднорменото тегло натоварването на долната част на тялото се увеличава, а лумбалната област, обрасла с мазнини, се масажира силно.

Етапи на протичане на заболяването, неговите признаци

гръбначен стълб

Отначало има периодични леки болки, които се засилват при физическо натоварване. Този дискомфорт намеква, че е време да обърнете внимание на остеохондрозата на лумбалния гръбнак. В момента междупрешленните дискове (дискът на гръбначния стълб е каналът, през който гръбначният мозък и фиброзният пръстен около него) се разграждат. Освен това разстоянието между прешлените се намалява, нервите се прищипват. Болките стават силни, обхващат не само гърба, но и бедрата, седалищните мускули. На третия етап фиброзните пръстени се разрушават, което води до образуване на херния на гръбначния стълб, необратимо прегъване и постоянно присъства болка. Четвъртият етап води до увреждане. Специалната класификация на остеохондрозата на лумбалния отдел на гръбначния стълб включва:

 1. болка;
 2. исхемичен синдром;
 3. радикуларен синдром;
 4. вертебрален синдром;
 5. осификация на обрасли тъкани.

Болковите усещания имат различна степен и характер на тежест: лумбаго например се нарича лумбаго; постоянна, влошена от стрес, лумбодиния; Разпространението по долните части на тялото се нарича лумбоисхиалгия. В случаите, когато не се разглеждат заболявания на гърба, прешлените придобиват твърде много свободно движение в гръбначния стълб. Има компресия на нервните корени при повдигане на товари и резки действия, след това болката от долната част на гърба изчезва, но се премества в други части на тялото, за които е отговорен нервът. Несъзнателно сменяме положението, като се настройваме така, че да има по-малко болка в гърба, но това неминуемо променя походката и огъването на гръбначния стълб. Всичко това се отнася до радикуларния синдром, който започва като дразнене и след това става възпалителен. Признаци на остеохондроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб с радикуларен синдром:

 • Мускулите на гърба са прекалено уморени;
 • смяна на завой назад;
 • промени в походката;
 • подуване на долните крайници;
 • болка в единия или двата крака;
 • силна болка;
 • временна загуба на чувствителност на краката;
 • периодично дълъг запек;
 • мъжете имат проблеми с възбудимостта;
 • менструални нарушения при жените;
 • интоксикация на тялото;
 • стагнация на кръвта.

Можете да забележите, че по време на почивките възникват болезнени усещания и когато правите упражнения на гърба, те отшумяват. Вече на този етап си струва да се потърси лекар: хиропрактор, хирург, невролог, травматолог (тъй като причините за остеохондроза на лумбалния гръбнак включват травма). Ако оставите болестта да се развие, проблемът ще се увеличи, допълнен от различни спътници:

 1. топлина;
 2. изтръпване;
 3. изпотяване;
 4. изтръпване;
 5. втрисане;
 6. настръхване;
 7. импотентност;
 8. чревни колики.

Мускулите на гърба губят тонуса си и това води до обща загуба на двигателните функции на човека. При особено опасен ход на радикуларния синдром ще настъпи парализа. Исхемичният синдром е свързан с радикуларен. Отначало изстискването на кръвообращенията е периодично, но след това такова изстискване води до спазми. Можете да ги забележите по време на нормално ходене - ходите с болка, ако спрете, не боли. Основното разграждане се случва вътре и не се вижда с просто око - кръвните потоци не осигуряват на всички тазови органи необходимото снабдяване. Възможно е да има болка в седалището, бедрата и впоследствие може да възникне парализа на седалищните мускули. Вертебралният синдром включва промяна в скелета, самите кръвоносни съдове.

Важно. Симптомите на лумбалната остеохондроза при жените са неразривно свързани с хормоналния фон, физиологичните характеристики на тялото. Появата на болка, неправилна стойка се влияе от носенето на неподходящи обувки: на твърде твърди или твърде меки подметки; твърде висок ток или твърде нисък ток.

Диагностика на етапите на заболяването

Диагностика на етапите на заболяването

Може да бъде много трудно дори за лекар да класифицира и назове етапа на заболяването по време на външен преглед. Първоначално невролог може да диагностицира:

 1. постоянна кривина на гръбначния стълб;
 2. болка при допир;
 3. намалено движение на краката;
 4. асиметрия на глутеалната зона;
 5. смяна на диаманта Michaelis.

Но най-точната диагноза може да бъде поставена само с резултатите:

 1. компютърна томография (CT). Най-оптималният вариант за определяне на степента на развитие на болестта, позволяваща да се оцени етапът на деградация на гръбначния стълб.
 2. рентгеново заснемане. Според тях е възможно да се установи наличието на заболяване, но не винаги е възможно да се определи степента на развитие на увреждане на нервните влакна и кръвоносните съдове.
 3. ядрено-магнитен резонанс. Доста дълга (от половин час до час), скъпа процедура, която допълнително предоставя най-пълните подробности за случващото се с нервните корени и кръвоносните съдове.

По този начин лекарят най-накрая може да прецени за остеохондрозата на лумбалния отдел на гръбначния стълб: симптоми и лечение само с резултатите от изследванията на апаратите. Болката в кръста, която не е свързана с разстройство на междупрешленния диск, се причинява от настинки, студени бъбреци, менструален цикъл или болки в гърба.

Важно. КТ, рентгеновите изследвания са неприемливи за бременни жени. КТ е опасно за: 1) деца под 14 години; 2) хора с йодна алергия.

Медицинско лечение

Причините за началото на заболяването, неговите характеристики са разгледани по-горе, сега нека преминем към втората точка на остеохондрозата на лумбалния гръбначен стълб: симптоми и лечение. Колкото по-дълго игнорирате сигналите на тялото, толкова по-бързо болестта ще отиде по-далеч. Колкото по-нататък от началото, толкова повече лекарства и процедури ще трябва да се прилагат. Цели на лечението:

 1. идентифицират, отстраняват причините за прищипване на корените, кръвоносните съдове на гръбначния стълб;
 2. възстановяват чувствителността на кожата;
 3. за предотвратяване на по-нататъшно развитие на патология;
 4. стартират процесите на тялото за самолечение;
 5. укрепване на мускулния тонус на човек;
 6. възстановяват функцията на вътрешните органи на малкия таз;
 7. връща нормалния ход на лумбалните прешлени.

Ако имате някакъв дискомфорт, потърсете Вашия лекар. Първото нещо, което трябва да направите при първите симптоми, е да обърнете внимание на: легло (богат избор от ортопедични матраци, които трябва да се подбират индивидуално), възглавница (може да не ви подхожда по размер или мекота), позиция по време на сън, двигателна активност. У дома, без преглед от лекар, остеохондрозата на лумбалния отдел на гръбначния стълб може да се лекува само с почивка в леглото. Следователно посещението при лекар е задължително. В стадия на ремисия и острата фаза на заболяването се приемат различни лекарства. В последната фаза се използват лекарства за облекчаване на болката, освобождаване на нервите от гръбначни акари и премахване на възпалението. Предписвайте: - блокади; - глюкокортикоиди; - хондропротектори; - миолаксативи; - нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС).

Лечение чрез лечебни заведения

Последната група лекарства, освен за облекчаване на болката, се бори срещу прекомерната телесна температура, отоци, възпаления. Такива средства могат да бъдат: ректални, за вътрешна употреба, инжекции, външни. Лечението на остеохондроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб най-често започва с НСПВС:

 • Диклофенак;
 • Пироксикам;
 • ибупофен;
 • химекулид;
 • хапокси;
 • Декетопрофен;
 • Мелоксикам;
 • Ацеклофенак.

Противовъзпалителните лекарства в този списък са различни мехлеми, таблетки, гелове. Някои таблетирани НСПВС имат противопоказания за тези с язва или гастрит. Мускулните релаксанти облекчават сковаността на ставите и неволните контракции на мускулите на гърба, като временно намаляват мускулния тонус. Тази група лекарства включва тизанидин, толперизон хидрохлорид. Когато има възможност за спасяване на междупрешленния диск, се предписват хондропротектори, които трябва да служат за възстановяване на фиброзния пръстен. Курсът на прием на такава група лекарства е много дълъг - поне 1, 5 месеца, а резултатите могат да се видят само след една година. Те се опитват да избегнат назначаването на глюкокортикоиди, тъй като имат странични ефекти от приема им, тъй като тази група лекарства принадлежи към стероидни хормони. Те трябва да се приемат под наблюдението на лекуващия лекар при изпълнение на всички предписания, тъй като само специалист знае как да излекува лумбалната остеохондроза. Пример за такова лекарство е хидрокортизон. Блокадите сами по себе си не са лекарства, но са мощно местно средство за облекчаване на болката. Техниката е следната: въвеждането на инжекционен обезболяващ препарат (IO) или комбинация на IO с лекарство от групата на глюкокортикоидите в областта на болката. Блокадите нямат лечебни свойства, но могат да доведат до пристрастяване, което ще доведе до загуба на чувствителност към тези лекарства. Ако се инжектира често, мускулите около инжекцията могат да атрофират. Следователно, с намаляване на острата болка чрез този метод на лечение, на пациента се предписват лекарства, които са предназначени да възстановят увредените тъкани, кръвния поток и да спомогнат за подобряване на тонуса на мускулите и нервните влакна. Това:

 1. Хондропротекторите, които имат общ укрепващ ефект върху костната тъкан, нормализират метаболизма на хрущялните тъкани.
 2. Витамини, които помагат за възстановяване на проходимостта на нервите.
 3. Биогенни препарати, които насърчават тялото да се самолекува;
 4. Съдови лекарства, които разреждат кръвта, за да подобрят храненето на вътрешните органи.

По време на лечението, заедно с основния прием на лекарства, се предписват антидепресанти. Ето как се лекува лумбалната остеохондроза, като същевременно се намалява острата болка:

 1. прилагайте затоплящи, обезболяващи, противовъзпалителни външни средства;
 2. прави специални упражнения за гърба;
 3. отидете на масаж;
 4. водете нежен начин на живот за гърба;
 5. поставете корсет за колан, когато тренирате.

Масаж, ЛФК, физиотерапия и алтернативни лечения.

Масаж

Сравнително евтини, ефективни методи за борба с разграждането на амортисьорите са физиотерапевтични упражнения, масаж, физиотерапия. Истински масаж може да направи само професионалист с медицинско образование, така че обикновено посещение на салони за красота не е подходящо за пациентите. Всеки етап от заболяването изисква различен натиск и техника. С подходяща терапия мускулният спазъм изчезва, мускулната рамка на гърба се укрепва и болката постепенно изчезва. Физиотерапията е приложима само в процеса на затихване на болезнените процеси или когато те отсъстват (за поддържане на подвижността на прешлените). Гимнастиката се избира индивидуално, въз основа на възрастта, състоянието на човека, етапа на развитие на заболяването. Производителността на терапевтичните упражнения директно зависи от качеството на изпълнението и честотата: те трябва да се правят систематично. Препоръчително е да си почивате у дома, легнали по гръб, свити крака, поставяйки малка ролка под долната част на гърба. Процесът на оздравяване се следи с помощта на рентгенови, томографски изследвания. Физиотерапевтичните лечения се предписват по време на ремисия и обостряне. Методи като:

 1. акупунктура. Древен метод за лечение на болка, основан на стимулиране на акупунктурните точки с фини игли. Процедурата облекчава спазмите, намалява болката, напълно я премахва, намалява отока на тъканите;
 2. ултравиолетово облъчване, което стимулира тялото да абсорбира калций;
 3. ампилпус, наречен от съответното устройство. Процедурата за лечение е следната: плочите на апарата са фиксирани на гърба и съответният терапевтичен ток с различни параметри протича през плочите;
 4. лазерна терапия. Лазерните лъчи облекчават болката, лекуват, спират възпалението в лумбалните прешлени;
 5. дарсонвализация. Методът е предназначен за подобряване на кръвообращението, разширяване на кръвоносните съдове, стимулиране на нервните окончания;
 6. фонофорезата лекува с ултразвук, стимулирайки притока на кръв към мускулната част на гръбната област.

Всеки метод има свои противопоказания. С традиционната медицина е по-трудно. Официалната медицина все още не признава, че бабите на акушерките знаят как да лекуват лумбалната остеохондроза. Ето защо, ако приятел ви съветва да прилагате компреси, приготвени с бульон от репей, да правите борови бани, трябва да се консултирате с Вашия лекар. За анестезия се използва метод като хирудотерапия, но пиявиците се крият зад това име, така че лекарите съветват да се подхожда внимателно към този метод на лечение.

Хирургично решаване на проблеми

В някои случаи вече не е възможно да се направи без операция. При напреднала междупрешленна херния неврохирурзите използват микродискектомия. Операцията премахва повредения диск. Ако няма противопоказания, тогава лекарите могат да извършват нуклеопластика, която има много предимства:

 1. Не изисква съкращения;
 2. Операцията отнема до 30 минути;
 3. Няма ограничения по отношение на хирургичните процедури.

Важно. За поддържане на подвижността на гръбначния стълб, укрепване на мускулите на гърба, се препоръчва да се прави йога, плуване, пилатес. Бягането предизвиква ударно натоварване на прешлените, така че при първите признаци на болка в долната част на гърба трябва да откажете да бягате.