Основните признаци и симптоми на остеохондроза на шийните прешлени

Болка в шията с остеохондроза

Цервикалната остеохондроза е много често срещано заболяване, което засяга еднакво и мъжете, и жените. Освен това възрастта не играе особена роля тук. Симптомите на цервикалната остеохондроза се откриват не само при възрастните хора, чиято патология е следствие от естествения процес на стареене. Болестта се среща все по-често при младите хора и в повечето случаи те самите са виновни.

Причините за развитието на патологията

Тази лезия на гръбначния стълб има дегенеративно-дистрофичен характер. Тоест, в прешлените, както и във всички техни структурни елементи, настъпват патологични изменения, които вече не е възможно да се обърнат в по-късните етапи. Този вид остеохондроза се счита за най-опасен, тъй като неговото последствие е нарушение на основните нервни корени и съдове, които хранят мозъка. Тоест с времето гръбначният стълб престава да функционира нормално по цялата си дължина.

Могат да се разграничат следните причини за развитието на болестта:

 1. Повдигане и преместване на тежки предмети.
 2. Значителни спортни натоварвания.
 3. Неправилно носене на тежести.
 4. Дългосрочно придържане към статична поза: работа на компютър, писане на бележки, четене на книги, работа в офис. Това е основната причина за младите хора.
 5. Генетичен фактор.

Естествено, възпалителните процеси, възникнали в гръбначния стълб или други части на тялото, също могат да провокират остеохондроза на шията. Не са изключени и други причини: хипотермия, травма, операция.

Класификация на симптомите

Така че лечението на гръбначния стълб трябва да се извършва само след като на пациента е поставена точна диагноза. И за това лекарят трябва да знае клиничната картина на пациента, както и да приложи всички инструментални методи за изследване. Симптомите, които възникват при пациента, зависят от степента на увреждане на телесните системи:

 1. Повечето симптоми от страна на мозъка се дължат на нарушена циркулация на кръвта поради съдова компресия.
 2. Картината на увреждане на периферните нерви се появява поради компресия на нервните корени, които излизат от гръбначния отвор.
 3. Тежките неврологични разстройства се появяват в късните стадии на развитие на заболяването поради прищипване на гръбначния мозък.

Сега можете да разгледате по-подробно основните признаци на цервикална остеохондроза.

Най-честите симптоми на патология

Въпреки причината, допринесла за появата на проблема, клиничната картина е почти винаги еднаква при всички пациенти. Остеохондрозата на шийните прешлени има следните симптоми:

 • Болезнени усещания. Те са локализирани в областта на шията, задната част на главата и яката. Болката може да се разпространи и в раменете, гърдите, ключицата на скелета. Честите мигрени са характерни за остеохондрозата. Постепенно дискомфортът става болезнен, хроничен. Обострянето на патологията причинява стрелящи болки по време на движение. Мускулите са едновременно много напрегнати. Понякога само инжекция - анестетична блокада - може да премахне този симптом.
 • Шум в ушите, задушно чувство. Това се случва в резултат на влошаване на кръвоснабдяването на вестибуларния апарат.
 • Замайване. Причинява се от липса на кислород, тъй като вътрешното ухо е слабо снабдено с кръв. Това състояние е допълнително придружено от неконтролирани нередовни движения на зениците.
 • Припадък, от който пациентът излиза достатъчно бързо, ако има подобрение в кръвообращението в засегнатата област.
 • Усещане за липса на въздух. Представеният симптом се появява поради дразнене на диафрагмалния нерв. Тоест пациентът просто не е в състояние да поеме дълбоко въздух. Той също хърка и може изведнъж да спре да диша. С течение на времето пациентът развива задух и пристъпи на задушаване. По-нататъшното кислородно гладуване ще увреди мозъчната тъкан, което ще доведе до нарушено внимание и памет.
 • Гадене. Понякога всяко движение на тялото или главата е придружено от повръщане, което е трудно да се контролира. Апетитът на пациента е нарушен, теглото е намалено.
 • Световъртежът и гаденето са признаци на цервикална остеохондроза
 • Проблеми със зрението. Цервикалната остеохондроза може да причини такъв симптом като "мухи" пред очите или мъгла, намалена тежест, нарушение на фокуса на погледа. Освен това тренировъчната терапия или носенето на очила не могат да решат проблема.
 • Промяна на налягането. Това състояние възниква поради спазъм на артериите. Пациентът може дори да загуби съзнание.
 • Сухо и бучки в гърлото. Понякога това е единственият симптом, който казва, че шията е засегната. Следователно, остеохондрозата в този случай може лесно да бъде объркана с други патологии.
 • Повишаване на температурата. Този симптом е необичаен. Освен това не се променя базалната температура, а местната температура. Кожата около врата става гореща и зачервена.
 • Ограничена подвижност. Вратът сякаш се вклинява. А също така можете да чуете неприятно пукане и хрускане във врата при завъртане на главата.
 • Слабост в ръцете и усещане за парене между лопатките.
 • Нарушена координация на движенията, което засяга походката на пациента.

Някои от признаците на цервикална остеохондроза, изброени по-горе, не са специфични. Това донякъде затруднява диагностицирането на заболяването, тъй като човек не се обръща навреме към специалисти.

Симптоми на заболяването, в зависимост от степента на неговото развитие

В зависимост от това какви симптоми се наблюдават при пациента, какво е тяхното разпространение и интензивност, можем да говорим за етапа на развитие на остеохондроза на шийните прешлени. Всяка степен има свои собствени характеристики:

 1. Първи етап. Той е придружен от периодични главоболия, дискомфорт в областта на шията, раменете, ръцете. Има леко ограничение на подвижността. В областта на яката може да има леко намаляване на чувствителността на кожата. На този етап лечението практически не се извършва, тъй като пациентите не търсят медицинска помощ. Някои пациенти се опитват да лекуват остеохондроза у дома с помощта на народни средства.
 2. Втори етап. В шийните прешлени болката се усилва, чува се неприятно хрущене. В областта на раменете, както и в ръцете, се появява сериозно нарушение на чувствителността. Главоболието на този етап практически не изчезва, зрението на пациента се влошава, шумът се появява в главата и ушите и яснотата на сухожилните рефлекси намалява. По време на обостряне на остеохондрозата се появяват стрелящи болки, излъчващи се под лопатката. Тук вече не е възможно да не забележите симптомите на заболяването и пациентът се опитва да отиде на лекар. Вече не е възможно напълно да се отървете от поражението. Ще бъде възможно само да се забави по-нататъшното му развитие.
 3. Трети етап. Тук колагеновите влакна на диска вече са унищожени, появата на херниална издатина. Фиксацията на прешлените се нарушава и те започват да падат. Дори могат да се появят луксации. Пациентът развива много силни болки в областта на шията и сърцето, има пареза и парализа на горните крайници, гръбначният стълб е огънат. Сухожилни рефлекси на този етап от развитието на остеохондроза практически липсват. Усложнение на тази степен на цервикална остеохондроза е гръбначният инсулт.

Ако човек се „спаси" от болест у дома, без да се консултира с лекар, тогава това поведение може да доведе до увреждане.

Остеохондрозата на шийните прешлени не може да бъде излекувана напълно, но навременната и правилна терапия може да забави прогресията му.

Какви синдроми причинява остеохондроза?

Така че, има определени набори от симптоми, които показват, че човек има определен синдром. Ако поне един знак отсъства, тогава не е необходимо да се говори за такова патологично състояние.

Има няколко синдрома, провокирани от цервикална остеохондроза:

 • Радикален. По друг начин може да се нарече „цервикален радикулит". Появява се в резултат на притиснати нерви. Характеризира се със следните симптоми: наличие на болка, която излъчва към лопатките, минава по рамото и се простира до предмишниците и пръстите; появата на "мухи" пред очите; изтръпване в пръстите, предмишниците, ръцете. Локализацията на симптомите може да варира в зависимост от това коя двойка корени е повредена.
 • Дразнещ рефлекс. Характеризира се с остра пареща болка във врата и тила, която се появява поради движение след сън, при кихане. Неприятни усещания могат да се получат на гърдите.
 • Синдром на вертебралната артерия. Тук се открояват следните симптоми: загуба на съзнание, гадене, силно изгарящо главоболие в природата, простиращо се до теменната, темпоралната и тилната част на черепа. Пациентът се характеризира със слабост, увреждане на слуха, болка в очите и замъглено зрение.
 • Сърдечна. Той има особеност - лесно е да го объркате с пристъп на ангина пекторис, така че предписаното лечение може да се окаже погрешно. Ако пациентът е диагностициран с цервикална остеохондроза, симптомите на сърдечния синдром са както следва: внезапно появяваща се болка, която се увеличава с най-малкото движение; тахикардия; невъзможността да се спре атаката със специални сърдечни хапчета, които насърчават разширяването на коронарните съдове. В същото време на кардиограмата няма признаци на нарушения на кръвообращението.

Тъй като остеохондрозата има хронична форма, периодично се появяват нейните обостряния. Интензивността на симптомите се увеличава. Чувствата могат да продължат дълго време и само инжекция с упойка може да ги премахне. Таблетките може да не са ефективни.

Как се диагностицира патологията?

За да се определи точно тежестта на остеохондрозата, за да се установи степента на разрушаване на прешлените, пациентът трябва да се подложи на задълбочен преглед. Той включва следните процедури:

 • Външен преглед на пациента.
 • Неврологични тестове.
 • Дуплексно сканиране или доплер ултразвук на кръвоносни съдове.
 • ЯМР.
 • CT.
 • Рентгенова снимка на шийните прешлени в две проекции.
 • Електрокардиограма.

Лабораторните анализи в този случай не са информативни. Въпреки че понякога те се предписват, за да се определи причината за развитието на остеохондроза.

Особености на лечението на патологията

Така че лечението на цервикалната остеохондроза трябва да се извършва на първите етапи. Освен това болен човек може да приема необходимите лекарства, да прави терапевтични упражнения у дома, но само след задълбочен преглед и консултация със специалисти.

Терапията трябва да бъде изчерпателна. Не е достатъчно само да премахнете симптомите на патологията. Необходимо е да се опитате да възстановите функционалността на шийните прешлени. За това човек се нуждае от лекарства (болкоуспокояващи, хормонални, витаминни комплекси, хондропротективни лекарства), както и терапевтични упражнения.

За да се премахне силната болка, която хапчетата не могат да спрат, се използва специална инжекция, която се прави в междуставната област. Този метод на блокиране обаче може да се използва само няколко пъти в годината.

В допълнение към медикаментозното лечение на пациента се предлагат физиотерапевтични процедури: масаж, ултразвук и ултравиолетово лечение. Ако консервативната терапия не работи, тогава на пациента се предписва хирургическа интервенция. Но това е по-скоро крайна мярка и е по-добре да не се допуска болестта до такова състояние.